Luonto

Kaunis kasvi voi olla tappavan myrkyllinen – varo näitä 5 kasvia, kun liikut luonnossa

Myrkylliset kasvit luonnossa ja puutarhoissa hukkuvat helposti vehreyden joukkoon, ellei niitä opi tunnistamaan. Myrkytystietokeskus kertoo, mitä kasveja kannattaa varoa, jotta välttyy ikäviltä seurauksilta.

Myrkylliset kasvit luonnossa ovat Suomessa yleisiä. Ne muistuttavat ulkonäöltään usein muita tuttuja ja turvallisia kasveja, minkä takia niiden tunnistamisessa voi helposti erehtyä. Vaikka myrkyllisiä kasveja on Suomessa useita, vain harva niistä aiheuttaa vakavan myrkytyksen, jos kasvia on syönyt vain vähän.

Lue myös: Pikkulapsen vanhempi, ole valppaana: Moni tuttu viherkasvi on myrkyllinen, oireina oksentelua, sekavuutta, kouristelua…

Myrkylliset kasvit Suomen luonnossa voivat olla hengenvaarallisesti myrkyllisiä. Risiinin siemenet ovat todella myrkyllisiä. Parinkin siemenen pureskeleminen ja nieleminen voi viedä hengen.
Risiiniä kasvaa julkisilla paikoilla puistoissa ja puutarhoissa. Sen siemenet ovat todella myrkyllisiä ja parinkin siemenen pureskeleminen ja nieleminen voi viedä hengen.

Myrkylliset kasvit voivat aiheuttaa vakavan myrkytyksen — mitä tehdä, jos epäilee myrkytystä?

Jos myrkylliseksi epäiltyä kasvia syöneen vointi on hyvä, kannattaa ottaa yhteyttä myrkytystietokeskukseen (puh.: 0800 147 111 tai 09 471 977). Keskuksessa autetaan myrkytyksen arvioinnissa ja annetaan hoito-ohjeita. Jos potilaan tajunnantaso laskee, hänellä on hengitysvaikeuksia tai joku muu voimakas oire, tulee yhteys ottaa hätäkeskukseen tai lähimpään terveyskeskukseen.

Kun apua on soitettu, on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita. Jos myrkyllisen kasvin syöneellä on erilaisia ärsytysoireita, kuten ihon kutinaa, polttelua tai muuta ärsyyntyneisyyttä, ihoa tai suuta kannattaa huuhdella 10–15 minuuttia vedellä.

Muissa tapauksissa oireisiin saatetaan suositella lääkehiiltä, joka sitoo kasvin myrkkyä ja estää sen imeytymistä mahalaukussa. Lääkehiilen teho on paras, kun sen ottaa pian kasvin syömisen jälkeen. Lääkehiiltä saa apteekista ilman reseptiä, ja sitä on hyvä olla kotona valmiina myrkytysoireiden varalta.

Myrkylliset kasvit luonnossa ja puutarhassa: tunnistaminen, myrkyllisyysaste ja oireet

Vakavat kasvimyrkytykset ovat Suomessa äärimmäisen harvinaisia. Vaikka myrkylliseksi luokiteltuja kasveja on Suomessa paljon, vain harva niistä aiheuttaa pienen määrän kasvia syöneelle oireita.

Ikävien tapausten välttämiseksi tavallisimmat ja vaarallisimmat myrkylliset luonnonkasvit on kuitenkin hyvä tuntea. Kokosimme yhteen viisi myrkyllistä kasvia, jotka kasvavat Suomen luonnossa tai puutarhoissa. Tietoa muista kasveista löytyy Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiirin kasviluettelosta.

Lue myös: Katapultteja, potkureita, kuljetuspalvelu… Kasvit levittävät siemeniään huippuovelilla tavoilla – uskoisitko näitä kuvia todeksi?

1. Ukonputket

Ukonputket (Heracleum) ja sen eri lajit, kuten jättiputket, karhunputket ja koiranputket, ovat valolle herkistäviä ja paikallista ärsytystä aiheuttavia kasveja. Vakavaa myrkytystä kasvi ei aiheuta, mutta sen koskettaminen tai syöminen voi aiheuttaa voimakkaan ärsytysreaktion iholla.

Reaktion ukonputkesta voi saada esimerkiksi silloin, jos raivaa kasvia pusikossa paljain käsivarsin tai jos kasvia syö runsaasti. UV-valon vaikutuksesta ukonputkien vaikuttavalle aineelle, psoraleenille, altistunut ihoalue saattaa 1–3 vuorokauden aikana mennä rakkuloille ja alkaa punoittaa.

Oireita voi välttää suojaamalla ihon UV-valolta vähintään 48 tunnin ajan pukeutumalla pitkähihaisiin. Oireita hoidetaan samaan tapaan kuin palovammaa tai auringonpolttamaa ihoa.

