22 yllättävää matkavinkkiä kesä-Suomeen – Kotilieden toimitus antaa matkatärpit omista mökkikunnistaan

Suomessa ei ole sellaista kylää, ettei sieltä löytyisi jotain näkemisen ja kokemisen arvoista. Kotilieden toimitus jakaa matkavinkit omilta mökkipaikkakunniltaan.

Vanhat tutut kotimaan matkakohteet kyllä tunnetaan. Kolit, Suomenlinnat, Kalajoen hiekkasärkät sun muut. Ja kaikki kunnia niille: hienoja ovat!

Mutta myös muu Suomi on täynnä tutustumisen arvoisia paikkoja ja yllättävää nähtävää. Pienilläkin paikkakunnilla on annettavaa kesän matkailijalle.

Mökkeilysesongin kunniaksi Kotilieden toimitus jakaa matkavinkit omista kesämökkikunnistaan.

Lue myös: Mathildedal on suloinen ruukkikylä ja oiva matkakohde – nappaa parhaat vinkit kesäretkelle!

Kristiinankaupunki: Rauhaisaa elämää idyllissä

Päätoimittaja Saija Hakoniemen vinkit:

Hurmaava puutaloidylli. Suomen pisimmän kivisillan ja kimaltavan meren takana avautuu yhtenäinen, Pietari Brahen perustama puutalokaupunki. Ruutukaava ja suurten purjelaivojen tuoma vauraus henkivät yhä idyllissä, joka kuuluu italialaiseen, hidasta elämää kannattavaan Cittaslow-verkostoon. Suomen kapein kaksisuuntainen katu Kissanpiiskaajankuja on mielenpainuva nähtävyys.

Ulrika Eleonoran kirkko. Vaikka kirkot eivät yleensä kiinnostaisi, Ulrika Eleonoran kanssa kannattaa tehdä poikkeus. Punainen autiokirkko on 1700-luvun luomus, ja siinä on karua rannikkoseutujen kauneutta. Tänne vaimot ja äidit kokoontuivat rukoilemaan, kun miehet lähtivät merelle tervalastissa.

Ilmajoki: Ruisviskiä pohjalaisittain

Ad Johanna Luoma-Tuomisen vinkit:

Yli-Lauroselan talomuseo. Kaksifooninkinen pohjalaistalo ja sen piha­piiri on entistetty Museoviraston johdolla museoksi, joka vaalii ja esittelee etelä­pohjalaista talonpoikaista rakennusperinnettä.

Kyrö Distillery Company. Isonkyrön vanhassa osuusmeijerissä toimii ruisviskin tislaamo, jossa voi osallistua esittelykierroksen lisäksi gini- ja viskimaisteluun. Kannattaa käydä myös ihailemassa lähistöllä keskiaikaisen Pyhän Laurentiuksen kirkon seinämaalauksia.

Lue myös: 10 x Helsingin salaiset helmet: Kaupungin oma ”Panteon”, Suomen ensimmäinen uimahalli, yläluokkainen taidekoti 100 vuoden takaa…

Kemiönsaari: Italiaa henkivä kesäkoti

Kotilieden toimittajan Essi Salosen vinkit: 

Amos Andersonin kesäkoti. Jos haluat italialaista tunnelmaa, poikkea Söderlångvikissa. Löydät omenatarhoja merellisillä tiluksilla ja puolialastomia naishahmoja koristeellisissa pylväissä. Museo on remontissa, mutta ravintola ja myymälä palvelevat.

Kirppariharrastajan taivas. Perniössä Kemiön­saaren tuntumassa on ihmeteltävää kovallekin kirpputorien ystävälle, nimittäin Maurin makasiini. Myytävää jo pihalla, ja vanhassa VR:n makasiinissa avautuu huone toisensa perään. Tänne on syytä varata aikaa ja harkintaa.

Taivassalo: Ensin ”ulkomaille”, sitten munkille

Käsityötuottaja Tarja Tegelbergin vinkit:

Piipahdus ”ulkomailla”. Veneilijöiden virkistysalue Peterzens Boathousen kaislakattoiset rakennukset, suuri terassi, ravintola, sisustus- ja vaatepuodit ja veneet saavat tuntemaan, että on jossain muualla kuin Suomessa.

Herkkuja lähituottajilta. Seudun parhaat munkit paistetaan Pakkahuoneen kahviossa Uudessakaupungissa. Rantapuodeista voi napata mukaan mm. savukalaa ja sushia. Iltatorilla usein ohjelmaa.

Rovaniemi: Uskomaton koski

Sisustustoimittaja Seija Killströmin vinkit:

Auttikönkään koski. Lapsuudessani Auttiköngäs oli jännittävä paikka, jonne ajeltiin tulva-aikaan katsomaan upeaa putousta ja veden hurjaa syöksyä. Jos matkasi suuntaa Rova­niemeltä kohti Posiota, ajoita tauko Autille. Paikalla on myös kiva kahvila. Retkihenkiset voivat kiertää vajaan neljän kilometrin pituisen polun ja nauttia eväänsä laavulla.

