Hys, hyttynen ja myrkyn haju! Testasimme 3 tuoksutonta hyttysmyrkkyä

Tuoksuton hyttysmyrkky sopii erityisesti silloin, jos hyönteiskarkotteiden haju käy kovasti nenään. Testasimme kolme erilaista hyttysmyrkkyä.

Paras suoja itikoita vastaan on vaatteet, mutta toisinaan on turvauduttava hyttysmyrkkyyn. Ärsyttävätkö ne herkän ihoa?

”Aina kun iholle laittaa jotain, on mahdollisuus, että iho reagoi aineeseen”, allergologi Peter Csonka sanoo.

Tietyt vaikuttavat aineet ovat herkemmin ihoa ärsyttäviä. Tällainen on esimerkiksi DEET, joka on tehokkain hyttyskarkotin, mutta myös torjunta-aine. Sitä ei suositella laitettavaksi iholle vaatteiden alle eikä vaurioituneelle iholle. Ei ole kuitenkaan kovin yleistä, että ihmiset olisivat tälle dietyylitoluamidille allergisia.

Myös ikaridiinia sisältävät tuotteet saattavat ärsyttää ihoa. On kehitetty hajuton aine, IR3535 (etyylibutyyliasetyyliaminopropionaatti) joka on vähemmän ihoa ärsyttävä ja ympäristöystävällisempi, mutta se myös tehoaa hyttysiin huonommin.

Iholle laitettavien karkotteiden allergiset reaktiot eivät useinkaan tule heti, vaan viivästyneinä, kuten nikkeliallergiassa. Myös tuotteissa olevat muut kuin vaikuttavat aineet, esimerkiksi liuottimet, voivat ärsyttää ihoa.

Lue myös: Mietitkö, miksi hyttynen on kiinnostuneempi tietyistä ihmisistä? Tässä syy

Testasimme: Tuoksuton hyttysmyrkky x 3

1. Karkottaa myös paarmat ja punkit, Dermosil Hyttys- ja punkkisuihke, 100 ml 8,20 e

Tämä lupaa karkottaa iholta paitsi hyttysiä myös paarmoja ja punkkeja. Vaikuttavana aineena on ikardiini, joka on ihoystävällistä, laaja-alaista eli tehoaa useisiin lajeihin ja pitkään tehoavaa. Suihketta käytetään vain kaksi kertaa vuorokaudessa – minkä tiedon soisi löytyvän myös pullosta, nyt löysin sen valmistajan verkkosivuilta. Tätä voidaan suihkauttaa myös vaatteille, mikä on kätevää.

Suihke ei estä hyttysiä pyörimästä ympärillä, mutta estää niitä pistämästä. Tuote on hajustamaton, mutta siinä voi havaita hienoisen lääkemäisen tuoksun, jos haistelee aivan läheltä. Leviää hyvin, mutta kestää jonkin aikaa kuivua iholla. Ei kirvele.

2. Todella tuoksuton, Free Hajuton hyttyskarkote, aerosoli 75 ml 8,95 e

Freen suihke lupaa suojata ­hyttysiltä ja puutiaisilta jopa 10 tunnin ajan. Tehoaineena siinä on etyylibutyyliasetyyliamino­propionaatti (IR3535), ­jota pidetään turvallisena ja laaja­spektrisenä aineena. Aine sekoittaa hyttysten haju­aistin, joten ne eivät himoitse ihmisen iholle.

Tämä on kuin onkin oikeasti tuoksuton hyttysmyrkky, kunhan on kuivunut iholla. Ei kirvele eikä ärsytä. Tuotteella on allergiatunnuksen käyttöoikeus, mikä herättää luottamusta.

3. Roll-onilla onnistuu tarkka levitys, Off Active -hyttyskarkote, roll-on, 60 ml 4,50 e

Tämä lupaa karkottaa hyttyset neljäksi tunniksi, mutta sitä saa käyttää vain kahdesti päivässä. No, todennäköisesti kahdeksan tunnin vaikutusaika riittää ainakin marjametsään menijälle. Vaikuttavana aineena on ikardiini.

Roll-onilla aine on helppo levittää juuri sinne minne haluaa, vaikka paljaisiin sääriin, ilman että tulee suihkineeksi sitä myös kengille. Kuivuu nopeasti eikä todellakaan tuoksu lainkaan.

­Tämä on hengitysteille helppo tuote, koska roll-onista ei leviä kemikaaleja hengitysilmaan. Pieni pullo sujahtaa kätevästi vaikka taskuun.

Avainsanat

Keskustelu

Karkote karkottaa, myrkky tappaa. Menee kirjoittajalla iloisesti termit sekaisin.

Kommentoi juttua: Hys, hyttynen ja myrkyn haju! Testasimme 3 tuoksutonta hyttysmyrkkyä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X