Milloin on seuraava täysikuu ja aiheuttaako se unettomuutta? Tarkista vuoden 2019 täysikuut listalta!

Monella on henkilökohtaisia kokemuksia täysikuun vaikutuksesta uneen. Onko kuitenkaan tieteellistä näyttöä siitä, että kuunkierron vaiheet aiheuttavat uniongelmia? Tarkista listalta, milloin on seuraava täysikuu!

Moni uskoo, että täysikuu ja unettomuus linkittyvät toisiinsa. Kun omalle unettomuudelleen pohtii syytä, moni univaikeuksista kärsinyt huomaa, että uniongelmat ja täydellisenä pallona loistava kuu ovat sattuneet samalle yölle.

Kokosimme alle tiedot siitä, milloin täysikuu mollottaa taivaalla vuonna 2019. Tarkista, valvottiko kuu sinua viimeisimmän täydenkuun aikaan!

Lue myös: Täysikuu lumoaa – katso kuvat ja tutustu kiinnostaviin faktoihin kuusta

Milloin on seuraava täysikuu? Katso alta!

Tammikuu 2019

 • 21.1.
 • Samaan aikaan on myös kuunpimennys!

Helmikuu 2019

 • 19.2.

Maaliskuu 2019

 • 21.3.

Huhtikuu 2019

 • 19.4.

Toukokuu 2019

 • 18.5.

Kesäkuu 2019

 • 17.6.

Heinäkuu 2019

 • 16.7.
 • Samaan aikaan on myös kuunpimennys!

Elokuu 2019

 • 15.8.

Syyskuu 2019

 • 14.9.

Lokakuu 2019

 • 13.10.

Marraskuu 2019

 • 12.11.

Joulukuu 2019

 • 12.12.

Aiheuttaako täysikuu unettomuutta ihmisille?

Monella on henkilökohtaisia kokemuksia täysikuun aiheuttamista uniongelmista. Onko kuitenkaan tieteellistä näyttöä siitä, että kuunkierron vaiheet vaikuttavat nukkumiseen? Tutkijat ovat päätyneet jokseenkin vastakkaisiin päätelmiin asiasta.

Vuonna 2013 Sveitsissä tutkittiin unta. Tutkimuksessa ei varsinaisesti tarkasteltu kuun vaikutusta uneen, mutta kun tutkimusaineistoa myöhemmin tajuttiin verrata kuun vaiheisiin, vaikutti siltä, että täysikuulla olisi ollut vaikutusta nukahtamiseen ja heräämiseen.

Vaikutti siltä, että täysikuun aikaan tutkimushenkilöt nukkuivat keskimäärin 20 minuuttia vähemmän kuin muina aikoina, ja että nukahtaminen kesti noin viisi minuuttia pidempään.

Koska tutkimuksen kohteena ei ollut alun perin ollut kuun vaikutus uneen, tutkijat painottivat, että lisätutkimus on paikallaan.

Vuonna 2016 raportoidussa kansainvälisessä tutkimuksessa tulos olikin päinvastainen. Tässä tutkimuksessa nimenomaan tarkasteltiin, miten kuu vaikuttaa nukkumiseen ja uneen. 48 kuukauden ajan tarkkailtiin yli 5 812 lapsen nukkumista. Tutkimustulos oli, että täydenkuun aikana nukutaan keskimäärin viisi minuttia vähemmän kuin muissa kuunkierron vaiheissa.

Tutkijaryhmän mielestä kuu ei kuitenkaan vaikuta uneen millään tavalla, vaan viiden minuutin heitto nukkumisajoissa täydenkuun aikaan johtuu tilastollisista seikoista, esimerkiksi otoksen laajuudesta.

Lue myös Annan juttu: Aiheuttaako täysikuu oikeasti unettomuutta? Näin kuun vaiheet voivat vaikuttaa sinuun

milloin on täysikuu 2019?

Täysikuu vaikuttaa varmuudella moniin eläimiin

Vaikuttipa kuu ihmisten uneen tai ei, eläimiin ja niiden käyttäytymiseen kuunkierto todellakin vaikuttaa.

Tutkimuksissa on saatu esimerkiksi selville, että hauki tarttuu uistimeen herkemmin uuden- ja täydenkuun aikaan. Tämä johtunee siitä, että kuun valo saa hauen saaliskalat piiloutumaan, ja nälkäinen hauki sortuu nappaamaan uistimen suuhunsa.

Myös huuhkaja huhuilee todennäköisemmin kuun ollessa täysi. Huuhkajien saalistusaktiivisuus on huipussaan, sillä nekin joutuvat tekevään enemmän töitä ruoan löytämiseen pikkueläinten luikittua valoa piiloon.

Lähteet: Yle, Tiede-lehti.

Vaikuttaako kuunkierto sinun nukkumiseesi? Kerro kommenteissa!

Valvottaako täysikuu sinua?

Katso tilanne vastaamatta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Milloin on seuraava täysikuu ja aiheuttaako se unettomuutta? Tarkista vuoden 2019 täysikuut listalta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X