Luonto

Siilit eivät löydä talvipesiä kaupunkipihoilta ja ovat siksi vaarassa kuolla horroksen aikana – Näin autat siiliä ja teet sille talvipesän

Siilien on vaikea löytää siistityiltä pihoilta pesäkoloja, ja yli puolet siileistä on vaarassa menehtyä talvehtimisen aikana. Nikkaroi pihapiiriin sijoitettava talvipesä siilille ja auta siiliä selviytymään talvesta.

Auta siiliä selviämään pakkasista ja rakenna talvipesä siilille! Kokosimme yhteen helpot ohjeet.

Miksi? Vaikka siilit ovat taitavia pesänrakentajia, niiden voi olla vaikea löytää kaupunki- ja taajamapihoilta sopivia pesäpaikkoja talvihorrostamiseen. Pesiksi sopivat lehtikasat siivotaan pois, eikä rakennusten allekaan pääse talvehtimaan, joten siili saattaa tarvita ihmisen apua selviytyäkseen talvesta.

Sopivien talvipesien löytymisen lisäksi haasteensa aiheuttaa ravinnon löytyminen. Liian laiha tai pieni siili ei selviä talvesta. Yli puolet siileistä on vaarassa menehtyä horroksen aikana.

Lue myös: Metsissä nukutaan nyt – tiedätkö, miksi karhu nukkuu talviunta ja mitkä eläimet vaipuvat horrokseen?

Rakenna talvipesä siilille

Täydellinen talvipesä siilille on pohjaton laatikko, joka on rakennettu laudasta. Vanha raakalauta on paras materiaali.

Vanerista laatikkoa ei saa rakentaa, sillä vaneri saa kosteuden tiivistymään laatikon sisään ja muuttaa talvipesän homeasunnoksi. Home aiheuttaa siilille hengitystieinfektioita.

Talvipesästä tulee tarpeeksi iso, kun se on leveydeltään ja korkeudeltaan vähintään 40 senttimetriä. Pohjaa pesään ei saa tehdä, sillä siili käyttää pesää talvella myös käymälänä ja jos pesässä on pohja, vaarana on, että siili jäätyy lattiaan kiinni.

Pesään tehdään oviaukko, joka on korkeudeltaan 15 cm ja leveydeltään 10 cm. Oviaukko ei saa olla isompi, jotta saalistajat eivät pääse pesään. Mikäli haluaa, oviaukkoon voi rakentaa tunnelin, joka estää vielä tehokkaammin saalistajien pääsyä pesään. Tunneliksi sopii esimerkiksi jonkinlainen putki tai sen voi rakentaa kolmesta laudasta.

Katosta tehdään irrotettava, jotta pesä on helppo puhdistaa kevään tullen. Katto voi olla räystäällinen tasa- tai vinokatto. Mikäli nikkarointitaitoja riittää, myös huovalla päällystetty harjakatto on hyvä vaihtoehto. Katon voi valmistaa esimerkiksi puulevystä tai laudoista.

Myös tuuloteusaukot ovat välttämättömät, jotta ilma vaihtuu, kosteus haihtuu pesästä ja pesä ei homehdu. Pienet tuuletusaukot porataan tai sahataan laatikon kahteen yläkulmaan.

Talvipesä siilille on helppo rakentaa itse. Kuva: Irma Kortekallio
Talvipesä siilille on helppo rakentaa itse. Kuva: Irma Kortekallio

Täytä ja sijoita talvipesä siilille näin

Kun talvehtimiskoppi on rakennettu, se asetetaan viimeistään syyskuun lopussa pihan syrjäiseen nurkkaan, jossa se on turvassa lemmikeiltä ja mahdollisimman kaukana kulkureiteiltä.

Pesä olisi hyvä sijoittaa sellaiselle kohdalle pihalla, josta aurinko ei sulata lumia ensimmäisenä keväällä. Sulamisvedet eivät saa päästä kastelemaan pesää. Talven aikana pesää ei saa putsata lumesta, sillä lumi luo pesälle tehokkaan eristeen.

Siilin talvipesiä voi tehdä pihalle useita, sillä siilit nukkuvat vain harvoin samassa pesässä. Tällöin pesät kannattaa sijoittaa tarpeeksi kauaksi toisistaan, jotta siilit eivät riitaannu keskenään.

Kun hyvä paikka pesälle on löytynyt, siilin talvipesän pohjalle levitetään sorakerros ja sen päälle noin viiden senttimetrin multakerros. Pehmikkeeksi voi laittaa sammalta.

Tämän jälkeen pesä täytetään kuivilla lehdillä ja heinällä. Siilit rakastavat vaahteranlehtiä, joten ne ovat hyvä vaihtoehto, mutta myös muut lehdet käyvät. Pitkä, suora heinä sopii täyttämiseen parhaiten. Olkea ei tule käyttää, sillä se voi aiheuttaa siilille allergiaa.

