Luonto

Koe vihreä Irlanti: löydä länsirannikon 5 helmeä

Irlannin länsirannikolta löytyy automatkailijalle dramaattisia rantakallioita ja jyrkänteitä, salaisia hiekkarantoja, ikivanhojen kivimuurien sokkeloita ja hurmaavia kalastajakyliä.

Irlannin lumoava puutarhasaari Garnish Island

Irlannin länsirannikko on täynnä piilotettuja helmiä. Jätä väliin turisteja kuhisevat Cliffs of Moherin rantakalliot ja suosittu Ring of Kerry ja suuntaa sen sijaan vähemmin kolutuille alueille.

Glengarriffin pikkuruinen lomakylä on satumainen. Ympäröivä luonto tuntuu erityisen vehreältä. Täällä sijaitsee tiettävästi Irlannin vanhin hotelli, Eccles Hotel, joka on kunnostettu entiseen loistoonsa alkuperäistä kunnioittaen.

rlannin vanhin hotelli Eccles Hotel
Irlannin vanhin hotelli, Eccles Hotel, on kunnostettu entiseen loistoonsa.

Irlantilaiset Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneet George Bernard Shaw ja William Butler Yeats olivat hotellin vakiovieraita 1920-luvulla. Vanhan ajan romantiikka huokuva hotelli katselee Glengarriffin upean lahden suuntaan.

Kylässä vieraillessa ehdoton kohde on 14 hehtaarin kokoinen Garnish Island. Lyhyellä venematkalla saarelle näkee hylkeitä pötköttelemässä kallioilla.

Glengarriffin lahdella matkalla Garnish Islandille voi nähdä hylkeitä pötköttelemässä kallioilla.
Glengarriffin lahdella matkalla Garnish Islandille voi nähdä hylkeitä.

Ilmasto saarella on omalaatuinen suojaisan sijainnin ja lämpimän Golfvirran ansiosta. Niiden vaikutuksesta täällä viihtyvät eksoottisetkin kasvit.

Lue myös: Puutarhurin matkakohteet: tunnetko nämä Englannin ihanat puutarhat?

Vielä 1900-luvun alussa saari oli lähes täysin autio, mutta sitten saarelle muuttanut Brycen perhe alkoi luoda sinne upeita italialaisia puutarhoja. Bryce Housessa kuulee saaren puutarhojen syntytarinaa sekä saarella asuneen perheen tarinaa.

Bryce House
Bryce Housessa kuulee saarella asuneen perheen tarinaa.

Vuonna 1953 saari lahjoitettiin Irlannin valtion omistukseen, kun saaren viimeisin elossa oleva omistaja kuoli. Saaren puutarhojen kukinnat ovat upeimmillaan alkukesästä loppukesään ja syksy taas tuo väriloistoa.

Slea Head kiertää Dinglen niemimaan

Iirinkielinen Dinglen niemimaa on upeaa seutua. Vaikka Dinglen kylästä on nopeasti tullut suosittu turistien keskuudessa, on se säilyttänyt alkuperäisen kalastajakylän charminsa.

Paikassa täytyy olla jotakin erityistä, sillä onhan Dinglen niemessä viihtynyt Fungie-delfiini jo vuodesta 1983 lähtien.

Dinglen kylästä lähtee noin 60 kilometrin mittainen Slea Head –ajoreitti, joka kiertää Dinglen niemimaan. Täällä yksi upeimmista kuvauspaikoista on Dunquin Pier, soma pikku satama.

Slea Head -ajoreitti kiertää Dinglen niemimaan. Tien yksi upeimmista kuvauspaikoista on Dunquin Pier.
Slea Head -ajoreitti kiertää Dinglen niemimaan. Tien yksi upeimmista kuvauspaikoista on Dunquin Pier.

Rannikkoreitin varrella tulee vastaan kalastajakyliä, joista saa tuoretta, kenties Irlannin parhaimpiin lukeutuvaa merenelävää.

Dinglen niemimaassa menee myös yksi Irlannin upeimmista vuoristoajoista. Conor Passina tunnettu tie R560 kiemurtelee vuoriston läpi 456 metrin korkeudessa.

Kapea tie aiheuttaa sydämentykytyksiä, mutta niin tekevät myös alas laaksoon avautuvat maisemat. Ylhäällä on parkkipaikka, jonne kannattaa pysähtyä ihailemaan rauhassa henkeäsalpaavan vaikuttavia maisemia.

Dinglen niemimaassa kannattaa pysähtyä myös Inch Beachillä. Surffareiden suosiossa oleva hiekkaranta tuntuu jatkuvan loputtomiin.

Rannalla on myös kiva kahvila, jossa voi nauttia lounaan tai leivokset ja katsella, kuinka surffarit ottavat aallot haltuunsa.

Aransaaret ovat aitoa Irlantia

Galwayn lahdessa sijaitseva Aransaaret koostuu kolmesta saaresta, joilla on jokaisella oma luonteensa.

Vahvasti iirinkielisenä säilynyt alue vaalii edelleen vanhoja perinteitä. Karuilla, tuulen piiskaamilla saarilla on oma viehätyksensä. Ympäri saaria risteilevät vanhat kiviaidat luovat aivan omanlaisensa tunnelman.

