Kolin kansallispuiston auringonnousu

Mikä suomalainen kansallismaisema on suosikkisi? Osallistu äänestykseen ja voita Laila Hirvisaaren Hiljaisuus-kirja!

Mikä on maisema, joka mielestäsi on paitsi kaunis ja merkityksellinen myös kuvaa parhaiten suomalaisuutta? Osallistu äänestykseen ja voita Laila Hirvisaaren uutuuskirja.

Suomalainen luonto on innoittanut taiteilijoita, herättänyt romanttisia tunteita ja nostattanut kansallistuntoamme vaikeina aikoina.

Mitä kansallismaisemat merkitsevät nykysuomalaiselle? Ovatko ne pelkkä maisemataulun välittämä muisto menneestä vai yhä tärkeä osa kansallista identiteettiämme?

Äänestä suosikkiasi alla olevasta luettelosta tai ehdota kokonaan omaa kohdetta. Osallistuneiden kesken arvomme kirjapalkintoja.

Suosituimmat kansallismaisemat ja niiden tarinat esitellään Kotiliedessä vuoden 2017 eli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden aikana.

Aulangon kansallismaisema

Mikä on kansallismaisema, jossa sinun mielestäsi yhdistyvät parhaiten suomalaiset luonto- ja kulttuuriarvot?

 1. Kolin kansallispuisto. Jylhä vaaramaisema yli Pielisen on innoittanut niin Jean Sibeliusta ja Eero Järnefeltiä kuin lukuisia luonnossa liikkujiakin.
 2. Aulangon luonnonsuojelualue. Englantilaistyyppinen puistometsä ja Aulangonvuoren näkötornista avautuva maisema ovat osa Suomen ensimmäistä kansallista kaupunkipuistoa.
 3. Saaristomeren kansallispuisto. Örön linnakesaari ja saaristoluonto karuine kallioluotoineen, kylineen ja perinnemaiseminen ovat osa maailman kauneimmaksi kuvailtua saaristoa.
 4. Punkaharjun luonnonsuojelualue. Kaunis harjuluonto ja kulttuurihistorialliset kohteet ovat vetäneet matkailijoita jo yli 200 vuoden ajan.
 5. Oulankajoen kansallispuisto. Karhunkierroksen jylhät maisemat ja komeat könkäät ovat tuttuja lukuisille retkeilijöille.
 6. Koloveden kansallispuisto. Kalliomaalaukset kertovat luonnon ja ihmisen vuosituhantisesta yhteiselosta. Saimaan puhtailla vesillä voi törmätä myös saimaannorppaan.
 7. Merenkurkun maailmanperintöalue. Jääkauden muovaama saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa.
 8. Aavasaksa. Lapin vanhin matkailukohde ja näköalapaikka. Eteläisin piste, jossa voidaan juhannuksena nähdä keskiyön aurinko. Ranskan tiedeakatemia teki täällä geofysikaalisia mittauksia jo vuonna 1736.
 9. Imatrankoski. Kansainvälinen matkailunähtävyys, jota on käyty ihastelemassa jo 1700-luvulla. Koskimaisemaa ympäröi Suomen vanhin luonnonpuisto, Kruununpuisto.
 10. Hämeenkyrön kulttuurimaisema. Keski-Hämeen viljely- ja järviseudulle ominainen vaihteleva ja perinteinen kulttuurimaisema on innoittanut monia kuvataiteilijoita ja erityisesti F.E. Sillanpäätä.
 11. Alajoen lakeusmaisema. Lapuan- ja Kauhavanjoen varsilla oleva viljelyslakeus on perinnemaisema ja kansainvälisesti tärkeä lintujen levähdys- ja pesimäalue.
 12. Helvetinjärven kansallispuisto. Kahden rotkolaakson muodostama rotkojärvien jono, jonka varrella voi ihailla komeita ikimetsiä ja ja kalliojyrkänteitä.

Osallistu äänestykseen 16.11.2016 mennessä. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme kolme Laila Hirvisaaren Hiljaisuus-kirjaa (Otava). Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Täältä löydät kilpailun voittajat.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mikä suomalainen kansallismaisema on suosikkisi? Osallistu äänestykseen ja voita Laila Hirvisaaren Hiljaisuus-kirja!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X