Luonto

Yö yläilmoihin kiinnitetyssä teltassa kiinnostaa yhä useampaa – asiantuntija kertoo, miten tentsile eli puumajoite toimii

Tentsile eli puumajoite on puuhun kiinnitettävä, telttaa muistuttava nukkumapaikka. Voiko puumajoitteen vuokrata, paljonko sellainen maksaa ja miten sen kiinnitetään? 

Tuota on ihan pakko kokeilla, ajatteli Kotilieden toimittaja Sanna Puhto nähdessään Honkalintu-nimisen matkailuyrityksen mainoksen Facebookissa puolitoista vuotta sitten. Ruudulla näkyi kuva kolmion muotoisesta teltasta, joka oli kiinnitetty kolmeen mäntyyn noin metrin korkeuteen kangasmetsäiseen rinteeseen.

Kyseessä oli Helsingin Vallisaaressa sijaitseva tentsile, eräänlainen teltan ja riippumaton välimuoto, jossa saattoi yöpyä maksua vastaan. Virallinen nimi on puumajoite, mutta moni puhuu tentsilestä Tentsile-nimisen johtavan valmistajan mukaan. Muita valmistajia ovat esimerkiksi Spider ja Heimplanet.

Sanna Puhto varasi saman tien majoituksen kahdelle hengelle ja päätyi yöpymään tentsilessä äitinsä Elina Puhdon kanssa kesäkuussa 2021.

”80-vuotias äitini oli aivan tohkeissaan. Vaikka hänellä on lonkat leikattu, hän pääsi hyvin kömpimään puuhun viritettyyn tentsileen.”

Lue myös: Miksi telttailu pelottaa? Toimittaja teki ihmiskokeen ja nukkui yön yksin teltassa jumalaisen kauniin Kirkas-Soljasen rannalla

Kaksikerroksinen tentsile
Sanna Puhto ja yöpyi äitinsä Elinan (kuvassa) kanssa kaksikerroksisessa puumajoitteessa. Alakerta oli tarkoitettu oleskelua ja tavaroiden säilyttämistä varten. Yläkerrasta löytyivät nukkumapaikat kolmelle.  Kuva: Sanna Puhto

Mikä tentsile eli puumajoite on?

Sanna ja Elina Puhto eivät ole ainoita, joita tentsile kiehtoo. Sen kertoo tarjontakin. Suomessa on parisenkymmentä kohdetta, jotka tarjoavat tentsile-majoitusta maksusta. Pääkaupunkiseudulla valmiiksi puuhun viritettyjä yöpymispaikkoja löytyy Vallisaaren lisäksi muun muassa Espoon Nuuksiosta. Lisäksi osa toimijoista vuokraa puumajoitteita, jotka voi itse pystyttää haluamaansa paikkaan.

Yöpymismuodon suosio on kasvanut koronapandemian aikana muun retkeilyinnostuksen lomassa, sanoo puumajoitteita maahantuova ja majoituspalveluita tarjoava Tony Tavi Hang Outdoorsista.

Kun ensimmäiset puumajoitteet tulivat Suomeen noin kymmenen vuotta sitten, kyseessä oli pienen piirin, lähinnä seikkailuhenkisten aktiiviretkeilijöiden, juttu. Viimeisen kahden vuoden aikana yöpymismuoto on alkanut vakiintua myös uusien kohderyhmien keskuudessa.

”Nykyään käyttäjiä on lapsiperheistä senioreihin. Puumajoite sopii huonojalkaisellekin, joka ei voi konttailla maassa. Se on vakaa ja turvallinen, ja sinne on helppo pyllähtää kyytiin”, Tavi sanoo.

Kasvavaa kiinnostusta selittävät majoitusmuodon monikäyttöisyyden lisäksi elämyksellisyys ja ihmisten lisääntynyt kiinnostus ekomatkailua kohtaan.

”Isoin juttu on visuaalisuus. Kun noustaan pois maanpinnasta, sammakkoperspektiivi muuttuu lintuperspektiiviksi. Puumajoite on kuin 360-asteinen näkötorni luonnossa”, Tavi kuvailee.

Lisäksi puumajoite mahdollistaa yöpymisen paikassa, johon tavallista telttaa ei voi pystyttää. Tällaisia ovat esimerkiksi kalliot ja kivikot, rinteiset rannat sekä epätasainen tai märkä metsämaasto. Puuhun kiinnitetty nukkumapaikka on ekologinen, koska se ei vahingoita aluskasvillisuutta.

Mitä tentsile maksaa?

