Luonto

Luonnon kuivakukat löytyvät helposti kodin lähettyviltä: bongaa 9 hurmaavaa kasvia, jotka sopivat kuivattaviksi 

Toiset kasvilajit sopivat kuivattavaksi paremmin kuin toiset. Ja mikä parasta, ihanat luonnon kuivakukat voi poimia mukaan vaikkapa iltakävelyllä.

Kuivattavaksi soveltuvia kasveja löytää kukkakauppojen lisäksi myös luonnosta. Luonnon kuivakukat ovat herkkiä kaunokaisia, jotka koristavat kotia tauluina tai maljakoissa, ja piristävät myös lahjapaketteja kauneudellaan. Niityiltä voi poimia kuivattaksi lähes mitä vain.

Tietyt kasvilajit soveltuvat kuivattavaksi kuitenkin paremmin kuin toiset, sillä ne säilyttävät kuivauksessa muotonsa ja värinsä muita lajitovereitaan paremmin. Kokosimme yhteen yhdeksän kuivattavaksi sopivaa kasvilajia, jotka on helppo poimia mukaan luonnosta.

Lue myös: Kuivakukat ovat taas trendikkäitä: Näin keräät, kuivaat ja säilöt herkät kukkaset

Luonnon kuivakukat: valitsimme 9 kasvia, jotka sopivat erityisen hyvin kuivattavaksi

1. Siankärsämö – näyttävyyttä kukkakimppuihin

Luonnon kuivakukat: siankärsämö
Luonnon kuivakukat: siankärsämö Kuva: OM-arkisto

Kärsämöitä on satoja erilaisia, osa niistä löytyy luonnosta ja osa kukkakauppojen hyllyiltä. Valkoisia ja vaaleanpunaisia siankärsämöitä kasvaa kesäisin monien niityillä ja teiden pientareilla, ja siankärsämö onkin yksi Suomen tutuimmista niittykasveista. Kärsämöt sopivat hyvin kuivattaviksi, ja suuret kukinnot tuovat näyttävyyttä kuivakukkakimppuihin. Kukka kukkii heinäkuusta syksyyn saakka.

2. Kastikat ihastuttavat pehmeydellään

Luonnon kuivakukat: hietakastikka
Luonnon kuivakukat: hietakastikka Kuva: iStockphoto

Kastikoiden sukuun kuuluu vajaa 300 eri lajia, joista kuutta tavataan Suomessa. Tämä korkea ja siro heinäkasvi saa loppukesästä ja syksystä kauniin kultaisen vivahteen, ja sitä voi kerätä monilta niityiltä ja metsäaukioilta. Aseta ilmakuivattu kastikka kauniiseen maljakkoon seisomaan yksinään, tai hyödynnä heinän tuomaa pehmeyttä kuivakukkakimpussa.

3. Jänönapila – veikeyttä kuivakukkaseppeleeseen

Jänönapila
Jänönapila Kuva: iStockphoto

Kesä–heinäkuussa kukkiva jänönapila on veikeä kaveri. Sen kukinto muistuttaa hieman jäniksen käpälää tai töpöhäntää. Jänönapila on yksi parhaimpia kuivattavia luonnonkukkia, sillä se säilyttää kuivuessaan sekä muotonsa että värinsä. Nuoret kukat voi kuivattaa esimerkiksi seppeleenä. Suomessa jänönapilaa löytyy etelästä ja Ahvenanmaalta kedoilta, kallioilta ja tienpientareilta, pohjoisemmassa se on lähinnä satunnaisesti tavattava vieras.

4. Kanerva hurmaa vuodesta toiseen

Luonnon kuivakukat: kanerva
Luonnon kuivakukat: kanerva Kuva: OM-arkisto

Iki-ihana kanerva on Suomen luonnossa tuttu näky. Kasvi viihtyy erityisen hyvin valoisissa kangasmetsissä, kalliolla ja tuntureilla. Se sopii erityisen hyvin ilmassa kuivatettavaks. Kanervan kukinta osuu usein elokuulle, ja varpu kuivataan, kun kukat ovat avautuneet. Myös syksyn vihreät varret sopivat kuivattaviksi. Käsittele kuivattua kanervaa varoen, jotta kukinto ei varise.

