Ihmiset

Lahden hiihdon MM-kisoihin valmistautuva Aino-Kaisa Saarinen: ”Haluan näyttää, että äitikin voi menestyä”

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saariselle kisakuntoon pääseminen äitiysloman jälkeen on ollut työlästä. Amanda-vauvan äiti haluaa kuitenkin todistaa, että hänestä on edelleen huippu-urheilijaksi. Lahden hiihdon MM-kisoissa tavoitteena on mitali.

Viime kuukaudet Aino-Kaisa Saarinen on elänyt jälleen tiukkaa treeniarkea. Tavoite on selkeä: ensi viikolla alkavat Lahden kotikisat ja mitali sieltä.

Harjoittelun ja perhe-elämän yhdistäminen ei ole käynyt kivuttomasti. Perfektionistiksi tunnustautuvan Aino-Kaisan on ollut vaikea hyväksyä, että pienen lapsen kanssa kaikki ei mene suunnitellusti.

Myös huippukuntoon pääseminen on tehnyt tiukkaa. Aino-Kaisan pääsy MM-joukkueeseen varmistui vasta pari viikkoa ennen kisoja.

Soitto kotoa

Toukokuisena päivänä työnnöt lähtivät tottuneesti. Rullasukset liukuivat kevyesti. Aino-Kaisa huomasi sykkeensä olevan koholla, mutta ei huolestunut. Tuntui hyvältä työntää lisää vauhtia. Hän oli suksilla ensimmäistä kertaa raskauden jälkeen. Synnytyksestä oli kulunut kuusi päivää.

Aino-Kaisa tarkkaili sykemittariaan, jossa näkyisi, jos taskussa oleva puhelin soisi.

Hän ehti tehdä vajaan tunnin lenkin, kun ruudulla luki ”Tom soittaa”. Muutaman minuutin matka kotiin taittui aiottua nopeammin. Pihassa Aino-Kaisa huomasi hengästyneensä pyrähdyksestä.

Kotona odotti nälkäinen Amanda.

”Ensimmäisinä kertoina lenkeillä Amanda pyöri mielessä koko ajan. Kun huomasin, että homma sujuu hyvin muutaman tunnin ilman minuakin, harjoittelufiilis muuttui paremmaksi.”

Kun vauva tuli maailmaan, asiat alkoivat luonnostaan kiertyä Amandan edun ympärille. Aino-Kaisa ei ole ehtinyt juurikaan avata televisiota tytön syntymän jälkeen.

”Amanda on vielä päivästä niin vähän aikaa hereillä, että haluan viettää kaiken vapaa-aikani hänen kanssaan. Silloin olen läsnä enkä vilkuile samalla muuta.”

Kun tyttö nukkuu, Aino-Kaisalla on aina jotain tehtävää odottamassa. Harjoittelua, sitäkin, mutta myös arkisempia askareita, kuten pyykkikorin tyhjennystä, ruoanlaittoa, siivoamista ja sähköposteja.

Kasaantuvat paperityöt

Hollolan-kodissa Aino-Kaisa heräilee aamuisin puoli seitsemältä ennen muuta perhettä. Hän laittaa aamupalat valmiiksi ennen kuin tyttö herää.

Kun Amanda, 8 kk, nukahtaa ensimmäisille päiväunilleen, Aino-Kaisa suuntaa aamulenkilleen. Sen jälkeen vuorossa on välipalaa, leikkiä ja seuraavat päiväunet. Aino-Kaisan iltapäivälenkin aikana Amanda ehtii syödä välipalan Tomin kanssa ennen kuin koko perhe syö yhdessä päivällistä. Hetken leikkimisen jälkeen Amanda käy iltaunille ja äidillä on aikaa kotiaskareille.

Mikä on muuttunut?

”Harjoittelu- ja lepoaikaa on vähemmän. Unen vähentyminen vaikuttaa palautumiseen, mikä pitää ottaa huomioon. Samoin paperityöt kasaantuvat.”

Vauvan myötä Aino-Kaisan on ollut pakko myöntää itselleen, että kaikkea ei ehdi tehdä samalla tavalla kuin aiemmin.

”Vaikka olen oppinut armollisuutta itseäni kohtaan, paniikkifiiliksiä tekemättömistä asioista tulee edelleen. Mikään ei kuitenkaan ole niin tärkeää kuin Amanda. Missään vaiheessa ei ole tuntunut, että uhraisin tässä lapsen takia jotain.”

Äitiys rentouttaa

Viime vuoden kesäkuussa Aino-Kaisa pinnisteli raskauden jälkeen ensimmäisessä kuntotestissään Jyväskylässä.

Hiihtomatolla sykkeen noustessa ja voimien ehtyessä taistelu- ja voitontahto nostivat päätään.

Tämä on se huippu-urheilija Aikku, Aino-Kaisa tajusi. Hikikarpaloiden välistä vyöryi myös helpotuksen fiilis. Urheilijaminä ei ollutkaan kadonnut vauva-arjen keskellä. Se oli vain painunut hetkeksi taka-alalle.

Lahden MM-kisat ovat Aino-Kaisan kauden päätavoite.

”Olisin halunnut nähdä nopeampaa edistymistä, mutta olen edennyt suunnitellussa aikataulussa. Pakko myöntää, että välillä olen miettinyt, riittääkö aika mitalikuntoon pääsemiseksi. Luotan, että kyllä se riittää. Nyt pitää vain onnistua!”

Aino-Kaisa on jo saavuttanut urallaan paljon menestystä. Mikä häntä vielä motivoi?

”Minua ei haittaa lähteä kisoihin altavastaajana. Haluan näyttää, että tässäkin tilanteessa, pienen vauvan äitinä, voin menestyä. Voi olla, että moni ajattelee, että olen nyt huonompi urheilija kuin ennen. En kuitenkaan usko, että yksikään äiti ajattelee niin. Äideissä on paljon vimmaa ja voimaa.”

Lue koko juttu Kotiliedestä 4/17.

Lue myös:

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi: ”On ollut väitteitä, että yhteiselomme ei olisi aitoa” Traumansa kohdannut kirjailija Laila Hirvisaari: ”Sodasta jäi kauhu” Sukunsa salat selvittänyt Eeva Litmanen: ”Nyt ymmärrän läheisteni ratkaisuja” Syövän varjostama Maarit Feldt-Ranta: ”Isoäitiys on minulle huikea etuoikeus” Asiantuntija kannustaa liikkumaan säännöllisesti: ”Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyödyn”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lahden hiihdon MM-kisoihin valmistautuva Aino-Kaisa Saarinen: ”Haluan näyttää, että äitikin voi menestyä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.