Luonto

Ihanat ulkoilualueet Helsingin seudulla – oletko jo käynyt näissä 24 retkikohteessa?

Ulkoilualueet ovat nyt kovassa nosteessa – ja syystä! Raitis ilma ja kauniit maisemat piristävät. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä on kymmenittäin upeita retkikohteita. Kotiliesi kokosi 24 hurmaavaa retkikohdetta yhteen juttuun.

Ulkoilualueet ovat viikonlopun ja arjen piristys. Pääkaupunkiseudulla asuvalla on lyhyen ajo- tai bussimatkan päässä kymmenittäin ihania luonnonpuistoja ja hiljaisia metsäpolkuja järvien lomassa.

Lue myös: Suomen kansallispuistot top 10 – näissä upeissa kohteissa jokaisen pitäisi vierailla

Kokosimme Helsingin seudun mukavimmat retkikohteet yhteen juttuun. Tutustu puistoihin ja ulkoilualueisiin paikkakunnittain ja lähde retkelle!

Ulkoilualueet kartalla

Ulkoilualueet pääkaupunkiseudulla tarjoavat jotakin jokaisen makuun: metsäisiä merkitsemättömiä polkuja, merkittyjä suunnistuspolkuja, kalliokiipeilyä, esteettömiä reittejä ja uimapaikkoja. Monissa paikoissa on myös mahdollisuus vuokrata esimerkiksi kanootti tai kajakki.

Katso kartalta, minne seuraava retkesi suuntaa, ja lue lisää retkikohteista Helsingin seudulla. Kartalla näkyvät sijainnit ovat suuntaa-antavia. Tarkista tarkka sijainti navigaattorin avulla ennen matkaan lähtöä.

Ulkoilualueet: Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen

Ulkoilualueet Helsingissä

1. Uutelan luontopolku, Uutelantie 1-3

Uutelan luontopolku koostuu kahdesta kahdeksikon muodostavasta polusta. Poluista voi kulkea joko vain toisen tai molemmat. Metsä- ja laidunmaisema -kierros on 2,5 km pitkä. Sen aloituspiste on Uutelantien varressa, noin puolen kilometrin päässä Uutelan pääopastaulusta.

Kluuvijärviä ja rantaniitty -kierroksen pituus on noin 1,5 kilometriä. Sen aloituspiste on Särkkäniemen luonnonsuojelualueen pysäköintipaikan vieressä, noin 1,5 kilometrin päässä Uutelan pääopastaulusta.

Kävelykierroksen voi aloittaa Vuosaaren Aurinkolahdesta, jossa voi ladata akut pullakahveilla kahvila Kampelassa. Särkkäniemessä Skatan tilan vieressä on myös Uutelan kota (Uutelantie 30), jonka tulisija on kävijöiden käytettävissä viikonloppuisin. Tarkemmat aukioloajat kannattaa varmistaa kodan Facebook-sivuilta.

Luontopolku kulkee lähellä hienoa merenrantaa, josta se sukeltaa metsään taas välillä palatakseen luonnonkauniin Skatanniemen alueelle jälleen meren äärelle. Osa polusta kulkee metsän ja metsäniittyjen läpi, yli purojen ja ohi suolampien.

A post shared by @ peccovelo on

2. Pitkäkosken ulkoilumaja, Kuninkaantammentie 19

Helsingin Keskuspuiston pohjoisosassa on 1950-luvun pirtti, Pitkäkosken ulkoilumaja, joka toimii erityisesti hiihtäjien suosimana taukopaikkana. Sunnuntaisin kahvilassa paistuvat maukkaat munkit.

Todella kiva käydä pienellä paussilla kesken pitkän hiihto-, kävely- tai vaikka juoksulenkin! Palvelu mielettömän mukavaa ja koirankin saa pyynnöstä ottaa sisälle.

3. Maunulan luontopolku, Metsäläntie 9

Maunulan majalta alkava Keskuspuistossa sijaitsevalla Maunulan luontopolulla on kaksi polkua: esteetön ulkoilureitti, joka alkaa Suursuontien pohjoispäästä ja perinteinen luontopolku, joka alkaa Maunulan majalta.

Suursuonpuiston esteetön ulkoilureitti sopii erityisesti vanhuksille ja liikuntarajoitteisille. Polulla voivat liikkua esteettä rollaattorin ja pyörätuolin käyttäjät, näkövammaiset ja muistiongelmista kärsivät. 250 metriä pitkä metsäpolku ja terveyskeskukseen vievä 150 metrin lisäreitti ovat kolme metriä leveitä. Penkkejä on runsaasti levähdystauoille.

