Ihmiset Tilaajille

Mari Rantasila sai apua terapiasta: ”Terapiassa käymistä ei pitäisi hävetä”

Idea Mari Rantasilan uuteen näytelmään syntyi mielenterveyskuntoutujien työpajassa. Ohjaaja-näyttelijä ymmärtää masentuneita oman kokemuksensa kautta.

Yhdellä on pakko-oireita, toinen lähtee ulos polttamaan kolmea tupakkaa kerralla. Mutta täällä se ei haittaa, pääasia on, että kukaan ei jää yksin kotiinsa.

Niemikotisäätiön ylläpitämässä mielenterveyskuntoutujien työkeskuksessa vallitsee välitön ja välittävä ilmapiiri. Ohjaaja Mari Rantasila on täällä tuttu hahmo. Hän tervehtii asiakkaita, jokunen kapsahtaa jopa kaulaan halaamaan. Ja sitten syödään pullaa.

Lue myös Anna.fi: Mari Rantasila ei anna menopaussin rajoittaa itseään: ”Eivät vaihdevuodet tarkoita sitä, että pitäisi kadota tapettiin”

Mari Rantsasila kävi ensimmäisen kerran Helsingin Paloheinässä silloin sijainneessa työkeskuksessa jo 1990-luvun puolivälissä. Siellä oli kopiokone, ja Mari tarvitsi ajoittain kopioita. Poikkeuksellisen levollinen tunnelma veti hänet jatkossakin vierailuille, usein vain tervehtimään.

Mielessä alkoi pyöriä idea työelämästä kertovasta elokuvasta. Se ei silloin toteutunut, mutta viime marraskuun lopussa Marin ohjaama ja Kirsikka Saaren ja Jenni Toivoniemen käsikirjoittama Masennuskomedia sai ensi-iltansa Kansallisteatterissa. Se kertoo tehokkuusajattelun lävistämästä työelämästä ja mielenterveyskuntoutujista.

Maria oli jäänyt mietityttämään, miksi työtä ei voi tehdä niin, että ihmiset voivat hyvin tai saavat työstään voimaa.

Marille tutussa työkeskuksessa osa ihmisistä on vaihtunut ja toiminta on siirretty Haagaan. Silti sama lempeyden hohde on säilynyt.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.