Ihmiset

Laila Snellman kertoo tyylistään: "Hankin rintaliivitkin vasta 40-vuotiaana"

Boheemi, muodin kapinallinen, Laila Snellman, 60, rakastaa juhliin laittautumista, mutta kaipaa seuraavana päivänä “rönttövaatteisiin”.

Mallitoimisto Paparazzin toimitusjohtaja Laila Snellman tunnustautuu ikuiseksi muodin vapaa-ajattelijaksi. Laila ihaili äitinsä ultratyylikästä diplomaattirouvan olemusta ja rakasti malliaikojensa lavaesiintymisiä, mutta 1970-luvun taitteen hipahtavasta tyylistä tuli kuitenkin elämän mittainen rakkaus.

”Tykkään arkena simppelistä tyylistä, mutta panostan juhla-asuihini paljon. Ei tulisi silti mieleenkään laittaa töihin korkokenkiä. Isojen gaala-iltojen jälkeen tulee tarve pukeutua pari päivää tennareihin ja kotoisiin rönttövaatteisiin”, Laila tunnustaa.

Laila Snellman 90-luvulla
”Lomalook Nizzasta. 1990-luvulla tyylini muuttui klassisemmaksi, eikä enää ollut tarvetta yliampua asuilla.”

Laila on kausipukeutuja. Talvella tyyli on tujmasävyinen ja koostuu farkkutyylisistä housuista, mukavista yläosista ja nilkkureista. Arkikoruiksi riittävät korvakorut. Kesällä Lailan värikkäämpään ja naisellisempaan tyyliin kuuluvat kaftaanit ja sandaalit. Vahva meikki kuuluu sekin vain Lailan juhlapukeutumiseen. Arkisin ehostukseksi riittää kevyt BB-voide sekä huulipuna.

Laila Snellman
Arkena Lailan suosikkeja ovat kapeat housut ja rennon anteeksiantavasti laskeutuvat yläosat. Kengissä saa olla rokahtavaa asennetta. Housut 99,90 e, Ril’s/Stockmann. Toppi 59 e, Nü/Destiny. Neuletakki 139 e, Nü/Destiny. Chloen klassikkonilkkurit ovat Lailan omat.

Pikkutyttö siirtyi mekoista farkkuihin

”Espanjalaissyntyinen äitini määräsi minun ja kahden vanhemman sisareni pukeutumisesta. Hän puki meidät aina samanhenkisiin, sieviin mekkoihin, vaikka olisimme menneet vain leikkikentälle.”

Laila Snellman ja sisarukset

”Olin 12-vuotias, kun Stockmann avasi vuonna 1968 Helsingissä ensimmäisen teineille suunnatun Miss Seventeen -muotiliikkeen. Isoisäni vei minut ja isosiskoni sinne ostoksille ja saimme itse valita ensimmäistä kertaa vaatteemme.

Olin valtavan ylpeä leveälahkeisista housuistani ja värikkäästä raitapaidasta. Kun pääsimme kotiin, äiti pani meidät palauttamaan kaikki ostokset. Niiden trendikäs beat-tyyli oli hänen mielestään liikaa pikkutytöille. Vasta seuraavana vuonna, kun muutimme San Franciscoon, äidin ote hellitti. Samettifarkut ja tyttömäiset neulesetit vaihtuivat nopeasti farkkuihin ja t-paitoihin.”

Laila eli meikittä kaftaanissa Amerikassa

”Asuin vuoteen 1972 asti Amerikassa, missä hippiliike sekä meikittömyyttä ja rintaliivikapinaa puolustanut feminismi näkyivät paljon voimakkaammin kuin Suomessa. Se aika määritteli sen, mihin uskon ja mikä olen.”

Laila Snellman 1970-luvulla

”Hankin ensimmäiset rintaliivinikin vasta 40-vuotiaana, kun isosiskoni alkoi pelotella minua rintojen roikkumisella. Kun aloitin mallintyöt parikymppisenä, kuvaaja joutui auttamaan meikkaamisessa, sillä en ollut aikaisemmin koskaan meikannut.

Käytin mielelläni intialaisia kaftaaneja ja yhden talven kuljin Bhutanista tuoduissa, jakkihärän nahasta tehdyissä saappaissa. Farkut ja t-paita olivat must. Vintage oli myös mieleeni. Suhtauduin huolettomasti myös hiuksiini ja niiden pituus vaihteli malliaikoina mielialan mukaan. Se oli osa sitä kapinaa, joka minun ikäpolvellani oli.”