Pesä täytetään kattoon asti. Mikäli täytemateriaalia on liikaa, siili tyhjentää pesän itse sopivaksi.

Talvipesän lähelle voi jättää hieman siilille sopivaa ruokaa, jotta siili huomaa pesän varmemmin.

Muista puhdistaa siilin talvipesä keväällä

Keväällä siilin talvipesä puhdistetaan huhti–toukokuun vaihteessa, kun talviasukkaat ovat lähteneet. Siili voi käyttää pesää myös poikimiseen, joten puhdistaminen kannattaa tehdä ennen kuin siili alkaa rakentaa poikaspesää toukokuun puolivälissä. Jos siili kasvattaa pesueensa talvipesässä, mökki kannattaa puhdistaa uudelleen alkusyksystä.

Pesää puhdistaessa on aina käytettävä hansikkaita ja hengityssuojainta, sillä pesämateriaalit pölisevät. Mikäli pesässä on käynyt metsämyyriä, pesämateriaaleista voi ilman asianmukaista suojausta saada myyräkuumetartunnan.

Kaikki pesän täytteet täytyy vaihtaa, jotta siilien ulkoloiset eivät tartu seuraavaan asukkaaseen. Mökki pestään kuumalla vedellä ilman pesuainetta ja kuivatetaan hyvin ennen paikoilleen asettamista.

Lue myös: Heidi Burmeister hoivaa siilejä: ”Afrikkalainen kääpiösiili on hyvä lemmikki”

Mitä ruokaa siilille saa antaa?

Jos et ennätä nikkaroimaan pesää, voit silti auttaa siilejä. Itse asiassa paras tapa auttaa siiliä selviämään talvesta on ruokkia sitä syksyisin. Liian laiha siili ei selviä talvihorroksesta, sillä siili menettää noin kolmanneksen painostaan talvehtimisen aikana.

Parasta ruokaa siilille on koiran ja kissan märkäruoat. Myös kuivaruokaa voi tarjota, mutta ne pitää turvottaa ensin liottamalla niitä vedessä.

Siili syö myös kypsentämätöntä ja suolatonta kalaa tai lihaa. Paljon energiaa siili saa myös raa’asta kananmunan keltuaisesta, joka on sekoitettu ruokaöljyyn.

Siilit ovat laktoosi-intolerantteja, joten jos siilille tarjoaa maitotuotteita, niiden on oltava aina laktoosittomia.

Lähteet: Suomen luonnonsuojeluliitto, Siili kiikarissa, Suomen luonto, Luontoliitto, Joensuun eläinsuojeluyhdistys ry

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siilit eivät löydä talvipesiä kaupunkipihoilta ja ovat siksi vaarassa kuolla horroksen aikana – Näin autat siiliä ja teet sille talvipesän

Luonnon elukoitten ystävä

Asiaa. Minä olen jo pitkään suunnitellut pesän rakentamista piikkisille otuksille. Nyt sen teen tuli hyvät ja selkeät ohjeet.

Turha ruokkia??

Ennen talvihorrokseen pääsyä monet siilit kuolee mopopoikien/tyttöjen hitauden takia. Eivät ”ehdi” väistää siiliä ja siilin päälle ajetaan surutta (tahallaan).

Siili kiikarissa: Tuula Nyström

Hei, kiitos artikkelista! Muutama tarkennus/korjaus tähän artikkeliin: Talvipesän rakennusohjeet on pääasiassa otettu ylläpitämältäni Siili kiikarissa -sivustolta https://www.siilikiikarissa.fi/talvipesan-rakentaminen, niihin kannattaa tutustua tarkemmin. Raaka kala ei ole siilille terveellistä, se tuhoaa B-vitamiinia. Raa´an kananmunan syöttämisestä öljyn kera tarvittaisiin lähde: sellaista en mistään löydä, enkä ole kuullut. Raaka liha pilaantuu helposti, joten yksinkertaisin ja terveellisin (jos ei luonnonmukaista ravintoa oteta lukuun) siilille tarjottava ravinto on kissan märkäruoka tai nappulat liotettuina. Maitotuotteita siili ei tarvitse, vesi riittää. Maidosta se ei saa kylliksi energiaa horrostamista varten, ja kuten artikkelissa sanotaankin siili on laktoosi-intolerantikko. Ks. Ruokinta: https://www.siilikiikarissa.fi/ruokinta
Siili ei varsinaisesti pidä pesäänsä käymälänä: se ei kakkaa horroksessa, mutta herää 7-10 päivän välein pissaamaan pois ruskean rasvan polttamisesta kertynyttä nestettä. Tästä syystä horrospesässä ei saa olla pohjaa. Hyvää loppusyksyä kaikille siilien ystäville!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.