Luonto

Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä – tämä kaikki sinun kannattaa siitä tietää

Talvipäivänseisaus tuo iloa pohjoiseen, sillä sen jälkeen päivä alkaa jälleen pidentyä.

Talvipäivänseisaus on päivä, jolloin valoisa aika on Suomessa lyhyimmillään. Sen jälkeen katseen voi hiljalleen kääntää jo kohti kesää, sillä ei aikaakaan, kun päivä alkaa jälleen voittaa! Vuonna 2022 talvipäivänseisaus on 21. joulukuuta kello 23.48.

Kokosimme yhteen tietopakettiin kaiken, mitä talvipäivänseisauksesta kannattaa tietää.

Lue myös: Tiedätkö, miksi taivas muuttuu punaiseksi auringon laskiessa?

Mikä ihmeen talvipäivänseisaus?

Talvipäivänseisauksena maapallon pohjoispää on kallistunut kauimmas Auringosta. Pohjoinen pallonpuolisko saa vähiten päivänvaloa, ja päivän pituus on Helsingissä niukat 5 tuntia ja 49 minuuttia. Rovaniemellä valoisa aika jää reiluun kahteen tuntiin. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse ollenkaan.

Talvipäivänseisauksen jälkeen päivä alkaa hiljalleen pidentyä ja lämmetä, kun pohjoinen pallonpuolisko alkaa kääntyä yhä enemmän aurinkoa kohti. Kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, sillä seuraavana päivänä valoisaa aikaa on vain muutama sekunti enemmän.

Maaliskuun loppupuolella päivä ja yö ovat jo yhtä pitkät. Päivät jatkavat pidentymistään kesäpäivänseisaukseen saakka. Kesäpäivänseisaus koittaa kesäkuussa juhannuksen tienoilla.

Milloin talvipäivänseisaus 2022 on?

Talvipäivänseisaus toistuu vuodesta toiseen Suomessa joulukuun lopulla, mutta tarkka ajankohta vaihtelee.

Talvipäivänseisaus ja kesäpäivänseisaus tapahtuvat maapallolla samanaikaisesti. Samalla kun pohjoinen pallonpuolisko ilakoi päivien pitenemisestä, eteläisellä pallonpuoliskolla päivät alkavat lyhentyä.

Talvipäivänseisausta on juhlittu monissa kulttuureissa

Talven pimeintä aikaa on juhlittu historian saatossa monissa kulttureissa. Roomalaiset juhlivat Saturnus-jumalaa keskitalvella, kun taas germaanisten kansojen yule-juhlaa vietettiin vaihtelevasti joulukuun alun ja tammikuun alun paikkeilla.

Joulu-sanan uskotaankin juontavan juurensa samaisesta yule-juhlasta. Myöhemmin joulua alettiin juhlia Suomessa kristinuskon mukaan Jeesuksen syntymän kunniaksi – mutta yulea vietetään edelleenkin esimerkiksi wiccojen keskuudessa.

Lähteet: Ursa, Suomen Luonto, Ilmatieteenlaitos

Kommentoi

Kommentoi juttua: Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä – tämä kaikki sinun kannattaa siitä tietää

joulun lapsi, ikuinen lapsi

Ihana syntymäpäiväni, rakastan talvea ja joulua!

Sanni

Jäin kaipaamaan avausta/selitystä mikä/mitä ovat lopussa mainitut wiccat?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.