Kulttuuri

Andalusian eksoottinen Granada – Espanjan kaunein kaupunki

Granadan kaupunki Etelä-Espanjassa on täydellinen kohde matkailijalle, jota kiinnostavat flamenco, tapakset, kylpylät, upea historia ja kauniit maisemat.

Alhambran linnake on kuin tuhannen ja yhden yön saduista

Sierra Nevadan lumiset huiput tavoittelevat taivasta. Niiden katveessa lepää Granada, Espanjan kauneimmaksikin sanottu kaupunki.

Maisemaa hallitsee mahtipontinen Alhambran linnoitus- ja palatsikompleksi. Sen rakensivat arabialaiset maurit, jotka hallitsivat 1400-luvulle saakka osia Etelä-Espanjasta. He kutsuivat valtakuntaansa Al-Andalusiksi, jonka mukaan koko alue on saanut nimensä.

Alhambra oli maurien viimeinen linnake Euroopassa. Sen sisään mahtui 40 000 asukasta parakkeineen ja työpajoineen, kuusi palatsia ja moskeijoita. Näyttävin osa ovat Nasiri-dynastian 1300-luvulla rakentamat palatsit.

Nykyään Alhambra on Unescon maailmanperintökohde ja Espanjan suosituin nähtävyys. Päivittäiset kävijämääräkiintiöt täyttyvät usein, joten liput kannattaa ostaa etukäteen netistä.

Alhambra johdattaa kävijän Granadan monikerroksiseen historiaan ja maurien kulttuuriperintöön. Kuljeskelu alueella on kuin sukellus tuhannen ja yhden yön tarinoihin. Suurten salien koristelu on yltäkylläistä: pitsimäistä arabeskia ja arabialaista kalligrafiaa. Sisäpihojen solisevat suihkulähteet rauhoittavat ja ikkunasyvennysten holvikaarilla unohtuu haaveisiin.

Myöhään illalla turisteja on vähemmän kuin päivällä, ja tähtien loistaessa Alhambrassa on oma taikansa.

Komea Alhambran linnoitus- ja palatsikompleksi hallitsee maisemaa. Sieltä on hyvä aloittaa Granadaan tutustuminen.

Eloisaa katuelämää ja upeita maisemia

Juuri kun luulee tulleensa maailman kauneimmalle kujalle, nurkan takaa paljastuu jotain henkeäsalpaavampaa.

Albayzínissa, maurien perustamassa keskiaikaisessa kaupunginosassa kapeat kujat kiemurtelevat valkoisten talojen ja parvekkeille ripustettujen rönsyilevien pelargonioitten katveessa.

Vanhat pyhätöt sekä keskiaikaiset muurit ja portit houkuttelevat pysähtymään ja suloiset aukiot istahtamaan lasilliselle appelsiinipuiden katveeseen.

Historiaa kuiskivien puitteiden keskellä sykkii eloisa nykyhetki, sillä granadalaiset elävät kotien sijasta kaduilla. Elämänasenne on andalusialaiseen tapaan ilakoiva ja huoleton.

Monikulttuurisuus on leimallista myös nykypäivän Granadalle. Albayzínin alalaidan teehuoneissa poltetaan vesipiippuja marokkolaiseen tapaan kirjavien tyynyjen keskellä.

Carmeneissa, Albayzínin etelärinteen sisäpihojen terasseilla nautitaan hienostuneesti periespanjalaisia herkkuja vehreiden puutarhojen keskellä.

San Miguelin näköalapaikka on kenties koko Granadan kaunein paikka. Muusikot soittavat kitaraa ja katukauppiaat myyvät koruja. Aukion laidan terasseilla juodaan sangriaa ja elämänilo kuplii ihmisjoukon yllä.

Albayzín on maurien keskiajalla rakentama Granadan vanhakaupunki. Täällä kaiken yllä leijuu ajan patina ja pitkä historia kuiskii nurkissa.

Tapaksia ja andalusialaisia herkkuja

Granadan ruokakulttuuri ja etenkin tapakset ovat käsite koko Espanjassa. Muualla maassa ravintolat tarjoavat juomien ohella marinoituja oliiveja, Granadassa tapaksilla taltuttaa nälän.

