milloin on täysikuu 2019?

Milloin on seuraava täysikuu, ja aiheuttaako se unettomuutta? Tarkista vuoden 2020 täysikuut listalta!

Monella on henkilökohtaisia kokemuksia täysikuun vaikutuksesta uneen. Onko kuitenkaan tieteellistä näyttöä siitä, että kuunkierron vaiheet aiheuttavat uniongelmia? Tarkista listalta, milloin on seuraava täysikuu!

Moni uskoo, että täysikuu ja unettomuus linkittyvät toisiinsa. Kun omalle unettomuudelleen pohtii syytä, moni univaikeuksista kärsinyt huomaa, että uniongelmat ja täydellisenä pallona loistava kuu ovat sattuneet samalle yölle. Tarkista alta, milloin on täysikuu 2020!

Lue myös: Täysikuu lumoaa – katso kuvat ja tutustu kiinnostaviin faktoihin kuusta

Milloin on täysikuu 2020? Katso alta!

Tammikuu 2020

 • 10.1

Helmikuu 2020

 • 9.2.

Maaliskuu 2020

 • 9.3.

Huhtikuu 2020

 • 8.4.

Toukokuu 2020

 • 7.5.

Kesäkuu 2020

 • 5.6.

Heinäkuu 2020

 • 5.7.

Elokuu 2020

 • 3.8.

Syyskuu 2020

 • 2.9.

Lokakuu 2020

 • 1.10.
 • 31.10.

Marraskuu 2020

 • 30.11.

Joulukuu 2020

 • 30.12.

Aiheuttaako täysikuu unettomuutta ihmisille?

Monella on henkilökohtaisia kokemuksia täysikuun aiheuttamista uniongelmista. Onko kuitenkaan tieteellistä näyttöä siitä, että kuunkierron vaiheet vaikuttavat nukkumiseen? Tutkijat ovat päätyneet jokseenkin vastakkaisiin päätelmiin asiasta.

Vuonna 2013 Sveitsissä tutkittiin unta. Tutkimuksessa ei varsinaisesti tarkasteltu kuun vaikutusta uneen, mutta kun tutkimusaineistoa myöhemmin tajuttiin verrata kuun vaiheisiin, vaikutti siltä, että täysikuulla olisi ollut vaikutusta nukahtamiseen ja heräämiseen.

Vaikutti siltä, että täysikuun aikaan tutkimushenkilöt nukkuivat keskimäärin 20 minuuttia vähemmän kuin muina aikoina, ja että nukahtaminen kesti noin viisi minuuttia pidempään.

Koska tutkimuksen kohteena ei ollut alun perin ollut kuun vaikutus uneen, tutkijat painottivat, että lisätutkimus on paikallaan.

Vuonna 2016 raportoidussa kansainvälisessä tutkimuksessa tulos olikin päinvastainen. Tässä tutkimuksessa nimenomaan tarkasteltiin, miten kuu vaikuttaa nukkumiseen ja uneen. 48 kuukauden ajan tarkkailtiin yli 5 812 lapsen nukkumista. Tutkimustulos oli, että täydenkuun aikana nukutaan keskimäärin viisi minuttia vähemmän kuin muissa kuunkierron vaiheissa.

Tutkijaryhmän mielestä kuu ei kuitenkaan vaikuta uneen millään tavalla, vaan viiden minuutin heitto nukkumisajoissa täydenkuun aikaan johtuu tilastollisista seikoista, esimerkiksi otoksen laajuudesta.

Lue myös Annan juttu: Aiheuttaako täysikuu oikeasti unettomuutta? Näin kuun vaiheet voivat vaikuttaa sinuun

milloin on täysikuu 2019?

Täysikuu 2020: Kuu vaikuttaa varmuudella moniin eläimiin

Vaikuttipa kuu ihmisten uneen tai ei, eläimiin ja niiden käyttäytymiseen kuunkierto todellakin vaikuttaa.

Tutkimuksissa on saatu esimerkiksi selville, että hauki tarttuu uistimeen herkemmin uuden- ja täydenkuun aikaan. Tämä johtunee siitä, että kuun valo saa hauen saaliskalat piiloutumaan, ja nälkäinen hauki sortuu nappaamaan uistimen suuhunsa.

Myös huuhkaja huhuilee todennäköisemmin kuun ollessa täysi. Huuhkajien saalistusaktiivisuus on huipussaan, sillä nekin joutuvat tekevään enemmän töitä ruoan löytämiseen pikkueläinten luikittua valoa piiloon.

Lähteet: Yle, Tiede-lehti.

Vaikuttaako kuunkierto sinun nukkumiseesi? Kerro kommenteissa!

Valvottaako täysikuu sinua?

Katso tilanne vastaamatta

Avainsanat

Keskustelu

Onkohan kukaan tutkinut unen laatua täydenkuun aikaan? Itse olen huomannut nukkuvani huomattavasti levottomammin täydenkuun aikaan kuin muulloin. Tämän olen todennut myös tilastollisesti, kun olen seurannut älykellosta untani. Normaaliöinä nukun levottomasti noin 15-20 minuuttia, täydenkuun aikaan tuo unen levottomuus on ollut joka kerta reilusti yli tunti yössä. Eli nukun kevyempää koiranunta täydenkuun aikaan.

Onko kukaan tutkimuksissaan keskittynyt unen häiriintymiseen joitakin päiviä ennen täysikuuta. Itselläni käy juuri niin, että pari yötä aiemmin saatan valvoa melkein koko yön.

Kommentoi juttua: Milloin on seuraava täysikuu, ja aiheuttaako se unettomuutta? Tarkista vuoden 2020 täysikuut listalta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X