Kuka pelkää hämähäkkiä? Tee testi ja selvitä kuinka hyvin tunnistat Suomen hämähäkit

Suomessa asustaa yli kuusisataa hämähäkkilajia. Luuletko tunnistavasi Suomen hämähäkit? Testaa taitosi tällä hiukan pelottavalla pienellä hämähäkkitestillä.

Suomen hämähäkit ovat paitsi taitavia saalistajia, myös hyödyllisiä kuokkavieraita kotioloissa. Usein hyönteiseksi sekoitettava hämähäkki on todellisuudessa niveljalkaisiin kuuluva hämähäkkieläin, joka on luonnossa hämmentävän yleinen – kahdeksanjalkaiset vipeltäjät ovat vallanneet kaikki mahdolliset elinympäristöt niityiltä soille, sammalen pinnalta puiden latvuksiin.

Lue myös: Tiesitkö tämän hämähäkeistä? 5 hämmentävää faktaa

Erilaisia hämähäkkilajeja on maailmassa joidenkin arvioiden mukaan 45 000 – ja toisten mukaan jopa kaksinkertainen määrä. Suomessakin lajeja on lähes 650 erilaista.

Kuinka hyvin uskot tunnistavasi Suomen hämähäkit kuvista? Laita taitosi testiin pikaisella lajitestillä!

Tunnista hämähäkki ja tee testi

Suomen hämähäkit ovat puutarhurin ja viherpeukalon ystäviä

Suomen hämähäkit ovat tärkeä osa luonnon ekosysteemiä. Ne ovat muun muassa lintujen, matelijoiden ja joidenkin pienten nisäkkäiden ruokaa. Samalla ne ovat itsekin petoja, jotka syövät monia eri hyönteisiä.

Hämähäkit syövät monia haitallisia öttiäisiä, kuten hyttysiä, sokeritoukkia, kärpäsiä ja turkiskuoriaisia. Lisäksi niille maistuvat myös puutarha- ja huonekasveja mutustelevat tuholaiset. Pitkäkoipiselle ja hontelolle lukille kelpaavat esimerkiksi punkit ja etanat.

Kotoa löytyvä kahdeksanjalkainen on siis monessa mielessä ihmisen ahkera apulainen. Monien asiantuntijoiden mukaan sisälle eksynyt hämähäkki kannattaakin jättää rauhaan. Jos kahdeksanjalkaisen läsnäolo häiritsee, sen voi kiikuttaa pihalle esimerkiksi pienessä purkissa.

Lue myös Seura.fi: Haluatko eroon hämähäkeistä? Tutkijat selvittivät, mitä herkkua ne karttavat

Hämähäkkikammo koskettaa monia länsimaissa

Hämähäkkikammo eli araknofobia on korkeanpaikankammon ja ahtaanpaikankammon lisäksi yksi yleisimmistä peloistamme. Vaikka Suomen hämähäkit eivät olekaan hengenvaarallisia ihmisille, moni kavahtaa kahdeksanjalkaisen vipeltäjän nähdessään.

Syitä hämähäkkikammolle on etsitty jo vuosia. Yhdeksi selitykseksi on esitetty evoluutiobiologiaa – araknofobia saattaa olla koodattu geeneihimme, sillä monet maailmalla tavattavista hämähäkeistä ovat myrkyllisiä ja jopa tappavia. Niiden kammoksuminen on siten monissa maailmankolkissa kannattavaa. Esimerkiksi kaksoistutkimuksissa on osoitettu, että hämähäkkipelko saattaa olla sidoksissa geeneihimme.

Toisten tutkimusten valossa hämähäkkikammo saattaa kuitenkin olla opittua. Tätä näyttää tukevan tutkimukset, joiden mukaan hämähäkkipelko kuuluu lähes yksinomaan länsimaiseen kulttuuriin. Pelko saattaa syntyä huonoista kokemuksista tai siirtyä vanhemmalta lapselle.

Pelon syystä riippumatta araknofobia voi pahimmillaan rajoittaa toimintakykyä ja arkea sekä aiheuttaa lamaannuttavaa ahdistusta. Jos hämähäkkikammo alkaa rajoittamaan elämää, ongelmaan kannattaa hakea apua. Pelko-oireita voidaan hoitaa lyhytterapialla ja altistamisella.

Muut lähteet: ÖtökkätietoVastaamo, Verywell Mind, The Conversation

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuka pelkää hämähäkkiä? Tee testi ja selvitä kuinka hyvin tunnistat Suomen hämähäkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X