Puumajoitteiden myynti- ja vuokrahinnat vaihtelevat kokonaisuuden mukaan. Saatavilla on niin yhdelle yöpyjälle tarkoitettuja yksitasoisia sinkkumalleja kuin kaksitasoisia kerroshotellejakin, joissa on alakerta oleskelua varten ja yläkerta kolmella nukkumapaikalla.

Yöpyminen valmiiksi asennetussa, kolmelle hengelle tarkoitetussa tentsilessä maksaa muista palveluista, kuten aamiaisesta, saunamahdollisuudesta ja muista aktiviteettivälineistä riippuen noin 100–200 euroa yöltä. Itse pystytettävien puumajoitteiden päiväkohtaiset vuokrahinnat lähtevät 50 eurosta.

Jos tentsilen haluaa ostaa itselleen, on rahaa varattava enemmän. Omasta puumajoitteesta joutuu pulittamaan koosta ja ominaisuuksista riippuen noin 400–1000 euroa. Kehittyneimmät mallit tarjoavat varustusta esimerkiksi erilaisiin sääolosuhteisiin, ja ne on suunniteltu ehkäisemään yöpyjän liukumista.

Viime vuosina markkinoille on tullut myös edullisempia versioita Aasiasta. Satasen teltalla ei kuitenkaan Tony Tavin mukaan kannata lähteä liikkeelle.

”Kymmenen vuoden jälkeen voi sanoa, että jos löytää kolmen hengen majoitteen alle 500 eurolla, jostain siinä on säästetty. En haluaisi ottaa selvää, että missä.”

Puumajoitteen on kyettävä kannattelemaan ilmassa jopa 400 kiloa. Siksi esimerkiksi kiristysliinojen kestävyyden on vastattava turvavöitä.

Tentsilen kiinnitys
Tentsile eli puumajoite pingotetaan kolmen puun välille kiristysliinoilla, jotka kierretään kolmen puun ympärille. Ensin puut suojataan runkosuojilla. Kuva: Sanna Puhto

Missä tentsilen kanssa voi yöpyä?

Tärkein kriteeri yöpymispaikan valinnalle ovat puut. Tunturivaelluksilla tentsilestä ei ole hyötyä, sillä puusto on korkealla lähes olematonta tai hentorakenteista.

”Puun tulee olla tukeva, hyvin juurtunut ja mieluiten reiden paksuinen. Niitä meillä Suomessa riittää. Jos puu on liian ohut, se antaa ihmisten painolle periksi”, Tony Tavi sanoo.

Lähtökohtaisesti tentsilen voi kiinnittää jokamiehenoikeuksilla mihin tahansa puuhun ilman erillisiä lupia, kunhan ei aiheuta luonnolle tai maanomistajalle vahinkoa. Poikkeuksena ovat kansallispuistot ja muut luonnonsuojelualueet, joissa pätevät samat säännöt kuin telttailussakin: yöpyä saa vain merkityillä alueilla.

Leiripaikka kannattaa valita läheltä autoa tai kajakkipaikkaa, sillä pienimmätkin, yhden hengen tentsilet painavat noin neljä kiloa. Pidemmälle vaellukselle soveltuu usein paremmin teltta, jonka paino on monesti kolme, neljä kertaa pienempi kuin puumajoitteen.

Oman tentsilen voi kiinnittää halutessaan myös vaikkapa kotipihalle. Tony Tavi käyttää puumajoitetta retkeilyn lisäksi esimerkiksi mökillä, jossa tentsile toimii lisänukkumapaikkana kesävieraille.

”Siellä on kiva kuunnella kuikkaa ja nukkua päikkärit.”

Spider-puumajoite
Hang Outdoors tarjoaa yöpymistä Spider-puumajoitteessa esimerkiksi UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 1996 valitun Verlan tehdasmuseomiljöössä. Kuva: Hang Outdoors

Miten tentsile asennetaan?

Puumajoitteen asentaminen on Tony Tavin mukaan helppoa ja nopeaa: valmista tulee kymmenessä minuutissa. Asentamiseen kannattaa kuitenkin tutustua etukäteen kotona, jotta puumajoitteen osaa varmasti kiinnittää luonnossa puihin oikeaoppisesti.

”Paljon törmää siihen, että ihmiset kiinnostuvat retkeilystä ja hankkivat uusia vermeitä, mutta eivät malta tutustua niihin, vaan lähtevät metsään tehdaspakkaus mukana”, Tavi sanoo.