Maunulan perinteinen luontopolku on 3,3 kilometriä pitkä metsäinen reitti, joka kiertää Keskuspuiston Maunulanpuiston. Levähdyspaikalla Haaganpuron rannalla voi nauttia eväistä kivestä tehdyn pöydän ääressä.

Maunulan ulkoilumajalla pääsee nauttimaan paikan päällä leivotuista herkuista ja saunomaan puulämmitteisessä saunassa.

Tämä luontopolku on 3,3 km pitkä ja merkitty sinisellä ja valkoisella kartiomerkillä, joten sitä on helppo seurata. Polku itsessään on helppo kävellä.

4. Pornaistenniemen luontopolku, Matinkaaren silta

Pornaistenniemen terveysluontopolku on esteetön, runsaan kilometrin mittainen reitti, jonka varrelta löytyy luontoleikkipaikka ja piknikpaikka niityllä. Luontopolulla on kymmenen rastia, joiden luonnosta kertovat, mieltä rauhoittavat tekstit voi kuunnella karttaa näpäyttämällä.

Polulta pääsee myös esteettömästi Lammassaareen, idyllistä kaislikon läpi vievää pitkospuista tehtyä polkua pitkin.

Lähialueilla voi myös tutustua Viikin puulajistopuistoon ja lasten luontopolkuun nimeltä Viikarien viikki, joiden kävelyreitit ovat 3 kilometriä pitkät.

Kaislikon läpi kulkevat pitkospuut ovat ihana kokemus. Alue on kaunis vuodenajasta riippumatta, eikä pahimmankaan turistisesongin aikana ole ruuhkaa.

Lue myös: Rakastu Helsingin saaristoon – 4 ihaninta saaristokohdetta

Ulkoilualueet Espoossa

5. Laajalahden luonnonsuojelualue, Elfvikintie 4

Laajalahden luontopolku tunnetaan lehtometsissä ja rantaruovikossa kulkevasta 700 metriä pitkästä Luonnon helmassa -luontopolusta. Polun varrella on lintutorni ja useita opastekylttejä, joissa on tietoa linnuista ja luonnosta.

Polku lähtee Espoon kaupungin luontotalosta Villa Elfvikistä. Luontotalossa on kahvila ja näyttelytila, jossa on vaihtuvia luontoaiheisia näyttelyitä.

Luontopolulle voi lähteä myös Otaniemestä, jolloin polku lähtee osoitteesta Konemiehentie 2.

Kaunis, upea, rauhallinen paikka luonnon ja lintujen ehdoilla. Viimeistään pitkospuureitillä tuntee olevansa luonnon helmassa kaukana kaupungin hälinästä.

6. Nuuksion kansallispuisto, Nuuksiontie 84

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä on suuri ulkoilun keidas: järvien, metsien, laaksojen, soiden ja kallioiden täyttämä Nuuksion kansallispuisto. Luontopolkujen laajasta kirjosta löytyy sopivan mittaiset polut niin kävelyyn, lenkkeilyyn, pyöräilyyn, ratsastukseen kuin lastenrattailla tai pyörätuolilla liikkumiseen.

Polut alkavat eri puolilta Nuuksiota. Tietoa ja karttoja saa Suomen luontokeskuksesta Haltiasta, jonka vierestä alkaa muutama kävelypolku. Luontokeskuksessa voi tutustua Suomen luontoon ja syödä buffet-lounasta.

Hyvät reitit sekä mahdollisuus oleskeluun esim. nuotiopaikoilla. Nykyään täällä on paljon ihmisiä, mutta jos pieni rauhattomuus ei haittaa, niin tämä on oikein loistava paikka päivä- tai yön yli -retkille.

Ulkoilualueet Uudellamaalla tarjoavat laajan valikoiman järvimaisemia ja tiheitä metsäpolkuja. Nuuksion kansallispuiston monipuolinen luonto on hyvä lähtökohta päivä- tai viikonloppuretkelle.
Nuuksion kansallispuiston monipuolinen luonto on hyvä lähtökohta päivä- tai viikonloppuretkelle. Kuva: Hendrik Morkel / Visit Finland

7. Pirttimäen ulkoilualue, Kunnarlantie 110

Bodominjärven luoteispuolella sijaitsevalta Pirtinmäen ulkoilumajalta lähtee reittejä Brobackan, Solvallan ja Luukaan ulkoilualueille. Pirttimäen ulkoilualueen reitit ovat 3–8 km pitkiä, ja talvisaikaan ne toimivat hiihtolatuina.

