Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä – tämä kaikki sinun kannattaa siitä tietää

Talvipäivänseisaus tuo iloa pohjoiseen, sillä sen jälkeen päivä alkaa jälleen pidentyä.

Talvipäivänseisaus on päivä, jolloin valoisa aika on Suomessa lyhyimmillään. Sen jälkeen katseen voi hiljalleen kääntää jo kohti kesää, sillä ei aikaakaan, kun päivä alkaa jälleen voittaa!

Kokosimme yhteen tietopakettiin kaiken, mitä talvipäivänseisauksesta kannattaa tietää.

Lue myös: Tiedätkö, miksi taivas muuttuu punaiseksi auringon laskiessa?

Mikä ihmeen talvipäivänseisaus?

Talvipäivänseisauksena maapallon pohjoispää on kallistunut kauimmas Auringosta. Pohjoinen pallonpuolisko saa vähiten päivänvaloa, ja päivän pituus on Helsingissä niukat 5 tuntia ja 49 minuuttia. Rovaniemellä valoisa aika jää reiluun kahteen tuntiin. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse ollenkaan.

Talvipäivänseisauksen jälkeen päivä alkaa hiljalleen pidentyä ja lämmetä, kun pohjoinen pallonpuolisko alkaa kääntyä yhä enemmän aurinkoa kohti. Kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, sillä seuraavana päivänä valoisaa aikaa on vain muutama sekunti enemmän.

Maaliskuun loppupuolella päivä ja yö ovat jo yhtä pitkät. Päivät jatkavat pidentymistään kesäpäivänseisaukseen saakka. Kesäpäivänseisaus koittaa kesäkuussa juhannuksen tienoilla.

Lue myös Seura.fi: Tappoivatko ilmansaasteet 9-vuotiaan lontoolaistytön? – Kuolinsyyn vahvistamisella tulee olemaan valtava merkitys keuhkosairauksista kärsiville

Milloin talvipäivänseisaus on?

Talvipäivänseisaus toistuu vuodesta toiseen Suomessa joulukuun lopulla, mutta tarkka ajankohta vaihtelee.

  • Vuonna 2020 se on joulukuun 21. päivänä kello 12.02.
  • Vuonna 2021 se on 21. joulukuuta kello 17.59.
  • Vuonna 2022 se on 21. joulukuuta kello 23.48.
  • Vuonna 2023 se on 22. joulukuuta kello 5.27.
  • Vuonna 2024 se on 21. joulukuuta kello 11.20.
  • Vuonna 2025 se on 21. joulukuuta 17.03.

Talvipäivänseisaus ja kesäpäivänseisaus tapahtuvat maapallolla samanaikaisesti. Samalla kun pohjoinen pallonpuolisko ilakoi päivien pitenemisestä, eteläisellä pallonpuoliskolla päivät alkavat lyhentyä.

Talvipäivänseisausta on juhlittu monissa kulttuureissa

Talven pimeintä aikaa on juhlittu historian saatossa monissa kulttureissa. Roomalaiset juhlivat Saturnus-jumalaa keskitalvella, kun taas germaanisten kansojen yule-juhlaa vietettiin vaihtelevasti joulukuun alun ja tammikuun alun paikkeilla.

Joulu-sanan uskotaankin juontavan juurensa samaisesta yule-juhlasta. Myöhemmin joulua alettiin juhlia Suomessa kristinuskon mukaan Jeesuksen syntymän kunniaksi – mutta yulea vietetään edelleenkin esimerkiksi wiccojen keskuudessa.

Lähteet: Ursa, Suomen Luonto, Ilmatieteenlaitos

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä – tämä kaikki sinun kannattaa siitä tietää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X