Luonto

Miten menkkahygieniasta huolehditaan metsässä? Eräoppaat Kaisa ja Ella kertovat vinkkinsä

Pahimmillaan se, että kuukautisista retken aikana ei puhuta, voi johtaa siihen, että retkelle ei lähdetä silloin, kun on menkat. Eräoppaat Kaisa Liesmäki ja Ella Provialer kertovat, miten kuukautishygieniasta pidetään huolta metsässä ja tunturissa.

Menkat ja retkeily – sopivatko ne lainkaan yhteen? Olisiko fiksuinta vain peruuttaa viikon vaellus tai kahden päivän laavuretki, jos näyttää siltä, että kuukautiset sattuvat juuri retkipäiville? Ei suinkaan!

Luontohaaste-blogin eräoppaat Kaisa Liesmäki ja Ella Provialer haluavat puhua avoimesti menkoista, jotta kukaan ei jättäisi lähtemättä retkelle kuukautisten takia.

”Menkat ja retkeily on vähän sellainen tabuaihe, josta ei puhuta tarpeeksi. Jos asiaa joutuu pohdiskelemaan yksin, se voi estää retkeilyn kokonaan, kun ei tiedä, miten toimia. Me ajatellaan, että menkat ei todellakaan ole este retkeilylle”, Ella sanoo.

Lue myös: Retkeily onnistuu myös lasten kanssa! Asiantuntija vastaa 6 kysymykseen lasten kanssa retkeilystä

Mikä kuukautissuoja sopii retkelle?

Kuukautissuojissa riittää valinnanvaraa. Retkeilijälläkin on onneksi monta vaihtoehtoa.

Sekä Kaisa että Ella käyttävät retkeillessä kuukuppia. Emättimen alaosaan asetettavaa kuukuppia voi pitää jopa 12 tuntia paikallaan. Kuppi tyhjennetään ja puhdistetaan 2–4 kertaa päivässä. Sen käyttö on turvallista niin valveilla kuin nukkuessa. Myös uiminen onnistuu kupin kanssa.

”Sen käyttöä ei kannata harjoitella ensimmäistä kertaa retkellä, mutta jos kuukupin käytön on jo opetellut, se on hyvä vaihtoehto, koska siitä ei tule roskaa”, Kaisa kertoo.

Kuukupin puhdistaminen luonnossa onnistuu siten, että ottaa juomapulloon vettä ja huuhtelee kupin vedellä. Retkikeittimellä voi kiehauttaa vettä kupin puhdistamiseen. On olemassa myös puhdistuspyyhkeitä, joilla kuukupin voi desinfioida.

”Kosteuspyyhkeet pitää kuitenkin aina kerätä roskapussiin ja viedä pois luonnosta”, Kaisa muistuttaa.

Kuukuppia tyhjentäessä on tärkeää muistaa huolehtia käsihygieniasta. Veden, jolla kädet on pessyt ja kuukupin huuhdellut, voi imeyttää maahan.

Lue myös Seura.fi: Ekologisen kuukupin luotettavuus puntarissa: Voiko kuppia käyttää, jos on runsaat kuukautiset?

Kaisa Liesmäki
Kaisa ja Ella toivovat, että kuukautiset eivät estäisi ketään retkeilemästä. Kuva: Kaisa Liesmäki

Toinen vaihtoehto retkelle ovat siteet ja tamponit. Niiden käytössä on muistettava, että roskia ei saa jättää luontoon tai retkipaikan huussiin. Biohajoavat siteet ja tamponit voi polttaa halutessaan nuotiossa.

Pääsääntö on se, että kuukautissuojien kääreet, siteet, tamponit ja muu menkkaroska pakataan pieneen pussiin, tuodaan pois luonnosta ja kierrätetään kotona.

Jos kuukautissuojien käyttäminen retkellä tuntuu hankalalta, kuukautisia voi myös siirtää retken ajaksi hormonien avulla. Jos käyttää yhdistelmäehkäisyä, siirtäminen tapahtuu siten, että pilleriliuskan lumetabletit jätetään syömättä tai ehkäisyn taukoviikko pitämättä. Kuukautisia voi siirtää myös keltarauhashormonilla, jonka lääkäri määrää reseptillä. Keltarauhashormonilla kuukautisia voi siirtää enintään kaksi viikkoa.

”Oma tapa hoitaa menkat retkellä löytyy vain kokeilemalla. Me ollaan todettu, että kuukuppi on meille molemmille tosi kätevä, mutta jollekin toiselle se ei välttämättä ole oikea ratkaisu”, Kaisa sanoo.

”Järjestämme naisten retkeilyiltoja ja -tapahtumia ja kaikkien vinkkien kohdalla korostamme, että ne pohjautuvat meidän kokemuksiimme. Kenenkään toisen puolesta ei voi puhua. Voi kuitenkin tarjota ajatuksia ja haastaa pohtimaan, että on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja eikä välttämättä yhtä oikeaa tapaa tehdä”, Ella kertoo.