Ulkoilumajan kahvila Ukén on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Alueella on myös taukotupa, WC ja tilaussaunoja.

Helposti saavutettavissa, lähellä luontoa oleva kohde. Kahvilapalvelut olivat hyvät. Talvella myöskin hyvät hiihtomahdollisuudet.

8. Ulkoilukeskus Oittaa, Kunnarlantie 33–39

Bodominjärven eteläpuolella sijaitseva Ulkoilukeskus Oittaa tarjoaa tekemistä joka lähtöön. Alue tarjoaa puitteet niin kuntoiluun kuin rentoutumiseen. Bodominjärvenranta on valvottu uimapaikka, jossa on myös sauna, suihkut ja pukuhuoneet.

Kuntoilijoille sopiva 4,4 km pitkä rata toimii kesäisin lenkkipolkuna ja talvisin hiihtolatuna. Suunnistajille on laadittu Oittaan alueen mastoon kiintorastisto. Muitakin urheilulajeja voi harrastaa helposti, sillä alueella toimii Suomen Ladun välinevuokraamo.

Rauhallisempaan ulkoiluun sopii mainiosti noin 2 km pitkä ulkoilukeskukselta lähtevä luontopolku. Ulkoilukeskuksessa on ravintola, jossa voi syödä brunssia tai lounasta.

Espoon helmiä. Luulisi, että on kaukana kaikesta, vaikka on ihan kaupungissa. Kuumina kesäpäivinä erittäin suosittu kohde kaikenikäisille, talvisin houkuttaa hyvät hiihtoreitit.

9. Luukin ulkoilualue, Luukintie 33

Nuuksion alueen pohjoisosassa, Vihdintien varressa sijaitseva Luukin ulkoilualue tai Luukkaan ulkoilualue keskittyy Luukin kartanon pihapiiriin. Järvien ja lampien lomassa voi ulkoilla, pyöräillä, patikoida, marjastaa ja sienestää.

Alueella on keittokatoksia vierailijoiden käyttöön, asuntovaunualue ja sauna, jota voi vuokrata.

Ulkoilualueet Vantaalla

10. Kuusijärven ulkoilualue, Kuusijärventie 1

Vantaan Kuusijärven ympäristössä sijaitseva Kuusijärven ulkoilualue tarjoaa hyvät puitteet metsäretkille. Kuusijärvi kuuluu Hakunilan suuralueeseen, jonka metsät yhdistyvät aina Sipoonkorven kansallispuistoon asti.

Alueella on kuntoratoja, jotka sopivat talvella hiihtäjien käyttöön ja muina aikoina kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn. Paikalla palvelee myös Café Kuusijärvi. Asiakkaiden käytettävissä on uimaranta, grillikodat, saunat ja lentopallokenttä.

11. Tammiston luonnonsuojelualue, Tilkuntie 12 ja Tammistontie 1 ja 15

Tammiston luonnonsuojelualueella on säilynyt kappale Suomesta lähes kokonaan kadonneista tammimetsistä. Tammimetsä on luontaisesti syntynyt ja ainutlaatuinen koko Helsingin seudulla. Alueella majailee moni hyönteis- ja sienilaji, jotka ovat tammien vähennyttyä menettäneet elinmahdollisuuksiaan muualla.

Alueen poikki kulkee merkitty luontopolku halki vehreän pähkinäpensaslehdon.

12. Petikon luonto- ja virkistysalue, Tallimäentie 15

Petikon virkistysalue on 1 700 hehtaarin luontoalue Länsi-Vantaalla. Petikko on osa Vantaan suurinta yhtenäistä metsäaluetta. Sen monipuolinen luonto tarjoaa kävijälle kulkureittejä ja näköalapaikkoja hyvin erilaisissa maisemissa.

Alueella voi esimerkiksi kulkea Natura 2000 -verkoston vanhoissa metsissä ja nauttia Keimolan Isosuon suomaisemasta. Metsien lomassa on myös avaria peltoja ja niittyjä. Retkelle lähdetään Petikon portista.

Ulkoilualueet: Vihti, Kirkkonummi, Hyvinkää, Nurmijärvi, Tuusula, Sipoo

Vihti

13. Palakosken virkistysalue, Palojärven metsätie 416

Veikkolan länsipuolella sijaitsevalla Palakosken ulkoilualueella voi kulkea kaikessa rauhassa metsäisillä poluilla ja kallioilla. 85 hehtaarin alueen kohokohta on Mummusalin kallio, jonka huipulta avautuu näkymä laakson ylle. Nimensä alue on saanut Palakoskesta, joka kulkee läpi laakson merta kohti.

