Luonto

Milloin on kevätpäiväntasaus? Tarkista päivämäärä, jonka jälkeen valon määrä Suomessa pääsee valloilleen

Valoa! Sitä Suomessa piisaa kevätpäiväntasauksen jälkeen. Päivä pitenee 5–10 minuuttia joka päivä tasauspäivän jälkeen. 

Kevätpäiväntasaus on päivä, jolloin valoisan ja pimeän ajan pituus vuorokaudessa on suunnilleen yhtä pitkä kaikkialla maapallolla. Sekä päivä että yö ovat siis noin 12 tuntia pitkät.

Vuonna 2023 kevätpäiväntasaus on 20. maaliskuuta kello 23.24. 

Kevätpäiväntasauksen aikaan aurinko on päiväntasaajan yläpuolella. Ennen tasauspäivää pohjoinen pallonpuolisko on kääntynyt poispäin auringosta, ja sen jälkeen aurinko paistaa pohjoiselle pallonpuoliskolle. Englanniksi kevätpäiväntasaus on March equinox tai northward equinox.

Kevätpäiväntasauksen jälkeen Suomessa päivän pituus on pidempi kuin yön pituus aina vuoden pisimpään päivään asti. Vuoden pisintä päivää kutsutaan kesäpäivänseisaukseksi ja sitä vietetään tyypillisesti juhannuksen tietämillä. Vuonna 2023 kesäpäivänseisaus on 21. kesäkuuta.

Kevätpäiväntasauksen jälkeen Suomessa siirretään kellot kesäaikaan. Vuonna 2023 kellojen siirto tapahtuu 26. maaliskuuta. Kelloja siirretään tunti eteenpäin yöllä kello 03.00:sta kello 04.00:ään.

Milloin kevätpäiväntasaus on?

Tyypillisesti kevätpäiväntasausta vietetään joko 20. tai 21. päivä maaliskuuta. Päivä vaihtelee, koska vuodessa ei ole tasan 365 päivää, vaan 365 ja yksi neljäsosa.

Seuraavien neljän vuoden aikana kevätpäiväntasaus osuu kuitenkin aina maaliskuun 20. päivälle.

Kevätpäiväntasaus määrittää pääsiäisen ajankohdan

Kevätpäiväntasaus aloittaa kevään pohjolassa. Tasauspäivällä on merkittävä rooli myös pääsiäisen ajankohdan määrittämisessä. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain.

Vuonna 325 Nikean kirkolliskokouksessa nimittäin päätettiin, että pääsiäissunnuntaita vietetään aina kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Pääsiäissunnuntain ajankohta vaihtelee siis vuosittain tämän mutkikkaan säännön mukaan, mutta sijoittuu aina 22.3. ja 26.4. väliseen aikaan.

Lue myös: Milloin on pääsiäinen 2023? Ikivanha päätös sinetöi pääsiäisen ajankohdan

Mitä uskomuksia kevätpäiväntasaukseen on liittynyt?

Kevätpäiväntasaukseen on liittynyt monenlaisia uskomuksia. Suomen luonto -lehti kirjoittaa, että juuri kevätpäiväntasauksena uskottiin kurkien lähtevän talvehtimispaikoistaan muuttomatkalle kohti Pohjolaa.

Kevätpäiväntasaukseen avulla myös ennustettiin tulevaa ja kevään säitä:

Lue myös Seura.fi: Näin aurinko valaisee eri vuodenaikoina Suomessa: Tee testi ja selvitä, oletko kesä- vai talviaikaihminen!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin on kevätpäiväntasaus? Tarkista päivämäärä, jonka jälkeen valon määrä Suomessa pääsee valloilleen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.