Luonto

Lomailua luonnon helmassa ja seikkailuja maan uumenissa – nämä kaksi tärppiä kannattaa tsekata, kun liikut Lohjalla

Asuntomessujen oheiskohteet tarjoavat luontoelämyksiä Lohjan järvimaisemissa ja pimeän kalkkikaivoksen syvyyksissä.

Kun nokka suuntaa kohti Asuntomessuja Lohjalla, kannattaa reissulle suunnitella muitakin tärppejä. Tämän vuoden oheiskohteiksi on valittu Kisakallion urheiluopisto ja Tytyrin elämyskaivos. Tytyrin elämyskaivos sijaitsee noin kilometrin ja Kisakallio noin kahdeksan kilometrin päässä messualueelta.

Lue myös: Koe ihanat sisustuskaupat Lohjan asuntomessujen 2021 ympäristössä! Katso kartalta 11 inspiroivinta puotia

Kisakallion urheiluopiston yhteyteen on rakennettu Villa-alue, jossa on toistakymmentä puurakenteista vapaa-ajan loma-asuntoa. Kuva: Kisakallio
Kisakallion urheiluopiston yhteyteen on rakennettu Villa-alue, jossa on toistakymmentä puurakenteista vapaa-ajan loma-asuntoa. Kuva: Kisakallio

Kisakallio on oiva paikka liikkua, lounastaa ja yöpyä, aivan Lohjanjärven ja vehreän metsän tuntumassa. Tytyrin elämyskaivokseksi kutsuttu kalkkikaivos puolestaan tarjoaa jännittävän elämyksen pimeän ja kostean kaivoksen uumenissa ja huippunopean hissin kyydissä. Kokosimme alle kiinnostavimmat vinkit oheiskohteiden kesän 2021 ohjelmasta.

Lue myös: Liikuteltava keittiö ja poroiksi palanut hirsitalo – muistatko nämä 10 puhuttua asuntomessutaloa? Tee testi!

Kisakallio: Lomailua luonnon helmassa

Kisakallio on yksi maan perinteisimmistä urheiluopistoista Lohjanjärven kuvankauniissa maisemissa. Kisakalliossa voi harrastaa lukuisia urheilulajeja vaelluksesta ja maastopyöräilystä melontaan ja useisiin joukkuelajeihin. Uutuutena keskus on laajentanut toimintaansa lomakohteeksi rakennuttamalla alueelle 11 modernia loma-asuntoa.

Liikunta ja ulkoilu ovat vuonna 1949 perustetun Kisakallion toiminnan ytimessä. Opiston perustaja, Kaarina Kari, vannoi jo vuonna 1937 retkeilyn nimeen: ”Onnellinen se, joka on niin terve, että voi lähteä retkelle, ja vielä onnellisempi se terve, joka ymmärtää lähteä retkelle.”

Pitkällä urallaan lääkärinä, voimisteluopettajana, liikuntajärjestöjohtajana ja kirjailijana Kaarina teki töitä suomalaisen liikuntakasvatuksen ja erityisesti naisvoimistelun hyväksi. Kaarinalla on ollut vaikutus koko Suomen liikuntatottumuksiin muun muassa tunnetuimmalla innovaatiollaan: hiihtolomaviikolla.

Tänä päivänä Kisakalliossa voi noudattaa Kaarinan elämänohjeita liikkumalla ja nauttimalla terveestä ulkoilmasta. Päivän kruunaa ateria Maikkalanselän venevajaan perustetussa rantaravintolassa, jossa voi nauttia vaikkapa loimulohesta perisuomalaisen järvimaiseman äärellä.

Kisakallio, Kaarina Karin tie 4, 08360

kisakallio.fi

Asuntomessujen oheiskohteet Lohjalla 2021
Tytyrin kalkkikaivoksessa toimii myös Koneen hissilaboratorio. Kaivokseen matkataan huippunopealla hissillä. Kuva: Tytyrin elämyskaivos

Tytyrin elämyskaivos: Taidetta 80 metrin syvyydessä

Keskellä Lohjan kaupunkia, maan uumenissa, on kaivos, josta on louhittu kalkkia vuodesta 1897 lähtien aina tähän päivään asti. Osa kaivoksesta avattiin yleisölle kaivosmuseona vuonna 1988 ja siitä lähtien kävijöillä on ollut pääsy maan alle, noin 80 metrin syvyyteen ihmettelemään maanalaista kosteutta, pimeyttä ja äänimaailmaa.

Ei heti uskoisi, että kaivosvisiitti voi olla myös taide-elämys, mutta Tytyrin kaivoksessa kaikki on mahdollista. Kaivoksessa on kaksi vakituista näyttelyä: arkeologiaa ja luonnon kehitystä ja kaivoksen historiaa käsittelevät näyttelyt. Uutuutena kesällä 2021 kaivokseen aukeaa kaksi tilataideteosta, joihin pääsee tutustumaan tilaisuuksien tai opastettujen kierrosten yhteydessä.

Poran terä on neliosainen, erilaisia materiaaleja, valotaidetta ja äänitaidetta hyödyntävä, 21 metriä pitkä kokonaisuus, joka koetaan teoksen lävitse kulkien. Ikimetsä maan alisen -teos on puolestaan luonnonmateriaaleja hyödyntävä Kalevala-teemainen audiovisuaalinen teos, joka pohtii ihmisen suhdetta luontoon ja sen shamanistisiin voimiin.

Oma nähtävyytensä on myös itse matka kaivoksen syvyyksiin, joka taittuu Koneen pilvenpiirtäjiin suunnitellulla High-rise -hissillä. Noin kuuden metrin sekuntivauhti ja äänimaailman tahtiin välkkyvät valot hämmästyttävät perheen pienimpiäkin.

Tytyri Elämyskaivos, Tytyrinkatu 2, 08100 Lohja

tytyrielamyskaivos.fi

Asuntomessujen oheiskohteet Lohjalla 2021
Jenni Tieahon teos Väinämöinen projisoidaan Tytyrin kaivoksen kalliopintaan. Kuva: Tytyrin elämyskaivos

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lomailua luonnon helmassa ja seikkailuja maan uumenissa – nämä kaksi tärppiä kannattaa tsekata, kun liikut Lohjalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.