Ahneista eläimistä on tullut riesa kaupungeissa – ihmiset pahentavat ongelmaa omalla käytöksellään

Ärsyttää, että lokkeja ja muita lintuja ruokitaan kesällä. Niistä tulee aggressiivisia ja rotatkin saavat osansa ruoantähteistä. Annetaan lintujen mieluummin löytää oma ruokansa.

Ruoka saapuu pöytään Uimastadionin ravintolassa, ja niin saapuvat lokitkin. Ne syöksähtelevät terassin päälle pingotetusta verkosta huolimatta lautasten ja pään yläpuolella.

Energiaa menee enemmän lokkien hätistelyyn kuin syömiseen. Ohikulkevan naisen jäätelö lähtee parempiin suihin.

Lue myös: Oletko sinäkin osa tätä myyttiä? Suomalaiset väittävät olevansa luontoihmisiä, mutta totuus on toinen

Saman tyyppisiä tilanteita kohtaa kesän varrella usein. Milloin lokit yrittävät viedä lihapiirakan, milloin piknikpöydän antimet. Ravintolan terassilla lokit istuvat viereisellä pöydällä kyttäämässä, milloin ruokailija erehtyy ihailemaan maisemia.

Lokkina paikalla

Lapsena laiturin nokassa kirkuvat, ruotsinlaivan perässä liitelevät ja jopa aggressiivisesti pesimisluotoaan suojelevat lokit yhdistyivät kesään, lomaan ja ihananiin kokemuksiin. Nyt lokit vain ärsyttävät, ja kirkunan kuullessa vetää vaistovaraisesti päätään kyyryyn.

Kieltämättä lokit ovat vähän ahneenpuoleisia lintuja, mutta kuka nyt ei olisi helpon ja herkullisen ruoan perään. Ihminen sen sijaan voisi olla vähän viisaampi.

Onko ihan pakko saada vaimosta ja pojasta sellainen kuva, jossa he ruokkivat torilla lokkia suoraan kädestä? Ja eivätkö lautan perässä liitävät lokit ole kauniita ihan sellaisenaan, ilman, että niille pitää kaivaa laukusta keksejä?

Jos ruokaansa ei jaksa syödä loppuun, sitä voi tarjota kaverille tai heittää vaikka roskiin, ei lokeille, variksille tai naakoille. Ne osaavat – tai ainakin osasivat – kyllä hankkia omat eväänsä. Itse saalistettu ravinto on niille varmasti terveellisempääkin kuin Kauppatorin lihapiirakka.

Onneksi ei ole paviaaneja

Sitä paitsi, vaikka ruokaa varastelevat linnut olisivatkin hassuja ja viihdyttäviä, niiden kannoilla tulevat rotat tuskin ovat. Terveisiä esimerkiksi sille entiselle naapurille, joka kävelylenkeillään heittelee taskustaan leivänmurusia samaan aikana, kun naapurustossa myrkytetään rottia.

Onneksi Suomessa ei sentään ole paviaaneja. Viktoria-putouksilla Sambian ja Zimbabwen rajalla ihmiset ovat syöttäneet niitä samaan tapaan kuin me lokkeja. Paviaanilaumat tietävät, että piirittämällä turistiraukan tältä voi usein kaapata laukun ja etsiä sieltä eväät ihan itse. Se vasta ärsyttävää – ja pelottavaa – onkin!

Onko sinulla kokemuksia lokkien hyökkäyksistä ? Tai oletko kohdannut rottia? Mitä mieltä olet lintujen ruokkimisesta? Osallistu keskusteluun kommenttikentässä!

Avainsanat

Keskustelu

Tampereella paha rottaongelma ja silti jotkut, vievät ruokaa lautasilla kävelyteiden laidoille, eli ruokkivat niitä rottia. Nykyihminen unohtanut, miten vakavia epidemioita rotat voivat levittää. Supi oli vielä 1980-luvulla rabieksen kantaja.

Kommentoi juttua: Ahneista eläimistä on tullut riesa kaupungeissa – ihmiset pahentavat ongelmaa omalla käytöksellään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X