Luonto

Tässä ovat Suomen kiinnostavimmat vaellusreitit – Asiantuntija listaa 14 erimittaista reittiä, joista osa on todellisia salaisia helmiä

Haaveissa päiväretki tai pidempi vaellus Suomen luontoon? Asiantuntija listaa Suomen parhaimmat vaellusreitit, joista osa on pysynyt pitkään harrastajien salaisina helminä.

Kesäkausi on oivallinen ajankohta suunnata auton nokka kohti Suomen upeita kinttupolkuja. Myös ruska-aika on vaellusajankohdista verrattomin, kun luonto puhkeaa ruosteiseen loistoon ennen talven tuloa.

Eräasiantuntija ja lukuisia retkeilykirjoja kirjoittanut Jouni Laaksonen listasi Kotilieden pyynnöstä Suomen parhaat vaellusreitit. Laaksonen on muun muassa kirjoittanut Retkeilijän kansallispuistot (Otava), josta ilmestyi tänä vuonna jälleen päivitetty painos, sekä Pohjois-Suomen vaellusreitit (Minerva 2020).

Tätä juttua varten Laaksonen listasi sekä tuttuja ja kuuluisia klassikkoreittejä että uniikkeja vaelluskohteita, jotka eivät ole suuren yleisön tiedossa. Kohteet sijaitsevat ympäri Suomen, ja moniin pääsee myös julkisilla. Katso vaellusreitit pituusjärjestyksessä!

Lue myös: Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa vaellukselle? Eräopas Henriikka Reinman kertoo, mitä pitää ottaa huomioon

Vaellusreitit päiväretkille – suuntaa ulkoilemaan näihin kohteisiin!

Pisamalahden Linnavuori, Sulkava, 1 km

Suomen komein linnavuori sijaitsee Saimaalla. Tämä reitti on lyhyt, eli se sopii nopeaan luontopiipahdukseen. Linnavuoren laelle johtaa helppo sorastettu polku. Pystysuoraa jyrkännettä ja historian havinaa. Ylhäältä aukeaa upeat maisemat Saimaalle.

Getabergen, Geta (Ahvenanmaa), 5 km

Jos olet suuntaamassa Ahvenanmaalle, Getabergenin luontopolku on vaikuttava ja geologisesti kiinnostava kohde. Reitillä pääsee ihailemaan hienoja kallionmuotoja, luolia ja lohkareita, ja toki kuulemaan niihin liittyviä jännittäviä tarinoita. Djupvikenin merimaisema on myös upea. Todellinen helmi!

Soiperoinen, Taivalkoski, 6 km

Kristallinkirkas Soiperoinen on ehkä Pohjois-Pohjanmaalla asuville tuttu paikka, mutta monelle muulle entuudestaan vieras retkikohde. Täältä löytyy mahtavaa harjuluontoa ja matalaa hiekkarantaa. Päivätuvan läheisyydessä on silta yli salmen, jossa on kristallinkirkasta vettä. Omin silmin voi nähdä, kuinka kalaparvet uivat kaatuneiden puiden seassa. Kuin akvaarioon kurkistaisi!

Pieni Karhunkierros, Kuusamo, 12 km (saavutettavissa julkisilla)

Pieni Karhunkierros on vaellusreittien tunnettu klassikko, jonne voi suunnata koko perheen voimin. Oulangan kansallispuistossa kulkeva reitti onkin yksi Suomen suosituimpia päiväretkikohteita. Evästauko kannattaa pitää kuohuvan vesiputouksen äärellä ja nousta riippusillalle ihailemaan jylhiä maisemia. Riippusiltoja löytyy reitiltä peräti kolme!

Kintulammi, Tampere, 3–20 km (saavutettavissa julkisilla)

Kintulammi on paikallisille tuttu, mutta muuten suurelle yleisölle uusi kohde noin 15 minuutin ajomatkan päässä Tampereelta. Alueelle on muutama vuosi sitten merkattu hyvät reitistöt. Aarnimetsää, pieniä lampia ja arkkitehtonisesti erikoisia laavuja.

Lue myös: Mitä kannattaa pakata mukaan päiväretkelle tai yön yli vaellukselle? Ota talteen näppärät pakkauslistat!

Pauhaava Myllykoski sijaitsee Kuusamossa Pienellä Karhunkierroksella. 
Pauhaava Myllykoski sijaitsee Kuusamossa Pienellä Karhunkierroksella.  Kuva: iStockphoto

Vaellusreitit viikonloppuretkille – viivy yksi tai kaksi yötä

Ivalojoen Kultala, Inari, 25 km

Ivalojoki tunnetaan Suomen ensimmäisestä kultaryntäyksestä. Valtio rakennutti Kultalan eli Kruunun Stationin vuonna 1870 kaivun ja kaupan valvontaan, kun Ivalojoesta löydettiin Lapin erämaiden merkittävin kultaesiintymä. Nykyään Kultala on avoin ulkoilmamuseo, jonka pihapiirissä on myös tupia yöpymiseen. Matkalla näkee myös tunturimaisemia. Ivalojoen laakso on todella näyttävä.

