Ihmiset

Lenita Airisto ihastuttaa ja vihastuttaa – muistatko nämä kohutut ja arvostetut saavutukset?

Lenita Airisto on pitkän ja menestyksekkään uran tehnyt diplomiekonomi, jonka moni kuitenkin muistaa lähinnä julkisista sutkauksistaan. Tämä listaus paljastaa, mitä kaikkea 80-vuotiaan Airiston elämään on mahtunut.

Räväkkä Lenita Airisto ei ole koskaan pelännyt voimakkaiden mielipiteidensä aiheuttamia kohuja ja hänen muistetaankin kritisoineen voimakkaasti suomalaisten kankeaa englannin lausumista ja suomalaismiesten sukkamuotia. Niinpä vain ovat valkoiset tennissukat yhdistettynä pukuun hävinneet katukuvasta tyystin.

Mistä muusta Lenita Airisto muistetaan?

lenita airisto on tehnyt menestyksekkään uran liike-elämässä

1. Lenita Airisto on menestynyt liikenainen

Airisto valmistui diplomiekonomiksi Svenska handelhögskolanista vuonna 1961. Hän on toiminut yrittäjänä kansainvälisessä liike-elämässä myyden suomalaisia teollisuustuotteita ja suunnitellen myynninedistämiskampanjoita.

Lenita Airistolle on myönnetty saavutuksistaan Suomen Leijonan ritarikunnan ensimmäisen luokan ritarimerkki ja lisäksi hänet on valittu vuoden naiseksi.

lenita airisto on tehnyt menestyksekkään uran liike-elämässä

Liikeuransa lisäksi Airisto on kirjoittanut useita tietokirjoja ja tehnyt pitkän uran televisiossa. Hänet muistetaan esimerkiksi 7. hetki -ohjelmasta sekä Jatkoajan juontajana.

2. Airisto ajaa intohimoisesti naisasiaa

Lenita Airisto on kirjoittanut teoksissaan muun muassa naisten oikeuksista ja vuonna 2007 ilmestyneessä kirjassaan Saanko luvan? Ei kun omin luvin! hän kannustaa naisia ottamaan elämänsä hallinnan omiin käsiinsä.

Airisto on kiinnostunut globaalista vaikuttamisesta, joten hän ottaa kantaa naisten asemaan maailmanlaajuisesti, ei vain Suomessa. Lenita Airisto kehottaakin kaikkia maailman naisia pitämään toistensa puolta, sillä muuten maailma ei muutu.

lenita airisto on tehnyt menestyksekkään uran liike-elämässä

3. Airisto valottaa uudessa kirjassaan miessuhteitaan

Uudessä elämäkerrallisessa Elämäni ja isänmaani -teoksessa Airisto raottaa salaisuuden verhoa miessuhteisiinsa. Oman kappaleensa kirjassa ovat saaneet muun muassa näyttelijä Vesa-Matti Loiri, taloustieteilijä ja liikemies Pentti Kouri ja diplomaatti ja ministeri Max Jakobson.

”Mediassa on ollut virheellisiä kommentteja salasuhteesta ja väitteitä, että suhteemme olisi päättynyt tragediaan. Tällaiset arviot ovat katteettomia ja kertovat toimittajien omasta ajatusmaailmasta ja mielikuvituksesta”, Airisto kirjoittaa suhteestaan Jakobsoniin.

4. Näyttävä kaunotar on menestynyt kilpailuissa

Lenita Airisto kruunattiin Suomen Neidoksi 1954. Suomen Neito oli kauneuskilpailu, jonka voitosta esimerkiksi Armi Kuusela ja Janina Frostell muistetaan. Suomen Neitoa ei ole järjestetty vuoden 2007 jälkeen, koska missikeisari Eino Makunen ei enää löytänyt sopivaa yhteistyökumppania.

Lisäksi Airisto on palkittu Stadin friidu -tittelillä vuonna 2013. Stadin friidu ja kundi on valittu vuodesta 1996. Friidu- ja kundi-ehdokkaille ei ole varsinaisia kriteereitä, vaan ne muotoutuvat kunakin vuonna valitsijoiden keskuudessa.

lenita airisto on tehnyt menestyksekkään uran liike-elämässä

5. Vain kalliilla vaatteilla on paikka Airiston vaatekaapissa

lenita airisto on menestynyt liike-elämässä

Airisto paljastaa Me Naisten Minun tyylini -jutussa kelpuuttavansa vaatekaappiinsa vain kalliita vaatteita ja asusteita. Hän kertoo käyttävänsä samoja vaatteita 20–30 vuotta eikä halpojen vaatteiden laatu hänen mukaansa kestä. Ne eivät myöskään läpäise hänen eettistä seulaansa:

”En voi mitään sille, että jotkut teettävät orjatyötä, mutta voin kieltäytyä tukemasta sitä ostopäätöksilläni”, Airisto sanoo jutussa.

Airisto kuvailee Me Naisille tyyliään konservatiiviseksi. Hän ei voisi kuvitellakaan esiintyvänsä liiketapaamisissa lyhyessä hameessa tai avonaisessa kaula-aukossa.

”Musta on ykkösvärini, koska se on voimakas ja kielii vallasta. Punaisella taas saa huomiota.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lenita Airisto ihastuttaa ja vihastuttaa – muistatko nämä kohutut ja arvostetut saavutukset?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.