Espanjalaiset rakastavat ulkona syömistä, ja Granadasta löytyy ravintoloita joka makuun. Kansaomaisissa paikoissa televisio huutaa kilpaa asiakkaiden kanssa. Tuhdit tapakset ovat kursailemattomia: paistettuja sian korvia, perunamunakkaita ja hampurilaisia.

Hienostuneemmissa paikoissa tapakset ovat kauniita annoksia: hunajalla kuorrutettuja friteerattuja munakoisoja, paistettuja mereneläviä tai oliiviöljyssä haudutettuja herkkusieniä.

Oliiviöljy ja sitruuna, sahrami ja tuoreet kasvikset, vahvat juustot ja ilmakuivattu kinkku, makkarat ja viinit – granadalaisessa keittiössä yhdistellään luovasti välimerellisiä, arabialaisia ja periespanjalaisia elementtejä.

Tapaksia nautitaan tavallisesti pikkunälkään lounaan alla aperitivon aikaan tai niistä kootaan illallinen. Näin pääsee maistelemaan monenlaista.

Espanjalainen yö on pitkä ja lämmin, eikä Granadassa kannata kiirehtiä nukkumaan. Pistäytyä kannattaa legendaariseen, paikallisten ja turistien suosimaan Bar Los Diamantesiin sekä hitusen hienostuneempaan, vuosisadan toimineeseen ravintola Los Manuelesiin.

Granadalaisessa keittiössä yhdistellään luovasti välimerellistä, arabialaista ja periespanjalaista.

Granadassa ollaan flamencon juurilla

Tunnelma on tiivis ja väkevät flamencorytmit täyttävät intiimin tilan. Tanssija tulee aivan lähelle. Liikekieli on hallittua ja vimmaista, hurjat askelet saavat tuolinkin tärähtelemään.

Flamenco on noussut koko Espanjan symboliksi. Granadassa ollaan flamencon juurilla: se on alun perin Etelä-Espanjan romanien, gitanoiden, musiikkia ja yhä iso osa heidän arkeaan.

Sacro Monte on perinteistä romanien asuinaluetta. Kodit ovat luolissa, ja vaatimattoman ulkokuoren takana piilee komeitakin koteja. Myös Granadan parhaat flamencotavernat kuten Cueva de la Rocio ovat Sacro Monten luolissa. Flamencon ohessa voi nauttia lasin viiniä, sangriaa tai olutta.

Flamenco koostuu tanssista, laulusta ja kätten taputuksista. Laulajan ääni tulee syvältä sielusta ja värisee ilmassa. Sanat kertovat suurista tunteista: traagisesta rakkaudesta, kuolemasta ja kaipauksesta.

Keveissä bulerioissa tunnelma on iloisempi: elämä on ihanaa ja kevät ikuinen. Iho menee väistämättä kananlihalle: niin hurja on tunteen voima flamencossa.

Flamenco on alun perin Etelä-Espanjan romanikansan eli gitanoiden musiikkia.

Hammamissa mieli lepää

Granada on pieni kaupunki. Parhaiten siitä saa otteen kävelemällä paikasta toiseen ja antautumalla eksyttäväksi.

Kaupunkikierros tuntuu päivän päätteeksi koko kehossa. Hammam Al-Andalusin kylpylä paitsi rentouttaa on myös esteettisesti kaunis kokemus.

Tunnelmallinen hammam sijaitsee samassa paikassa, jossa jo maurit pitivät kylpylää. Kynttilälyhdyt luovat pehmeän valaistuksen kaakelein koristettuihin suuriin, kivisiin saleihin.

Turkkilaisen höyrysaunan ja kuumien, lämpimien ja kylmien kylpyjen lisäksi kylpylässä voi ottaa erilaisia hierontoja. Lepohuoneissa tarjoillaan minttuteetä. Kylpylä on suosittu, mutta kävijämäärät rajoitetut. Siksi altailla ei koskaan ole liikaa tungosta.

Hammamissa rentouttavat altaat kutsuvat pylväiden katveessa. Seinät on koristeltu perinteisillä andalusialaisilla kaakeleleilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Andalusian eksoottinen Granada – Espanjan kaunein kaupunki

Sinun täytyy kommentoidaksesi.