Polkupyöräonnettomuus

Mikä ihmeen eurooppalainen sairaanhoitokortti? Lue 10 faktaa matkailijan kortista, jonka saat ilmaiseksi

Kela suosittelee hankkimaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin, kun on lähdössä lomalle Eurooppaan. Miksi kortti pitäisi olla ja mitä hyötyä siitä on? Eikö tavallinen Kela-kortti aja saman asian?

Eurooppalainen sairaanhoito- tai sairausvakuutuskortti on ilmainen matkavakuutus ulkomailla. Kokosimme kymmenen faktaa matkailijalle tärkeästä kortista.

Lue lisää: Matkavakuutus ei korvaa kaikkea – tarkista, kattaako matkavakuutuksesi nämä asiat

1. Mitä hyötyä eurooppalaisesta sairaanhoitokortista on?

Kun olet lomalla tai oleskelet muuten tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, ja jotain sattuu, saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa. Se tarkoittaa hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa tapaturmat, äkilliset sairastumiset, synnytys tai pitkäaikainen sairaus.

Hoito maksaa sinulle saman verran kuin maassa asuville, eli maksat hoidosta vain paikallisen omavastuun. Kela maksaa loput kustannukset.

Usein hoidon saa ilman korttiakin. Voit kuitenkin joutua odottamaan, että sairaalasta varmistetaan ensin, että Kelaan vastaa hoitosi kustannuksista. Tai voit joutua maksamaan hoidon todelliset kustannukset itse. Korvausta voi kuitenkin hakea Kelasta jälkikäteen.

Lue myös: Pakkaajan lista – tarkista, ettet unohda mitään tärkeää

2. Kuka eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa?

Kuka tahansa, joka on sairausvakuutettu Suomessa tai jonka hoidon kustannuksista Suomi vastaa.

3. Saanko kortin silloinkin, kun muutan ulkomaille pysyvästi?

Toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä vakituisesti asuva eläkeläinen saa Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jos Suomi vastaa hänen sairaanhoitokustannuksistaan ja hän saa eläkettä Suomesta. Korttia ei tarvitse erikseen hakea. Se postitetaan automaattisesti, kun Kela on saanut tiedon ulkomaille muutosta ja eläkkeelle jäämisestä.

Lue myös: Eläkkeelle jääminen – näin valmistaudut arjen muuttumiseen

Sen sijaan työskentely ulkomailla siirtää sinut yleensä asuinmaasi sosiaaliturvan piiriin ja silloin asuinmaa myös vastaa terveydenhuollon kustannuksistasi ja myöntää eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Sydänkohtaus

4. Mistä eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa ja mitä se maksaa?

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin myöntää Kela, eikä se maksa mitään.

Kortin voi tilata verkossa Kelan asiointipalvelusta, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Kortin voi tilata myös soittamalla Kelaan tai täyttämällä hakemuslomakkeen ja postittamalla sen Kelaan. Kortti tulee noin kahdessa viikossa.

Lue myös: Katso tästä listasta, mitä saat pakata lentokoneessa käsimatkatavaroihin

5. Entä jos kortti ei ehdi tulla ennen matkaa?

Voit pyytää Kelasta todistuksen, joka väliaikaisesti korvaa eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Todistuksen saa soittamalla Kelan puhelinpalveluun tai asioimalla Kelan toimistossa.

Todistus on voimassa ulkomailla oleskelusi ajan, kuitenkin enintään vuoden.

6. Entä jos korttia ei hyväksytä?

Silloin maksat hoidon kustannukset itse. Voit kuitenkin hakea maksamistasi kustannuksista jälkikäteen korvausta Kelasta.

7. Tarvitsenko yksityistä matkavakuutusta mihinkään?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan, pääasiassa julkisia palveluita käyttäen. Matkavakuutus mahdollistaa paremmin yksityisten terveydenhuollon palveluiden käytön. Vakavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa matkustajavakuutus korvaa myös kotiinkuljetukset.

8. Kuinka kauan eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa enintään kaksi vuotta, sillä Kela haluaa tarkistaa, että sen haltijalla on edelleen oikeus verovaroin maksettuun hoitoon.

Jos olet edelleen sairausvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista, uusi kortti tulee automaattisesti postissa.

9. Voinko itse päättää, mihin hakeudun hoitoon?

Voit käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Hoito annetaan oleskelumaan käytännön mukaisesti. Siitä, millaista hoitoa tarvitset, päättää sinua hoitava lääkäri.

Korttia ei voi käyttää, kun varta vasten hakeudut ulkomaille hoitoon, sillä se on hätätilanteita varten.

10. Voiko käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia myös Suomessa?

Suomessa käytetään kansallista sairausvakuutuskorttia eli Kela-korttia. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on muita Euroopan maita varten.

Suomessa eurooppalaista sairaanhoitokorttia voivat käyttää vain pysyvästi ulkomailla asuvat eläkeläiset, joiden sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa ja jotka saavat eläkettä Suomesta. He saavat Suomessa käydessään tarvitsemansa hoidon julkisessa terveydenhuollossa ja maksavat hoidostaan saman asiakasmaksun kuin kunnassa asuvat.

Ulkomailla asuvien eläkkeensaajien kortti on eri värinen ja sen kääntöpuolella on tieto, että eläkkeensaajalla on oikeus saada hoitoa Suomessa.

Lähteet: Kela ja Pohjola

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen eurooppalainen sairaanhoitokortti? Lue 10 faktaa matkailijan kortista, jonka saat ilmaiseksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X