5. Keto-orvokki on klassikkokukka prässäykseen

Keto-orvokki
Keto-orvokki Kuva: OM-arkisto

Herkkä keto-orvokki on klassikkokasvi prässäykseen, ja se säilyttää kuivauksessa kauniin värinsä. Orvokki kukkii läpi kesän erityisesti rannikkoalueilla ja saaristossa, mutta myös sisämaassa Pohjois-Hämeeseen, -Savoon ja -Karjalaan saakka. Kokeile asettaa vaatimattoman kokoinen keto-orvokki prässättynä esimerkiksi kauniisiin kehyksiin roikkumaan seinälle.

Lue myös Anna.fi: Kuinka hyvin tunnistat luonnonkukat? Testaa, tunnetko Suomen luonnonvaraiset kukat niin hyvin kuin luulet

6. Niittyleinikki piristää värillään

Luonnon kuivakukat: niittyleinikki
Luonnon kuivakukat: niittyleinikki Kuva: OM-arkisto

Kirkkaankeltainen niittyleinikki on monille tuttu peruskoulun kasvistoista. Todellisuudessa niittyleinikit ovat eri lajeista ja alalajeista koostuva lajiryhmä, joka viihtyy erityisen hyvin kosteikoiden lähellä olevilla niityillä. Kerää niittyleinikit kuivattavaksi vasta kukkien avauduttua kesä–syyskuussa. Laji sopii erityisen hyvin prässättäväksi.

7. Nurmikohokki – pulleutta pöydälle

Nurmokohokki
Nurmokohokki Kuva: Lehtikuva

Hauskannäköinen nurmikohokki ihastuttaa pullealla kukinnollaan. Se viihtyy kuivilla niityillä, pientareilla ja joutomailla. Kerää nurmikohokki kukinnan alkuvaiheessa, kesä–elokuussa. Päivisin terälehdet saattavat näyttää hieman nuutuneilta, mutta kasvi piristyy iltaa kohti. Kuivaa kukat ilmakuivauksella ja aseta kauniiseen maljakkoon pöydälle.

8. Päivänkakkara – kuivakukkien kymmenottelija

Luonnon kuivakukat: päivänkakkara
Luonnon kuivakukat: päivänkakkara Kuva: OM-arkisto

Klassinen päivänkakkara on monipuolinen kuivakukka, sillä se sopii niin ilmakuivattavaksi kuin prässättäväksi. Se ilahduttaa ihmisten lisäksi etenkin päiväperhosia, pieniä kovakuoriaisia ja kukkakärpäsiä. Poimi luonnon kuivakukat niityiltä ja tienvarsilta silloin, kun kukat ovat kokonaan auenneet, mutta terälehdet pysyvät vielä hyvin kiinni kasvissa. Päivänkakkara kukkii kesä–syyskuussa.

9. Hiirenvirna – särmikkään sininen kuivattava

Hiirenvirna
Hiirenvirna Kuva: Lehtikuva

Hernekasvi hiirenvirna on yleinen näky niittyjen ja vesistöjen varsilla. Monivuotinen kasvi kiipeilee rönsyilevästi lähellä maanpintaa ja kurottuu kohti auringonvaloa muihin kasveihin nojaillen. Kerää hiirenvirna kuivattavaksi kukinnan alkuvaiheessa, kesä–elokuussa. Myös varret ja mustat siemenpalkot sopivat hyvin kuivattaviksi.

Lähteet: Morgane Illes, Kuivakukat – kuivaa, sido, sommittele (Karisto 2020), Suomen niittysiemen, Luontoportti, Ruokavirasto

Oikaisu 20.10.2020: jutusta poistettu hukkakaura, koska hukkakauraa ei voi kerätä kuivakukaksi, se on yksivuotinen rikkakasvi, joka lisääntyy nopeasti, leviää helposti. Viljelijöiden on torjuttava pelloiltaan hukkakaura. Hukkakaurat kerätään jätesäkkeihin ja hävitetään, siemeniä ei saa levittää. Sen käyttö kuivakukkana tai koristeena on kielletty. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Luonnon kuivakukat löytyvät helposti kodin lähettyviltä: bongaa 9 hurmaavaa kasvia, jotka sopivat kuivattaviksi 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.