Luonto

Henna, 44, rentoutuu hakkaamalla halkoja: ”Huolellisesti tehty halkopino on todella kaunis”

Kun metsätieteiden tohtori Henna Helmenmaa haluaa päästä irti arjesta, hän suunnistaa metsään, häärää halkojen kanssa ja katselee nuotiota. Halonhakkuu on yksi terapeuttisimmista asioista, joita hän tietää.

Henna Helmenmaan, 44, juuret ovat vahvasti Itä-Suomessa, vaikka hän on asunut parikymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla. Henna viettää paljon aikaa sekä vanhempiensa mökillä Kesälahdella että puolisonsa mökillä Heinolassa.

”Kun menemme Heinolaan mökille, minä olen se, joka kiiruhtaa ensimmäisenä laittamaan tulipesiin tulet. Mökiltä lähtiessä vien sisälle puita valmiiksi seuraavaa kertaa varten. Minusta on ihana touhuta polttopuiden kanssa”, Henna kertoo.

Halonhakkuu on yksi terapeuttisimmista asioista, joita hän tietää. Sekä keho että mieli kiittävät, kun on hakannut halkoja.

”Minulle se on eräänlaista meditaatiota. Puita hakatessa ei tule ajatelleeksi mitään muuta. Olen osallistunut halkotalkoisiin pienestä pitäen, jolloin isä opetti, miten polttopuita tehdään ja miten ne kannattaa pinota. Huolellisesti tehty halkopino on todella kaunis.”

Henna neuvoo, että parhaat halot tehdään keväällä tai syksyllä, kun puuaines on kuivaa. Kesälomalla on sitten ihana nauttia kättensä jäljestä.

Sauna lämpiää mökillä lähes joka ilta, sillä sisäsuihkua ei ole. Mökin pihapiirissä on myös laavu.

”Nuotion kanssa ährääminen on ihan lempipuuhaani. Elävää tulta voisi katsella vaikka kuinka kauan, ja mikäpä on sen hienompaa kuin tehdä tulet itse hakkaamistaan ja hyvin kuivatetuista klapeista.”

Lue myös: Näissä sävyissä silmä lepää! Pirjo kerää metsästä kymmeniä kiloja sieniä ja värjää niillä uskomattoman kauniita lankoja

Mökillä elämä on yksikertaisempaa kuin kaupungissa

Henna ei kaipaa mökille mukavuuksia ja on vain kivaa, että aika kuluu peruselämiseen, vedenkantamiseen, ruoanlaittamiseen ja saunan lämmittämiseen.

”Puolisoni on puuhakas ja hänellä on aina monta projektia menossa. Viime kesänä rakensimme mökille puuliiterin ja aloitimme kasvihuoneen rakentamisen”, Henna kertoo.

”Minäkin pidän puuhastelusta, mutta välillä haluan vain olla. Suorittamisesta irti päästämistä on pitänyt harjoitella, mutta nyt osaan jo antaa nurmikon välillä rehottaa. Lomalla tykkään uida tai istua laiturin nokassa.

Ihanaa puuhaa kesäisellä mökillä on kuljeskella metsässä. Syksymmällä tulee marjastettua ja sienestettyä, mutta keskikesällä metsään voi mennä vain olemaan ja nauttimaan.”

Mieluiten Henna lähtee metsään yksin. Arki on hektistä ja sosiaalista, joten metsästä hän hakee hiljaisuutta ja omien ajatusten kanssa olemista.

”Tarkkailen ja aistin luontoa. Kuljeskelen, tunnistan kasveja, halailen puita, makoilen sammalmättäillä ja istuskelen kaatuneiden puiden rungoilla.”

Henna Helmenmaa on metsätieteiden tohtori ja viettänyt lapsesta asti paljon aikaa metsissä. Silloinkin, kun hän uupui töissä, hän löysi voimaa palautumiseen juuri metsistä. Pari vuotta sitten hän julkaisi omiin kokemuksiinsa ja tutkimustietoon perustuvan kirjan Metsän hoitava syli (Viisas Elämä, 2022).
Henna Helmenmaa on metsätieteiden tohtori ja viettänyt lapsesta asti paljon aikaa metsissä. Silloinkin, kun hän uupui töissä, hän löysi voimaa palautumiseen juuri metsistä. Pari vuotta sitten hän julkaisi omiin kokemuksiinsa ja tutkimustietoon perustuvan kirjan Metsän hoitava syli (Viisas Elämä, 2022). © Sampo Korhonen
Ihanaa puuhaa kesäisellä mökillä on kuljeskella metsässä.
Ihanaa puuhaa kesäisellä mökillä on kuljeskella metsässä. © Sampo Korhonen

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Henna, 44, rentoutuu hakkaamalla halkoja: ”Huolellisesti tehty halkopino on todella kaunis”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.