Tiedekeskus Pilke. Rovaniemen keskustan tuntumassa sijaitsevan tiedekeskuksen metsäaiheiset näyttelyt viihdyttävät koko perhettä. Tarjolla kokemuksia metsäkoneen kuljettamisesta puulajien tunnistamiseen ­sekä tietoa alueen parhaista retkeilypaikoista ja kalastusmahdollisuuksista.

Teisko: Sisämaavuono ja huikeat kirkot

Toimituspäällikkö Uura Hagbergin vinkit:

Aunessilta. Pysähdy Kämmenniemessä ja kävele kaarevalle Aunessillalle ihailemaan Näsijärveä. Alla virtaa pitkä ja kapea Paarlahti, Pohjoismaiden ainoa sisämaavuono.

Kirkkojen bongailu. Jos Tampereen tuomiokirkko (Hugo Simbergin upeat maalaukset!), Kalevan kirkko (Raili ja Reima Pietilän suunnittelema 1960-luvun rakennus) ja Finlaysonin kirkko ovat jo tuttuja, piipahda Messukylän kirkossa. Keskiaikainen harmaakivikirkko on Tampereen vanhin rakennus. Myös Aitolahden vanha kivikirkko on retken arvoinen.

Hauho: Symppis kyläkauppa ja huikea näköala

Sisustustuottaja Hanni Maulan vinkit:

Kiva kyläkauppa. Kylis on sympaattisen Alvettulan kylän sydän. Kauppa on tosin nykyään pikemminkin kahvila-ravintola, jonka valtteja ovat tuoreet munkit, iso terassi ja hauska pizzalista.

Kansallismaisema. Aulangonvuoren näkötornista voit ihastella Vanajaveden laaksoa, joka on yksi Suomen kansallismaisemista. Retki kannattaa kruunata Näkötornin kahvilassa, joka palveli muinoin metsänvartijan majana.

Lue myös Seura.fi: Lomaile Kotkassa! Vehreä satamakaupunki tarjoaa nähtävää – Nauti myös tunnelmalliset torikahvit rapsakan posson kera

Kontiolahti: Salattu helmi ja historiaa

Digituottaja Milla Kukkosen vinkit: 

Kolvananuuron ­rotkolaakso. Pohjois-Karjalan kätketty helmi on jääkauden muovaama, jylhä laaksomuodostelma. Retkeen kannattaa varautua hyvillä kengillä ja eväillä.

Jakokosken museokanava. Pielisjoen mutkaan rakennettiin vuonna 1879 kanava, jossa kulki uittoyhtiöi­den hinaajia ja matkustajalaivoja. Nykyään mailla sijaitsee museokanava, jossa voi tutustua entisaikojen elämään ja uittopuuhiin.

Joroinen: Joronjäljen Auvo ja käsityöihmisen taivas

Tuottaja Erja Salovaaran vinkit:

Hotelli Joronjälki. Jos hotelli on persoonallinen, sitä on myös sen omistaja Auvo Puurtinen. Runollisella kielellään ihastuttanut Auvo nähtiin Hotellit kuntoon -ohjelmassa. Majoitus- ja ravintolapalveluiden lisäksi tarjolla Auvon seuraa, lausuntaa, rautakauppatuotteita, vuokrapyöriä ynnä muuta tarpeellista.

Käsityöliike Riikka-Piikka. Millaista ­lankaa, puikkoa tai nappia tarvitsetkaan, täältä löydät. Ihmeteltävänä myös vanha traktori, joka on verhottu riemastuttavaksi neulegraffitiksi.

Heinola: Vohveleita jugendmiljöössä

Graafikko Marja Nybergin vinkit:

Jugendtyylinen Harjupaviljonki. Vesistömaisema ja Heinolan kylpyläajoilta peräisin oleva paviljonki tekevät vaikutuksen. Tarjolla suolaisia ja makeita vohveleita.

Hurja silta. Vohvelit nautittuaan voi kävellä harjua eteenpäin katsomaan pyörryttävän korkeaa Jyrängön rautatiesiltaa, joka yritettiin pommittaa sodan aikana. Samalla puolelta Heinolaa on lintutarha, kaupungin suosituin matkailukohde.

Avainsanat

Keskustelu

Kiitos, hyvin mielenkiintoinen
entiselle Jyvaskylan tytolle! Toivon
etta viela paasisin nauttimaan
Suomen luonnosta ja historiallisista paikoista, ja myos
kaikesta muusta Suomessa!
Keep it up!

Kommentoi juttua: 22 yllättävää matkavinkkiä kesä-Suomeen – Kotilieden toimitus antaa matkatärpit omista mökkikunnistaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X