Alue sopii hyvin kävelyyn, juoksuun, marjastukseen ja sienestykseen. Kallionseinämä tarjoaa myös haasteita kiipeilyä harrastaville.

14. Salmen ulkoilualue, Salmentie 75

Nuuksion pohjoispuolella sijaitseva Salmen ulkoilualue tarjoaa merkittyjä 2–10 km pituisia ulkoilureittejä, jotka toimivat talvisin hiihtolatuina. Alueella on kiintorastiverkosto suunnistajia varten.

Alueella on uimaranta, sauna, teltta- ja matkailuvaunupaikat, keittokatos ja kahvila, josta saa pientä purtavaa.

15. Pääkslahden luontopolku, Pääksniementie 69–93

Kolmen kilometrin luontoreitti, Pääkslahden luontopolku, sijaitsee havumetsien, kallioiden ja järvien keskellä Vihdissä. Luontopolulta on melontareitin taukopaikalle vajaan kilometrin pituinen yhdyspolku. Reitin varrella on myös harvinainen hiidenkirnu.

16. Vaakkoin ulkoilualue, Saarijärventie 1

Vaakkoin ulkoilualue on osa Espoota ja Vihtiä, mutta Helsingin kaupungin omistama. Erämainen 600 hehtaarin metsäalue lampineen ja kallioineen sijaitsee vain 5 kilometrin päässä Espoossa sijaitsevasta Luukin ulkoilualueesta.

Vaakkoin alueella retkeilijä voi vapaasti valita reittinsä lukemattomista merkitsemättömistä poluista. Muutaman sadan metrin päässä pysäköintipaikalta on vanha tervahaudan pohja.

Lue myös: Lomalle pääsee lentämättäkin – 6 kiinnostavaa matkaa, jotka voit tehdä ilman lentokonetta

Kirkkonummi

17. Meikon luonnonsuojelualueet, Korsolamsvägen 44

Meiko-järven ympäristössä sijaitsevat Meikon luonnonsuojelualueet ovat Kirkkonummen kultakimpale. Alue sijaitsee Kirkkonummen keskustan luoteispuolella.

Meikon luonnosuojelualueet käsittävät laajan alueen, jossa on metsää ja useita lampia ja suoalueita. Alueella on kolme merkittyä kävelykierrosta: Kuikankierros (3,2 km), Meikonkierros (8,3 km) ja Kotokierros (4,4 km).

Alueella voi pulahtaa uimaan Meikoon tai kirkasvetisiin metsälampiin Vaipoon ja Vitträskiin tai Dorgarnin ylängön kalliokumpareiden väleissä sijaitseviin lukuisiin lampiin. Alueella tavataan useita lintulajeja, muun muassa kuikka, metso, teeri, käki ja huuhkaja.

18. Pähkinäpolku, Eriksgårdsvägen 164

Eerikinkartanon Suola-aitalta lähtee 4,4 km pituinen Pähkinäpolku, joka kulkee Haapajärven, Kurkistonjärven ja Kalljärven rantojen ja metsien kautta ja päättyy Suola-aitalle. Polku vie läpi kauniiden rantojen ja maisemien. Se on sopiva 2–4 tunnin reippailu.

Polku on helppokulkuinen, mutta ei esteetön. Se on tarkoitettu ainoastaan kävelyyn. Polku on merkitty numeroiduilla paaluilla.

19. Porkkalanniemen ulkoilu- ja suojelualueet, Omsatuvägen 2

Kirkkonummen eteläkärjessä sijaitsevat Porkkalan luontoalueet luovat saariston tunnelmaa. Kauniit maisemat jylhillä kalliorannoilla ja männikköisillä kallioilla hurmaavat. Kohokohta on Telegrafbergetin kukkulan näköalat merelle.

Alueella on perinteisesti tähystetty myös lintuja. Erityisesti Pampskatanin kalliolta, josta näkee Rönnskärin majakalle asti. Alue sopii mainiosti päiväretkikohteeksi.

Lue myös: Oulangan kansallispuisto houkuttelee koskimaisemiin ja jylhien vaarojen äärelle

Hyvinkää

20. Piilolammin virkistysalue, Piilolammintie 162

Kävely suloisen Piilolammen ympäri rauhoittaa mieltä ja sielua. Alueella on esteetön tulipaikka makkaranpaistoon ja laituri uimareille.