Perinteiset Aran-neuleet, jotka ovat suosittu tuliainen Irlannista, ovat täältä kotoisin.

Aransaarille pääsee Doolinista tai Galwaysta Rossavealin satamasta. Suosittu tapa nähdä saaria on pyöräillen. Silloin ehtii nähdä enemmän kuin kävellen, varsinkin jos ei aio viettää täällä yötä.

 Inis Oírr (Inisheer)
Aransaarista pienin on Inis Oírr (Inisheer).

Saarista isoin ja eniten turisteja vetävä on Inis Mór (Inishmore). Saarelta löytyy muinaisia kivilinnakkeita, jotka ovat yksiä Irlannin vanhimpia arkeologisia jäänteitä.

Dramaattisesti kallionkielekkeellä sata metriä Atlantin yläpuolella seisova Dun Aengus on yksi Euroopan vanhimpia linnoituksia.

Vähiten turisteja käy keskimmäisellä Inis Meáin (Inishmaan) –saarella, jossa myös on vähiten asukkaita, alle 200.

Saarista pienin Inis Oírr (Inisheer), on hurmaava kalastajasaari. Rannalle haaksirikkoutunut laivan hylky on upea ilmestys. 1960-luvulla kivikkoon törmännyt laiva on ollut sillä sijoillaan haaksirikosta lähtien.

Aransaarilla on aito, idyllinen irlantilainen tunnelma, joka säilyy mielessä pitkään mantereelle takaisin paluun jälkeen.

Sligon koskematon luonto valloittaa

Sligon kunnan seutu on koskematonta ja runollista. Runoilija W. B. Yeats oli rakastunut Sligoon ja halusi myös tulla haudatuksi tänne. Hänen hautaansa voi käydä katsomassa Drumcliffen hautausmaalla.

W. B. Yeats on haudattu Drumcliffen hautausmaalle.
Nobel-palkittu runoilija W. B. Yeats on haudattu Drumcliffen hautausmaalle.

Sligon silmiinpistävin maanmerkki on hautausmaankin taustalla kohoava, ”pöytävuoreksi” kutsuttu Benbulben-vuori.

Sligon rannikon rannat ovat Euroopan parhaimpia surffirantoja. Strandhill on varsinainen surffikylä. Rento tunnelma ja vilkas rantapromenadi houkuttelevat muitakin kuin surffareita.

Knocknarean vuorella sijaitsee Egyptin pyramidejakin vanhempi, 5000 vuotta vanha esihistoriallinen hautakumpu.

Strandhillissä on myös ehdottomasti koettava perinteinen irlantilaiseen merileväkylpy, joita tarjoaa Voya Seaweed Baths.

Rosses Pointin pikkukylä on hurmaava.
Rosses Pointin pikkukylä on viehättävä.

Pikkuruinen Rosses Pointin kylä on hurmaava ja sieltä löytyy Irlannin länsirannikon piilotettu helmi, mitä majoitukseen tulee.

The Driftwood on vastikään avattu boutiquemajatalo, jonka perustaminen oli pariskunnan Paudien ja Ashleighin pitkäaikainen unelma. Ashleighin kädenjälki näkyy tyylikkäissä huoneissa, sillä hän on sisustussuunnittelija.

Lahden puoleisista huoneista on merinäköala, jota voi katsella samalla kun rentoutuu kylpyammeessa.

Löydä Donegalin salaiset rannat

Cliffs of Moherin rantakalliot ovat yksi Irlannin suosituimmista turistinähtävyyksistä. Pohjoisesta Irlannista löytyy kuitenkin suosittuja kallioita korkeammat jyrkänteet.

One Man’s Pass kävelyreitti
One Man’s Pass -kävelyreitti ei sovi heikkohermoisimmille.

Irlannin korkeimmat, Slieve Leaguen rantakalliot nousevat merestä 601 metrin korkeuteen. Näköalapaikalle johtaa kaunis kävelyreitti, joten auto kannattaa jättää alaparkkipaikalle, vaikka ylöskin pääsee.

Aivan ylhäällä menee One Man’s Pass -kävelypolku, joka ei sovi heikkohermoisimmille. Kapealta kävelyreitiltä avautuvat upeat maisemat, jos sinne uskaltaa.

Donegalista löytyy myös yhdet Irlannin upeimmista rannoista. Rannikko on täynnä salaisia hiekkarantoja, joista voi nauttia aivan rauhassa.

Päätä länsirannikon seikkailu Donegalin luoteisosaan. Täydellinen retriitti löytyy pienestä Dunfanaghyn kylästä, Horn Headin niemimaasta.

Modernissa skandinaavistyylisessä boutiquemajatalossa on vain kolme huonetta. Täällä saat olla kaikessa rauhassa ja mieli lepää, kun katselee huoneensa lähes koko seinän kokoisesta ikkunasta avautuvaa maisema vuorille ja alas laaksoon.

The Millissä voi nauttia maittavaa illallista.
The Millissä voi nauttia maittavaa illallista.

Pientä luksusta tarjoaa aamupala, joka tuodaan huomaamattomasti huoneeseen luukun kautta. Maittava illallinen tulee nautittua kylällä The Millissä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koe vihreä Irlanti: löydä länsirannikon 5 helmeä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.