Puumajoite kiinnitetään kolmeen puuhun räikän ja kiinnitysliinojen avulla. Olennaista on huomioida puiden välinen etäisyys. Tentsilen yhden sivun pituus on keskimäärin noin neljä metriä. Tällöin puiden välissä tulisi olla vähintään kuusi metriä välimatkaa, jotta puumajoite on mahdollista virittää turvallisesti, Tavi neuvoo.

Ennen kiinnitystä puut täytyy suojata pehmeäkankaisilla runkosuojilla, jotta puuhun ei jää kiristämisestä jälkiä. Kiinnityskohta tulee valita niin, ettei puumajoite katko vahingossa oksia.

Myös korkeus on seikka, joka on syytä huomioida turvallisuussyistä.

”Puumajoitetta ei tarvitse viedä kolmeen, neljään metriin. Jos sellaisesta korkeudesta putoaisi, varmasti henki lähtisi”, Tavi sanoo.

Kiristysliinat pingotetaan runkosuojien ympärille niin kireiksi, ettei liinoihin jää löysiä riippumia. Kolmion mallisen puumajoitteen kärjet tulee kohdistaa suoraan puun runkoa päin. Jos sakaran kärki osoittaa rungon sivuun, vaarana on, että yksi sivuista jää löysemmäksi kuin muut. Tällöin puumajoite ei pysy vaakasuorassa, ja yöpyjä saattaa valahtaa puumajoitteen reunoilla sijaitsevista nukkumapaikoista kohti keskustaa.

”Kiristysliinoja kannattaa kiristää vielä ennen nukkumanmenoa.”

Vaikka yöpyisi valmiiksi asennetussa vuokra-tentsilessä, tulisi jokaisen Tavin mukaan tietää ainakin se, miten sadekangas levitetään hyttysverkon päälle.

”Pitää olla taito hyppysissä, että jos ja kun tulee saderintama, osaa laittaa suojakankaan niin, ettei sade tai tuuli riepottele katosta. Joka kesä tulee vastaan tapauksia, että on jätetty puumajoite puuhun helmat lepattaen.”

Tentsile hyttysverkolla
Sanna ja Elina Puhto yöpyivät tentsilessä vain hyttysverkko suojanaan. Kuva: Sanna Puhto

Mitä muuta tentsilessä yöpyjä tarvitsee mukaan?

Yöpyminen tentsilessä on huomattavasti mukavampaa kuin perusteltassa nukkumien, Sanna Puhto kuvailee.

”Ei tarvinnut miettiä, onko selän alla käpy painamassa tai kulkevatko muurahaiset nenän päällä. Kyllä tämä oli huomattavasti ylellisempää kuin teltassa yöpyminen, vaikka ei vedäkään vertoja hotellihuoneen sängylle.”

Talviaikaan varustuksessa kannattaa satsata hyvään makuupussiin ja eristävään nukkuma-alustaan, Tony Tavi ohjeistaa. Vaihtoehtoja on monia: tarjolla on niin huopaa, lampaantaljaa, ilmatäytteisiä alustoja kuin rullattavia retkeilymattojakin.

”Itse en käytä ilmalla täytettäviä makuualustoja tentsilessä ollenkaan, sillä ne ovat aika liukkaita. Ne lähtevät helposti alta kylkeä kääntäessä”, Tavi sanoo.

Kesäaikaan lisävarusteeksi saattavat riittää korvatulpat ja unimaski, jonka herkempi voi vetää silmille, jos aikaisin nouseva aurinko haittaa nukkumista.

Sanna Puhto ja hänen äitinsä yöpyivät tentsilessä pelkkä hyttysverkko suojanaan, sillä sää oli poutainen, eikä mittari laskenut yölläkään alle 18 asteen.

”Yritin pysyä hereillä niin kauan, että näkisin tähdet, mutta simahdin”, Sanna kertoo.

Tentsilen pinta oli sen verran liukas, että molemmat valuivat yön aikana kohti keskustaa ja majoitus heilui hieman yöpyjien liikkeistä. Pieni liike ei kuitenkaan haitannut – päinvastoin.

”Tentsile oli kuin kehto, joka heijaa. Se on tosi kiva tunne”, Sanna Puhto sanoo.

Lue myös Seuran juttu: Kipuaisitko yöpuulle Tentsile-telttaan? Puumajoitusta on tarjolla osassa kansallispuistoista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yö yläilmoihin kiinnitetyssä teltassa kiinnostaa yhä useampaa – asiantuntija kertoo, miten tentsile eli puumajoite toimii

Sinun täytyy kommentoidaksesi.