Luonto

Tiesitkö tämän hämähäkeistä? 5 hämmentävää faktaa

Hämähäkinseitti on vahvempaa kuin teräslanka. Lue, miten yllättävillä keinoilla tämä pieni peto saalistaa!

1. Hämähäkki: niitä on kaikkialla ja paljon

Hämähäkki, tuo tuttu pieni peto. Niitä on luonnossa tavattoman paljon. Hämähäkit ovat vallanneet kaikki mahdolliset elinympäristöt niityiltä soille, sammalen pinnalta puiden latvuksiin. Jopa vesistä niitä löytyy. Suomessa elää vajaat 650 hämähäkkilajia.

Yksilömäärätkin ovat päätä huimaavia. Hehtaarilla saattaa asustaa jopa kaksi miljoonaa hämähäkkiä.

Suurin osa hämähäkeistä on pieniä, millistä muutamaan milliin, mutta suurimmat ovat yli kaksisenttisiä. Hämähäkeistämme suurimman, isorantahämähäkin naaras kasvaa 25 millin mittaiseksi ja jalkojen kanssa jopa seitsemänsenttiseksi.

Rantahämähäkkinaaras saattaa olla jalkoineen jopa seitsemän sentin mittainen. © Timo Nieminen

2. Seitti on teräsvaijeria vahvempaa

Hämähäkkien tunnetuin ominaisuus on niiden kyky erittää seittiä. Seitti on uskomattoman ohutta, vain yhdestä kahteen mikrometriä eli 0,001 millimetrin paksuista.

Seittilanka on muodostunut useammasta rihmasta, joten se on erittäin lujaa ja joustavaa. Se pystyy venymään kolmanneksen pituudestaan ja palautumaan siitä takaisin.

Vertailun vuoksi: nailonlanka kestää vain 15 prosentin venytystä. Saman paksuinen teräsvaijeri on hämähäkinseittiä heikompaa.

3. Verkko on tehokas ansa

Kaikki hämähäkit pystyvät erittämään seittiä, mutta vain osa kutoo siitä pyyntiverkon. Niitä onkin vaikka minkä muotoisia ja kokoisia. Tutuin lienee ristihämähäkin taidokas ratasverkko, joka symmetrisyydessään hivelee silmää.

Saalistava ristihämähäkki odottaa seittilangan värähdystä. © Timo Nieminen

Suurin osa pyyntiverkoista on sotkuisemman näköisiä, mutta nekin ovat kehittyneet tarkoituksenmukaisiksi ja tehokkaiksi pyyntiansoiksi.

4. Benjihyppy ja muut oudot saalistuskeinot

Verkkojen lisäksi hämähäkit käyttävät saaliin pyydystämiseen muitakin keinoja. Toiset väijyvät liikkumatta, toiset loikkaavat saaliin kimppuun tai pinkaisevat nopean spurtin.

Puolisenttinen mustavalkoinen runkoseeprahypykki on hyppyhämähäkkien suureen heimoon kuuluva metsästäjä. Sen silmät ovat huomattavan suuret ja niiden avulla se näkee niveljalkaisista tarkimmin.

Seeprahypykkikin käyttää seittilankaa saaliin pyydystämiseen, mutta omalla tavallaan.

Seeprahypykki erittää seittiä turvalangakseen. © Timo Nieminen

Kun pystysuoralla pinnalla elävä seeprahypykki havaitsee saaliin, se hiipii lähelle ja hyppää kimppuun. Eikä putoa, sillä se käyttää hypyissään seittilankaa turvaköytenä, joka ankkuroi sen alustaansa. Ihan syystä, sillä hyppyhämähäkit pystyvät loikkaamaan jopa 20–60 kertaa oman pituutensa.

Kukkahämähäkillä on toisenlainen strategia. Se odottaa, että saalis lentää sen suuhun. Tai ainakin voimakkaiden etujalkojen ulottuville, kun se väijyy kukalle meden- tai siitepölyn keruuseen tulevia hyönteisiä.

Kukkahämähäkille käyvät ravinnoksi kärpäset, sääsket ja jopa perhoset. Se elää yleisenä niityillä ja pientareilla, missä vain kasvaa sopivia kukkia.

Moni hämähäkki, kuten kukkahämähäkki, on todella kaunis, jos oikein läheltä katsoo.
Monet hämähäkit, kuten kukkahämähäkki, ovat todella kauniita, kun niitä tarkastelee lähemmin. © Timo Nieminen

Osa ilman verkkoa metsästävistä hämähäkeistä vaeltaa maassa ja kasvillisuudessa etsimässä saalista. Ne ovat hämähäkkimaailman pikajuoksijoita, jotka pinkaisevat saaliinsa kiinni. Tähän joukkoon kuuluvat suuret ja näkyvät juoksuhämähäkit sekä niitä muistuttavat kanerva- ja rantahämähäkit.

Lue myös Seura.fi: Tästä syystä 10-senttinen varastohämähäkki on erinomainen vieras kotonasi

5. Hämähäkki: tehoaineina myrkky ja sulatusneste

Hämähäkki käyttää seittiinsä erilaisia lankoja. Pyyntilanka on tahmeaa, jotta saaliseläin tarttuu siihen. Tahmattomasta seitistä monet hämähäkit rakentavat itselleen suojapaikan, jossa ne odottelevat saaliin tuloa.

Verkon värähtelyn ilmoittaessa että saalista olisi saatavilla, hämähäkki saapuu ja lamauttaa saaliin leuoistaan erittämällä myrkyllä.

Nopsahämähäkki etsii ravintonsa metsästämällä.
Nopsahämähäkki etsii ravintonsa metsästämällä. © Timo Nieminen

Kun myrkky on tehonnut, hämähäkki pumppaa saaliiseen ruoansulatusnesteitä. Näin siksi, että hämähäkit pystyvät nauttimaan vain nestemäistä ravintoa.

Hämähäkin ruokailtua saaliista jää jäljelle vain tyhjiin imetty kitiinikuori.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö tämän hämähäkeistä? 5 hämmentävää faktaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.