Ihmiset Tilaajille

Maarit Tastula oli nuorena ujo ja epävarma: ”Olen opetellut esiintyjäksi altistamalla itseni peloille”

Televisiotoimittaja Maarit Tastula, 58, haluaa ymmärtää itseään ja ihmisten erilaisia lähtökohtia. Siinä auttaa juurien tunteminen ja omien ajatusten kyseenalaistaminen. Sekä hevosilta saatu oppi.

Valokuvassa vaalea pikkutyttö katsoo lempeästi kameraan. Hän on ristinyt kädet syliinsä, hiuksiin on väkerretty korkkiruuvikiharoita. Hetkessä on rauhaa, aivan kuin tytölle olisi selvää, että elämä kantaa.

Maarit Tastula oli kolmilapsisen perheen iltatähti. Hän varttui työläisperheessä Kokkolassa. Isä oli koristepuuseppä, äiti hoiti kodin arjen. Maarit oli kiltti ja herkkä lapsi, joka unelmoi paljon.

Maaritin äidin lapsuus oli ollut toisenlainen. Hän eli leskeksi jääneen äitinsä ja seitsemän sisaruksensa kanssa köyhyydessä, jossa lasi maitoakin oli luksusta. Haaveille ei jäänyt sijaa.

Nyt äiti on ollut poissa neljä vuotta. Onneksi Maarit oli ennen hänen poismenoaan ehtinyt kysellä ja tallentaa suvun tarinoita.

”Omaa lapsuuttaan äiti ei juuri halunnut muistella, sillä ainoa vahva muisto oli nälkä”, Maarit Tastula ­sanoo.

Äiti oli ollut 9-vuotias, kun hänen isänsä kuoli. Se merkitsi 1930-luvulla, että perhe sinnitteli sukulaisten hyvän tahdon varassa. Äidistä kasvoi selviytyjä.

Maarit noin 8-vuotiaana. Hänen äitinsä teki monenlaisia käsitöitä, esimerkiksi ompeli lapsilleen vaateet.
Maarit noin 8-vuotiaana. Hänen äitinsä teki monenlaisia käsitöitä, esimerkiksi ompeli lapsilleen vaateet. Kuva: Maarit Tastula

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.