Luonto

Tunnistatko tappavat myrkkysienet? Katso kuvat ja opettele metsiemme myrkyllisimmät sienet

Myrkkysienet: niitä et halua poimia mukaasi sienimetsästä! Katso kuvat ja opettele tunnistamaan metsiemme myrkyllisimmät sienet. 

Osaatko tunnistaa myrkkysienet? Suomen metsissä kasvaa viisi tappavan myrkyllistä sientä. Sienimyrkytysten aiheuttamat kuolemat ovat meillä onneksi harvinaisia. Myrkytykset aiheutuvat useimmiten siitä, että sientä on syöty ruoassa. Pelkkä sienen maistaminen harvoin johtaa kuolettavaan myrkytykseen ja sienen koskettaminen ei ole vaarallista.

Yleensä sienimyrkytykset johtuvat siitä, että sienestäjä ei ole tunnistanut, mitä on poiminut metsästä mukaansa tai siitä, että sieniä ei ole osattu käsitellä oikein. Kokosimme yhteen ohjeet, joiden avulla tunnistat Suomessa kasvavat yleisimmät myrkkysienet.

Lue myös: Kaunis kasvi voi olla tappavan myrkyllinen – varo näitä 5 kasvia, kun liikut luonnossa

1. Valkokärpässieni (Amanita virosa)

valkokärpässieni
Valkokärpässieni on yleinen myrkkysieni Suomessa. Kuva: iStockphoto

Jos sienimyrkytykseen kuolee Suomessa, syypää on useimmiten valkokärpässieni. Valkokärpässienen voi löytää heinäkuusta syyskuulle esimerkiksi kuusikoista, joissa on paksu sammalpeite. Sieni elää myös korvissa ja lehdoissa. Se on etelässä yleinen, Pohjois-Suomessa harvinaisempi, mutta sitä voi löytyä jopa Rovaniemen korkeudelta.

Näin tunnistat valkokärpässienen:

2. Kavalakärpässieni (Amanita phalloides)

kavalakärpässieni
Kavalakärpässienet ovat yleiset myrkkysienet Suomessa. Kuva: iStockphoto

Euroopassa kavalakärpässieni aiheuttaa eniten kuolemaan johtaneita sienimyrkytyksiä. Suomessa sieni on onneksi sen verran harvinainen, että kuolemaan johtaneita myrkytyksiä ei tunneta.

Kavalakärpässienä esiintyy Suomessa eniten Ahvenanmaalla ja sielläkin sieni on harvinainen. Sieni viihtyy lähellä tammia, lehmuksia ja pähkinäpensasta ja kasvaa erityisesti lehdoissa ja puistoissa. Kavalakärpässientä kasvaa erityisesti Lounais-Suomessa: itäisin sieni on löydetty Espoosta. Pohjoisimmillaan kavalakärpässientä on löydetty Laitilasta. Sienen satokausi on elokuusta lokakuuhun.

Näin tunnistat kavalakärpässienen:

Lue myös: Sienimetsän 6 kummajaista – katso kuvat ja opi tunnistamaan sienet!

3. Suippumyrkkyseitikki (Cortinarius rubellus)

suippumyrkkyseitikki
Suippumyrkkyseitikki. Kuva: iStockphoto

Kosteiden paikkojen suippumyrkkyseitikki kasvaa havumetsissä, kuusikoissa ja soiden laitamilla. Se viihtyy kuusen ja rahkasammalen läheisyydessä. Sientä tavataan elokuusta syyskuulle ja se on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Suippumyrkkyseitikki kasvaa kaikkialla Suomessa aina Etelä-Lappiin saakka, jossa se kuitenkin on jo harvinainen.

Näin tunnistat suippumyrkyseitikin:

4. Myrkkynääpikkä (Galerina marginata)

myrkkynääpikkä
Myrkkysienet voi tunnistaa jo nimestä: myrkkynääpikkä. Kuva: iStockphoto

Myrkkynääpikkä kasvaa tyypillisesti kuusen ja muiden havupuiden kantojen ja maassa lahoavien runkojen päällä. Kasvaa pururadoilla, puutarhoissa, hakkuuaukeilla ja puistoissa. Sieniä voi löytyä laajoina kasvustoina lastukasoissa.

Myrkkynääpikkä on myöhäinen sieni ja sen satokausi on vasta syys–marraskuussa. Sieni on yleinen koko Suomessa, mutta paljakalla se ei kasva.

Näin tunnistat myrkkynääpikän:

Lue myös Seura.fi: Kuinka myrkyllinen kielo on? Entä mikä terveysriski piilee raparperissa? Näin vastaa Myrkytystietokeskuksen asiantuntija

5. Raaka korvasieni (Gyromitra esculenta)

korvasieni
Myrkkysieni raakana, mutta oikein keitettynä herkullinen ruokasieni: korvasieni. Kuva: iStockphoto

Oikealla tavalla kypsennettynä ja esikäsiteltynä niin herkullinen, raakana tappavan myrkyllinen. Korvasieni on ainoa Suomen hengenvaarallisista sienistä, joka muuttuu syömäkelposeksi huolellisella esikäsittelyllä. Silti raaka korvasieni on Suomessa aiheuttanut myös kuolemantapauksia.

Keväinen korvasieni tekee satoa maaliskuusta toukokuuhun Etelä- ja Keski-Suomessa ja kesä–heinäkuussa Pohjois-Suomessa. Sieni viihtyy hiekkapohjaisissa havumetsissä ja hakkuuaikeilla. Rikkoutuneet maastot ovat hyviä paikkoja etsiä korvasieniä, sillä sieni viihtyy esimerkiksi ajourilla, polkujen varsilla ja porojen sorkan jäljissä.

Näin tunnistat korvasienen:

Lue myös: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä

Lähteet: Tea von Bonsdorff & Lasse Kosonen: Ruokasienet Suomen luonnossa (2020, Otava), Laji.fi-sivuston ja Luontoportti.com-sivuston kuvaukset kustakin sienestä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnistatko tappavat myrkkysienet? Katso kuvat ja opettele metsiemme myrkyllisimmät sienet

Kikka Heikinheimo

Harmi, että kehnäsienessä ei ole irtoavaa kehnää, vaikka nimi voisi viitata siihenkin. Yritin vakuuttaa miehelleni, että se kehnä on lakissa, siintää lakin pinnalla, ei kuitenkaan kovin selvänä vanhemmissa sienissä. Ei uskaltanut syödä.
Maku on kuitenkin niin hyvä!

Tällä kertaa kehnäsieniä oli ympäristössämme vähän. Sen sijaan pulskempia vähän samannäköisiä sieniä ilman rengasta mutta ”villamaista” kehnää lakin ja jalan välissä oli lähimaastossa aika paljon. Ne hän olisi hyväksynyt juuri ”kehnäsieninä”. Jätin ne metsään kun en tuntenut. Artikkeli on hyvä. Luen uudestaan!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.