Luonto Tilaajille

Biologi Leena Luoto: Mieluummin apiloita, pusikkoa ja hyönteisiä kuin piha, jossa on iso, lyhyeksi kynitty nurmikko

Useita kirjoja tehnyt puutarhuri sanoo, että piha pitää tehdä itselle, eikä naapurille, ja se vaatii kaupunkilaiselta kosolti siviilirohkeutta.

Hyönteis- ja lintulajien määrä vähenee huolestuttavaa tahtia. Kun tanskalaiset tutkijat kartoittivat hyönteisten määrää muutamalla kaupunkipihalla, heidän pyydyksensä jäivät aivan tyhjiksi. Sama on havaittu muuallakin.

Pihaa peittävä iso nurmikko, siis yksilajinen heinäkasvusto, joka vielä leikataan lyhyeksi, ei tarjoa ravintoa tai suojapaikkoja monellekaan otukselle. Näyttävät puutarhakasvit ovat kauniita, mutta aika harva niistä kelpaa ruoaksi perhosentoukille.

Perhoset pitävät toki puutarhakasveistakin, mutta luonnon kannalta on parempi luoda pihaan myös lastentarha. Pesivät linnut tarvitsevat proteiinia, ja mikäs sen parempaa on kuin toukka.

Lue myös: Luonnossa liikkuminen lohduttaa ja tarjoaa valtavasti nähtävää – nyt on aika tutustua oman pihan ihmeisiin.

Nurmikon sijaan apilaa, pieniä plänttejä hyönteisille

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.