Myrkylliset kasvit luonnossa muistuttavat muita tuttuja ja turvallisia kasveja. Ukonputket voivat aiheuttaa voimakkaita reaktioita iholla kosketuksen tai syömisen seurauksena.
Ukonputket kasvavat villisti ja voivat aiheuttaa voimakkaita reaktioita iholla kosketuksen tai syömisen seurauksena.

2. Myrkkykeiso

Erittäin myrkyllinen myrkkykeiso (Cicuta virosa) muistuttaa ulkonäöltään koiranputkea. Kasvin juuret on myös sekoitettu mukulaselleriin, jota käytetään ruoanlaitossa. Myrkkykeiso on yleinen etenkin Etelä- ja Keski-Suomen rannoilla ja matalassa vedessä. Koko kasvi on myrkyllinen.

Myrkkykeison vaikuttava aine, kikutoksiini, imeytyy nopeasti. Jo pienen määrän syöminen myrkkykeisoa voi aiheuttaa myrkytysoireita. Oireet ilmenevät noin tunnin jälkeen syömisestä. Oireita ovat muun muassa tajunnantason lasku, kouristuskohtaukset ja hengitysvaikeudet. Ilman hoitoa myrkkykeison syöminen voi johtaa kuolemaan muutamassa tunnissa.

Myrkkykeiso on yksi myrkyllisimmistä Suomen luonnossa kasvavista kasveista.
Myrkkykeiso on yksi myrkyllisimmistä Suomen luonnossa kasvavista kasveista.

3. Risiini

Risiiniä (Ricinus communis) käytetään lähinnä viljeltynä puutarhoissa ja puistoissa. Koko kasvi on myrkyllinen. Etenkin sen siemenet, joissa on runsaasti risiini-valkuaisainetta, voivat aiheuttaa hengenvaaran. Lehtien tai parinkin siemenen syöminen voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

Risiini aiheuttaa kasvia syöneelle oireita kahdessa osassa. Oksentelu ja ripuli alkavat noin 6 tunnin sisällä kasvin syömisestä. 2–3 vuorokauden päästä kasvi voi aiheuttaa vaurioita maksassa, munuaisissa ja keskushermostossa. Tuntemukset voivat olla epämääräisiä, kuten pahoinvointia, päänsärkyä, sydänhäiriöitä tai ongelmia virtsantulossa.

Muun muassa kauneudenhoidossa käytetty risiiniöljy ei ole myrkyllistä. Risiini on vesiliukoista. Siksi sitä ei ole risiinikasvista valmistetussa öljyssä lainkaan.

Risiinin siemenet ovat todella myrkyllisiä. Parikin siementä voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen.
Risiinin siemenet ovat todella myrkyllisiä. Parikin siementä voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

4. Hulluruoho

Hulluruohot, kuten okahulluruoho (Datura stramonium), ovat puutarhoissa ja luonnossa kasvavia myrkyllisiä kasveja, jotka voi aiheuttaa antikolinergisen myrkytyksen, jos niitä syö. Okahulluruohon myrkyllisimmät osat ovat siemenet ja lehdet.

Antikolinergisen myrkytyksen oireisiin kuuluvat sekavuus, uneliaisuus, kuume, punotus, suun kuivuminen. Pahimmillaan myrkytys voi aiheuttaa jopa kouristuksia ja tajuttomuutta. Oireita osataan hoitaa, jos ne huomataan ajoissa.

Hulluruoho on myrkyllinen kasvi, mutta sen aiheuttamiin myrkytysoireisiin on olemassa hoitokeinoja.
Hulluruoho on myrkyllinen kasvi, mutta sen aiheuttamiin myrkytysoireisiin on olemassa hoitokeinoja.

5. Sormustinkukat

Sormustinkukat, kuten rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea), ovat myrkyllisiä kauttaaltaan. Yksikin sormustinkukan lehti voi aiheuttaa syötynä vakavan myrkytyksen. Kasvin vaikuttava aine, digitalisglykosidi, voi aiheuttaa sydänoireita muutaman tunnin kuluessa kasvin syömisestä. Muita oireita ovat vatsaoireet, heikkous, päänsärky, värinäön häiriöt, tajunnan heikkeneminen, kouristukset ja hallusinaatiot.

Rohtosormustinkukka on kaunis, mutta hyvin myrkyllinen.
Rohtosormustinkukka on kaunis, mutta hyvin myrkyllinen.

Lähteet: Myrkytystietokeskuksen ensihoitolääkäri Maria Kaista, HUS kasviluettelo ja K. Hoppu ym. Duodecim 2011;127:1385–91

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaunis kasvi voi olla tappavan myrkyllinen – varo näitä 5 kasvia, kun liikut luonnossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.