Laila Snellman juhlatyylissä
Laila panostaa näyttävään juhlapukeutumiseen. Ryhdikästä kangasta oleva jakku luo vartalolle kauniin siluetin ja sen rohkea väri ja kuviointi tekevät asusta heti juhlavan. Myös kengissä ja koruissa on helppo leikitellä vahvoilla väreillä. Lauren By Ralph Laurenin haalarin Laila hankki hyväntekeväisyysgaalaan. Jakku, 389 e, Ted Baker/Stockmann. Korkokengät. 149 e, Zinda/Zio. Korvakorut, 59 e, Muotikuu.

Madonnan tyyli vaikutti 1980-luvulla

”Perustin vuonna 1983 Suomen ensimmäisen mallitoimiston, Paparazzin. Lopetin samalla itse mallin työt. Minulle tuli tarve astua kulisseihin ja antaa kaikki energiani mallitoimistolle. Se vaikutti myös pukeutumiseeni ja saatoin mennä töihin Paparazzin logolla painatetussa college-puvussa.

Myös punkin vaikutus näkyi 1980-luvun alussa. Käytin usein leopardikuvioisia Teddy-kenkiä tai niittisaappaita. 1980-luvun lopussa tyylissä näkyi Madonnan vaikutus.”

Laila Snellman 1980-luvulla

”Olin vasta eronnut ja vielä kolmekymppinen, kun minulla oli vilkkaampi menovaihe. Bileissä saatoin pitää päällä helmikoristeltuja rintaliivejä, Jean Paul Gaultierin korsettimekkoa ja vyölaukkua. Vaikka välillä oli tarve shokeerata, se ei silti koskaan tarkoittanut mauttomuutta.”

Laila Snelmannilla on juhlatyyli hallussa

”Vuonna 2001 otetussa kuvassa olen menossa itsenäisyyspäivänä linnanjuhliin. Halusin näyttää osaamiseni pukeutujana. Juhlapukeutuminen on minulle aina vain tiettyjä tilaisuuksia varten oleva rooli, joka ei jää päälle.”

Laila Snellmanin juhlatyyli

”En pidä shoppailemisesta ja nykyisin nautin enemmän siitä, että karsin vaatekaappiani ylimääräisestä. On hyvä pysähtyä miettimään, miksi tarvitsisi kymmentä mustaa jakkua, jos käyttää niistä vain yhtä. Nykyisin on helppoa, kun muodissa kulkevat rinnakkain minit, midit ja maksit, pillipuntit ja liehulahkeet. Se on ihanan vapauttavaa.”

Laila Snellman
Isot, kuviolliset huivit, boheemit korvakorut ja värikkäät laukut ovat Lailan suosikkiasusteita. Laila ei pidä tavaroiden siirtelemisestä laukusta toiseen, joten käytössä on arkisin yleensä vain yksi luottolaukku: talvella tummempi ja kesällä kirkkaamman värinen. Kermaisen vaaleanpunaisen nahkalaukun Laila löysi Bangkokista. Parkatakki, 79,90 e, Cut&Pret/Stockmann. Nilkkureiden piilokorot antava vartalolle ryhtiä, 179 e, DI Sport Stockmann. Helmakaistaleen sisältävä neule antaa vaikutelman kerrospukeutumisesta, 79 e, Oui/ Dots. Huivi, 115 e, Syster P/Muotikuu. Korvakorut, 9,95 e, Gina Tricot. Trikoot, 49,90 e, Esprit/Stockmann.

Tiedustelut: ginatricot.com, Destiny 045 857 4155, Dots 09 685 3884, Hennes&Mauritzhm.com/fi/, Joseph Ribkoff 050 556 6007, Kapp Ahl 00800 6677 2420, Klingel klingel.fi, Lindex 0201 422 400, Mam’zelle 020 735 4949, Muotikuu  040 169 5195, S.Oliver 010 320 2700, Stockmann 09 1211, Unisa unisa-europa.com, Zio 020 749 7291.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2016.

Lue myös jutut:

Juhlapukeutuminen: Itselle sopivat vaatteet ovat tyylikkäät

Maija Wallin tyyli muuttui ladystä farkkunaiseksi

Muotisuunnittelija Anna Ruohonen: ”Parhaat mallistoni ovat Ella ja Elias”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laila Snellman kertoo tyylistään: "Hankin rintaliivitkin vasta 40-vuotiaana"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.