Kaakkurinkierros, Repovesi, Kouvola, 26 km (saavutettavissa julkisilla)

Kaakkurinkierros halkoo Repoveden kansallispuiston laajoja asumattomia metsiä. Maisemat muodostuvat jylhistä kalliojyrkänteistä ja kymmenistä kirkkaista järvistä ja lammista. 

Pyhä-Luosto, Pelkosenniemi ja Kemijärvi, 35 km (saavutettavissa julkisilla)

Pyhä-Luoston kansallispuisto Keski-Lapissa on Pyhätunturilta Ukko-Luostolle jatkuvan tunturijonon valtakuntaa. Parhaita nähtävyyksiä ovat mystinen Noitatunturi ja Isokuru, jota ylistetään yhdeksi upeimmista maisemista Lapissa.

Herajärven kierros, Koli, Kontiolahti ja Lieksa, 35 tai 60 km (saavutettavissa julkisilla)

Herajärven kierros on matka Kolin kansallismaisemaan. Reitti kulkee metsäisillä vaaroilla poiketen parhaille näköalapaikoille. Kolin ja Pohjois-Karjalan monimuotoinen luonto on läsnä joka askeleella. Reitti koostuu kahdesta ympyräreitistä, jotka voi kulkea valiten reitin pituudeksi 61 km, 35 km tai 30 km.

Topsakantaival, Salla, 45 km (saavutettavissa julkisilla)

Hautajärveltä eli Karhunkierroksen lähtöpisteeltä lähtee pohjoisen suuntaan Topsakantaival, joka  vie Sallan uuteen kansallispuistoon. Maisemat ovat lähes yhtä hienoja kuin Karhunkierroksella, mutta kulkijoita ei ole juuri nimeksikään, sillä reitti ei ole suurelle yleisölle tuttu. Karhunkierroksen vaeltaja voi halutessaan myös pidentää reittiään Topsakantaipaleen suuntaan.

Vaellusreitit: Herajärven kierros
Herajärven kierros Kolilla kulkee metsäisillä vaaroilla poiketen parhaille näköalapaikoille. Kuva: iStockphoto

Vaellusreitit pitkille vaelluksille – näillä reiteillä viihtyy vaikka viikon

Lemmenjoen Kultareitti, Inari, 54 km

Lemmenjoen Kultareitti kulkee keskeisten kulta-alueiden läpi Suomen suurimman kansallispuiston tuntureilla, vanhoissa männiköissä ja lumoavissa jokilaakson maisemissa. Ennen patikoinnin alkua on matkattava venekyydillä 15 kilometriä Kultahaminaan Ravadasjärven autiotuvalle Lemmenjokea pitkin. Reitillä on tulenteko- ja leiriytymisalueita, vuokra- ja autiotupia sekä päivätupia. 

Hetta-Pallas, Muonio, 55 km (saavutettavissa julkisilla)

Tämä hienoista ja vaihtelevista maisemistaan tunnettu vaellusreitti sopii ensikertalaisille. Vaellus alkaa Ounasjärven ylityksellä. Venekuljetusta tarjoavat paikalliset yrittäjät. Matkalla on tasaisin väliajoin autio- ja varaustupia, joten teltassa yöpyminen ei ole välttämätöntä. Matkan kruunaa sauna ja pulahdus tunturilampeen Hannukurun tuvalla matkan puolivälissä.

Kevon reitti, Inari ja Utsjoki, 63 km (saavutettavissa julkisilla)

Kevon kanjonilta löytyy eittämättä yksi Suomen upeimmista maisemista. Vaellus on kuitenkin vaativa, sillä se kulkee useita kertoja ylhäältä avotunturista alas Kevon kanjoniin ja nousee uudelleen tunturiin. Reitillä on kahlattavia puroja.

Haltin reitti, Enontekiö, 110 km (saavutettavissa julkisilla)

Haltin vaellus vie nimensä mukaisesti Suomen katolle Kalottireittiä pitkin. Reitti lähtee Kilpisjärven luontokeskukselta ja se kuljetaan edestakaisin. Yhteen suuntaan matkaa kertyy 55 kilometriä. Matkan varrelta löytyy runsaasti autio- ja varaustupia.

Reitti on hyvin merkitty, mutta paikoin todella kivinen. Avotunturissa sää voi olla ankara, ja tämä onkin Suomen vaativin merkitty vaellusreitti – mutta monen mielestä myös komein.

Lue myös: Naiset kohtaavat häirintää jopa vaellusreissuilla: ”Lappia myöten naiset joutuvat pakenemaan autiotuvista”

Saana-tunturi
Reitti Haltille lähtee Kilpisjärveltä. Kuvassa Saana-tunturi. Kuva: iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä ovat Suomen kiinnostavimmat vaellusreitit – Asiantuntija listaa 14 erimittaista reittiä, joista osa on todellisia salaisia helmiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.