Luonto

Näin aloitat talviretkeilyn – eräopas paljastaa yleisimmät mokat, joihin moni ensikertalainen haksahtaa

Eräopas Jouni Laaksonen kertoo, kuinka nautit luonnosta mukavasti ja turvallisesti silloin, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle. Katso vinkit päiväretkille ja yön yli retkeilyyn!

Talviretkeily on mitä mainioin tapa nauttia luonnosta. Eräopas Jouni Laaksonen onkin sitä mieltä, että pahin virhe, jonka talviretkeilyssä voi tehdä, on olla lähtemättä.

”Yllättävän moni kesällä vaeltava ajattelee, että talvi on hankalampi vuodenaika kuin kesä, ja jättää retket tauolle puoleksi vuodeksi. Kunhan vain lähtee, rakastuu helposti talveen”, Laaksonen sanoo.

Mutta kuinka luonnosta voi nauttia mukavasti ja turvallisesti, kun lämpötila on pakkasella?

Kysyimme Laaksoselta vinkit sekä talvisille päiväretkille että yön yli retkeilyyn talvella. Laaksonen on kirjoittanut aiheesta kirjan Talviretkeilijän opas (SKS Kirjat). Näillä ohjeilla selviää ensikertalainenkin!

Lue myös: Tässä ovat Suomen kiinnostavimmat vaellusreitit – Asiantuntija listaa 14 erimittaista reittiä, joista osa on todellisia salaisia helmiä

Talviretkeilijän opas
Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin.  © SKS Kirjat

Miten vaellusreitti kannattaa valita talvella?

Ensimmäiset talviretket kannattaa pitää mahdollisimman helppoina, Laaksonen sanoo.

Päiväretki onkin paras tapa aloittaa talviretkeily. Lyhyellä retkellä voi suunnata esimerkiksi lähimaastoon tai tuttuun kansallispuistoon laavulle, autiotuvalle tai tulistelupaikalle.

Lisää haasteita voi haalia kokemuksen kerryttyä. Ensimmäistä yötä ulkona voi kokeilla kotipihassa telttaillen tai suuntaamalla kohteeseen, jossa on mahdollisuus yöpyä autio- tai varaustuvassa.

”Kaamoshiihtovaellukselle Käsivarteen suunnataan vasta sitten, kun on jo hyvin kokenut. Sääolosuhteet voivat olla tunturissa hyvinkin ankarat”, Laaksonen sanoo.

Säätiedotusta kannattaa vilkaista ennen retkelle lähtöä – retkeili missä tahansa. Ensimmäisen talviretken tekeminen on mukavampaa ja turvallisempaa lauhalla säällä kuin kovilla pakkasilla. Kevättalvi on kaamosta armollisempaa aikaa säiden puolesta.

”Pakkaseen on syytä suhtautua kunnioituksella retkeillessä, vaikka talvikansaa ollaankin.”

Lue myös: Ruotsiin vaeltamaan? Lue soolovaeltajan opas naapurimaan korkeimman tunturin Kebnekaisen valloitukseen

Jouni Laaksonen
Jouni Laaksonen on palkittu kuhmolainen tietokirjailija ja eräopas. Hän on ammatikseen kirjoittanut retkeilystä yli 20 vuotta. © Jouni Laaksonen

Talviretkeily: Päiväretki luontoon – jalan vai suksilla?

Ennen talviretkelle suuntaamista pitää päättää kulkupeli. Suosituimmissa kansallispuistossa voi useimmiten kävellä tampattuja polkuja pitkin. Yksi vaihtoehto on seurata merkittyä latuverkkoa suksin.

Jos mielii poistua merkityltä reitiltä, umpihankeen tarvitsee joko lumikengät tai riittävän pitkät metsäsukset tai vaikka liukulumikengät. Umpihangessa tavalliset sukset ovat kehnot metsässä liikkumiseen, sillä niillä uppoaa syvälle ja matkanteko on raskasta. Varmista, että välineet ovat riittävän kantavat.