Piilolammelta pääsee myös kätevästi syvemmälle metsän syövereihin. Piilolammi on osa laajaa Kytäjä-Usmin retkeilyaluetta, jonka monipuolisia ulkoilureittejä, latuja ja tulipaikkoja ylläpitää Hyvinkään kaupunki.

21. Suomiehen luontopolku, Jukan metsätie

Suomiehen luontopolku on valitusta reitistä riippuen 2–3 km pitkä. Polku kulkee ihmisen muokkaamassa ja hoitamassa ympäristössä. Alueen monimuotoisuutta on pyritty kohentamaan ennallistamalla kasvien ja eläinten elinympäristöjä muotoilemalla paahderinteitä ja sommittelemalla rinteisiin lahopuuvalleja sekä hyönteishotelleja.

Reitti kulkee osittain soranottoalueen pohjalla. Se on korkeuserojen takia osittain hieman vaativa. Jääkauden jättämien jälkien lisäksi alueella voi tutustua ympäristötaiteeseen.

Nurmijärvi

22. Myllykoski, Siippoontie 770

Vantaanjoen Natura-alueeseen kuuluva Myllykoski on oiva kohde päiväretkelle erityisesti keväällä, kun lintujen viserrys on voimakkainta. Erityistä alueella on kuohuva koski, jolla on pituutta 400 metriä ja pudotusta 11 metriä. Myllykoski on suosittu kalastuspaikka, jossa voi kalastaa perhokalastusvälineillä.

Alueella voi kulkea lehtomaisen kangasmetsän poluilla ja kuohuvan kosken viertä. Merkitty luontopolku, Koskikara, on 1,5 km pitkä. Sen varrella on Vantaanjoen ranta-alueiden linnuista kertovia opastustauluja.

Tuusula

23. Sarvikallio, Sarvikalliontie 39

Sarvikallio on upea, monista kultakauden taiteilijoiden maalauksistakin tuttu luontokohde. Sarvikallio on Tuusulanjärven rantojen korkein kohta, josta voi ihailla 25 metrin korkeudelta upeaa järvinäkymää. Kalliolla on mukava syödä eväitä maisemia ihaillessa.

Sarvikallion virkistysalueen poluilla näkee koivumetsää, viljavaa peltomaisemaa ja kosteikkoalueita. Alue on pinta-alaltaan 36 hehtaaria, ja se sopii mainiosti päiväretkeilyyn.

Sipoo

24. Sipoonkorven kansallispuisto, Västervägen 305

Helsinkiin, Vantaalle ja Sipooseen ulottuva Sipoonkorven kansallispuisto on täynnä erilaisia luontopolkuja.

Byabäckenin luontopolku on 1,4 km tai rengasreittinä 2,5 km. Se kulkee läpi Byabäckenin rehevien metsien ja päättyy Länsitien varteen. Polulla on tulipaikka, parilaavu, telttailualue ja vesipiste. Kesäisin polun varrella voi tervehtiä laidunmaita asuttavia lehmiä.

Tasakallion ja Storträskin välillä kulkeva reitti on kilometrin mittainen ja esteetön. Sorapolku on leveä ja kulkee metsän läpi Storträskin rantaan.

Alueella on myös Vantaan puolella 4,8 km pitkä Kalkinpolttajan polku, joka on korkeuserojen takia vaativampi kulkea.

Unohtuiko lempikohteesi listasta? Kerro meille siitä kommenteissa!

Lähteet: luontoon.fi, retkipaikka.fi, Tripadvisor, uuvi.fi

Juttua muokattu 3.8. klo 11.43: Poistettu jutusta Instagram-upotukset.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanat ulkoilualueet Helsingin seudulla – oletko jo käynyt näissä 24 retkikohteessa?

ttafin

Ihan oikeasti, ei mainintaa upeasta Vuosaaren huipusta, tutustukaa ja ottakaa selvää mikä se on, upeutta. Kun homma hoidetaan oikein!

Maila

Helsinki on täynnä tavattoman upeita luontokohteita meren rannalla. Esimerkiksi Kulosaaren sillalta alkaen itäänpäin mentäessä ihan loputtomasti! Katsopas karttaa, niin näet kuinka koukeroinen rantaviiva on, niemenkärkineen ja lahtineen.
Eikä ole todellakaan tungosta, sillä yleensä vain paikalliset siellä ulkoilee.
Ihanat muistot on niistä mielessäni, kun olen siellä paljon vuosien saatossa ulkoillut.
Entinen helsinkiläinen
Maila

Atro Niiniluoto

Tuttuja paikkoja, kuten Maunulan maja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.