Miten kuukautishygieniasta huolehditaan metsässä?

Kuukautisten aikana hygieniasta huolehtimisen merkitys korostuu. Kesällä peseytyminen on helpointa reitin varrelta löytyvässä järvessä tai lammessa.

”Me itse hyödynnetään ja kannustetaan ihmisiä hyödyntämään vesistöjä. Kannattaa pulahtaa uimaan järvissä ja merellä. Suomessa on todella paljon uimismahdollisuuksia. Jos käyttää saippuaa, pitää muistaa, ettei lotraa sitä suoraan vesistöihin. Saippuasta kannattaa valita aina biohajoava versio”, Ella sanoo.

”Sen lisäksi, että käyttää vettä puhdistautumiseen, voi käyttää kosteuspyyhkeitä”, Kaisa lisää.

Retkelle voi ottaa mukaan vesipullon, joka on varattu kokonaan menkkatarpeille. Pullosta vettä voi käyttää alapesuihin, kuukupin puhdistamiseen ja käsien pesemiseen. Jos kaipaa peseytymiseen lämmintä vettä, vettä voi lämmittää retkikeittimellä. Lisäksi käsihygieniasta huolehtimiseen voi ottaa avuksi käsidesin.

”Menkat eivät hankaloita retkeilyä, mutta vaatii harjoittelua ja pieniä muutoksia toimintatavoissa ja käytänteissä, että menkoista tulee luonnossa yhtä luonteva asia kuin kotonakin”, Ella kertoo.

Puhu toisten retkeilijöiden kanssa kuukautisista

Tärkeintä menkkojen ja retkeilyn suhteen on se, että asiasta puhutaan. Kaikki retkeilijät, joilla on kuukautiset, joutuvat pohtimaan, miten toimia, jos menkat yllättävät retkellä. Siksi olisi hyvä, että asiasta voitaisiin puhua yhdessä eikä kukaan joutuisi jäämään asian kanssa yksin.

”Kannattaa aloittaa harjoittelu omaan tahtiin ja puhua aiheesta kavereiden kanssa”, Ella sanoo.

Silloin, kun joku tohtii ottaa kuukautiset ja retkeilyn puheeksi, aihe herättää paljon keskustelua. Ella ja Kaisa ovat puhuneet aiheesta Luontohaaste-blogissa ja pyytäneet ihmisiä jakamaan kokemuksiaan Facebookissa.

”Monet ovat kommentoineet, että ihanaa, että tästä vihdoin puhutaan!”

Vaikka itse olisi tehnyt päätöksen hoitaa menkat tietyllä tavalla, on hyvä olla tietoinen muista tavoista, joilla kuukautisten kanssa voi toimia luonnossa. Varsinkin jos lähipiirissä on nuoria, jotka voivat tarvita tukea asiassa.

”Olisi hyvä, että aikuisilla olisi tietoa aiheesta, jotta he voisivat kertoa nuorille, että menkat eivät ole este luontoon lähtemiselle”, Ella sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten menkkahygieniasta huolehditaan metsässä? Eräoppaat Kaisa ja Ella kertovat vinkkinsä

Retkeilijätär83

Kuukupin voi retkeillessä huuhtoa puhtaaksi myös omalla virtsalla. Tämän jälkeen kupin ja kädet voi desinfioida puhtaaksi kuukupin puhdistukseen tarkoitetulla kertakäyttöpyyhkeellä. Näin toimien ei tarvitse tuhlata kallisarvoista juomavettä. Tämä keino toimii myös ulkohuussissa asioidessa, kun pönttöön ei voi lotrata vettä.

Hmm

Vielä kun kuukautisten aikaan pääsis edes vessasta pois pidemmäksi aikaa kuin tunniksi ilman, että kaikki paikat on veressä ja vielä kaiken lisäksi en voi edes käyttää tamponeita tai kuukuppia niiden aiheuttamien kipujen takia. Pillereiden piti vaikuttaa tähän ja niillä piti saada jopa siirrettyä, mutta pyh mitään hyötyä niistäkään vaikka jopa vaihdettiin minipillereihin..

Aijo

Kuukautisten siirtopillerit ovat eri asia kuin ehkäisypillerit (minusta kuulostaa, niin kuin kuukautisiasi olisi siirretty vain ehkäisypillereillä (joita minipilleritkin ovat)). Minulla oli runsaat kuukautiset, mutta siirtopillerit toimivat todella hienosti, käytin niitä mm. interrailin ajan.

Kuukuppi

Luneten kuukupin kanssa olen retkeillyt ja vaeltanut monet kerrat. Se on helppo, ei jää roskaa ja itselläni täytyy tyhjentää vain aamuin ja illoin, joten ei tarvitse päivän aikana puljata menkkojen kanssa ollenkaan! Eikä kanniskella haisevia siteitä tai tamponeja mukanaan, hyi. Luneten kuppi on muutenkin ihan yliveto. Ja tehty suomessa, mikä on tietty plussaa <3

Sinun täytyy kommentoidaksesi.