Talviretkellä vaatetuksen tulee olla sopivan lämmin, mutta ei liian lämmin. Paksuimmissa untuvavaatteissa ei kannata suunnata retkelle, koska liikkuessa tulee muuten hiki.

”Kun autolta tai bussilta lähtee, saisi olla vähän vilu, koska liike lämmittää nopeasti”, Laaksonen sanoo.

Hyvä nyrkkisääntö on pukeutua kolmeen kerrastoon: aluskerrastoon, välikerrastoon ja kuoriasuun. Lämmin takki kannattaa sujauttaa reppuun taukotakiksi, sillä lämpöäkin tarvitaan.

Muista nämä varusteet päiväretkellä!

Nuotiopaikka talviretkellä
Tulitikut kannattaa pakata päiväretkellekin. Tulen äärellä on mukava lämmitellä tai paistaa makkarat. © Jouni Laaksonen

Miten talviseen yön yli retkeen valmistaudutaan?

Yön yli retkellä kasvavat haasteet, mutta niin kasvavat myös palkinnotkin, Laaksonen sanoo.

”Yön yli retkellä voi nähdä uskomattoman tähtitaivaan, revontulia tai eläinten jälkiä. Yön yli retkestä selviäminen talvella on myös voimaannuttava kokemus.”

Koska varusteita tarvitaan enemmän, niiden kuljettamiseen tarvitaan joko rinkka tai ahkio. Yöpymiseen tarvitaan paksu talvimakuupussi tai kaksi ohuempaa makuupussia sisäkkäin. Paksuinkaan makuupussi ei kuitenkaan auta, jos makuualusta on liian ohut: varmista, että sen R-arvo on vähintään 5, jotta se eristää kylmää riittävästi.

Vaikka yön yli retkellä olisi tarkoitus yöpyä tuvassa tai laavulla, telttaa on aina kuljetettava mukana hätämajoitteena, jos sää yltyy rajuksi tai välineet hajoavat kesken matkanteon.

Muista nämä varusteet yön yli retkellä!

Teltta talvimaisemassa
Vaikka yön yli retkellä olisi tarkoitus yöpyä tuvassa tai laavulla, telttaa on aina kuljetettava mukana hätämajoitteena, jos sää yltyy rajuksi tai välineet hajoavat kesken matkanteon. © Jouni Laaksonen

Talviretkeily: Näitä aloittelijan mokia kannattaa välttää

Retkeillessä voi sattua monenlaisia kömmähdyksiä. Aivan kaikkea ei kannata eikä tarvitse opetella kantapään kautta, Laaksonen sanoo.

Ensikertalainen havahtuu retkellä usein siihen, että varpaita tai sormia paleltaa. Käsissä onkin syytä olla tarpeeksi lämpimät rukkaset ja jaloissa lämmin sukka ja tarpeeksi väljät kengät. Yön yli reissulle on viisasta pakata vaihtohanskat ja -sukat kastumisen varalta. Yöksi tarvitaan joka tapauksessa kuivat sukat ja villasukat.

Toisinaan käy niin köpelösti, että vesipullo pääsee jäätymään. Vesi kannattaa säilyttää termoksessa tai jos käyttää tavallista pulloa, sitä pitää säilyttää tarpeeksi lähellä kehoa, jotta vesi pysyy sulana.

Sama koskee myös kännykkää. Jos pakkasta on paljon ja puhelin on ulkotaskussa, akku tyhjentyy nopeasti. Puhelin on hyvä turvavaruste, joten säilytä sitä lähellä kehoa.

Mitä muuta turvallisuuteen tulee, reittiä suunnitellessa täytyy kiinnittää huomiota vesistöjen sijainteihin ja ylityksiin. Etenkin alkutalvesta tulee varoa, ettei vahingossa eksy heikoille jäille tai ylitä vesistöä virtauspaikasta.

Lue myös: Retkeily onnistuu myös lasten kanssa! Asiantuntija vastaa 6 kysymykseen lasten kanssa retkeilystä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin aloitat talviretkeilyn – eräopas paljastaa yleisimmät mokat, joihin moni ensikertalainen haksahtaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.