Kulttuuri

Budapest x 5: matkailijan vinkit

Budapest on trendikäs ja rosoinen kaupunki, jossa lyhyessäkin ajassa ehtii tehdä vaikka mitä.

1. BRUNSSILLA GUNDELISSA

Kaupunginpuistossa vuodesta 1894 toiminut maineikas ravintola Gundel täyttyy sunnuntaiaamupäivällä paikallisista perheistä sekä matkailijoista. Paikka huokuu menneen ajan glamouria. Pianisti soittaa kepeitä säveliä, tarjoilijat kulkevat ryhdikkäinä, pöydissä on valkoiset liinat. Seisova pöytä notkuu paikallisia herkkuja alkupaloista jälkiruokiin. Jo yksin kylmät ruoat täyttävät vatsan. Ja ah, mikä jäätelövalikoima! Ja miten somia leivoksia! Brunssi, johon sisältyy kuohuviini, maksaa 23 euroa. Tarjonta on niin runsas, että sillä pärjää pitkälle päivään. Ravintolasta lähtiessään voi halutessaan ostaa matkaan pullon laatuviiniä.

Gundel.hu

Punainen tuktuk Budapestissa
Moottoroidut tuktukit ovat ilmestyneet Budapestin katukuvaan. Niiden kyydissä voi tehdä sightseeing-ajelun.

2. SIGHTSEEING TUKTUKILLA

Budapestissa on Euroopan mantereen vanhin, vuonna 1896 avattu metrolinja sekä pari huomattavasti uudempaa linjaa. Metrolla ja raitiovaunuilla on kätevä liikkua keskustan alueella nähtävyydestä toiseen. Jos kaipaa hieman vaihtelua, voi hypätä moottoroidun tuktukin kyytiin ja päästä hauskalle kiertoajelulle. Värikkään menopelin kyytiin mahtuu kaksi matkustajaa. Kuljettaja antaa käteen iPadin, josta voi kuunnella selostusta siitä, mitä nähtävyyksiä milloinkin vilahtaa ohi. Meno on vauhdikasta ja erityisesti Budan puolen Gellert-kukkulalle noustessa myös töyssyistä. Ylös päästessä avautuvat huikaisevat näkymät Tonavalle sekä lukuisine siltoineen että Pestin puolelle. Tunnin ajelu maksaa 50 euroa. Toinen hauska tapa nousta Linnavuorelle on Budavari siklo. Se on vanha köysirata, jonka asema löytyy Ketju-sillan kohdalta.

Wonder Lab -putiikin värikkäitä koruja
Pestin puolen design-kortteleista löytyy muun muassa nuorten, paikallisten suunnittelijoiden Wonder Lab -putiikki.

3 NUORTEN DESIGNIA

Nuoreen unkarilaiseen muotoiluun voi tutustua vaikkapa Wonder Lab -putiikissa, joka sijaitsee Pestin puolen designkortteleissa. Vuonna 2012 avattu putiikki myy yli 30 paikallisen suunnittelijan koruja, kenkiä, laukkuja ja vaatteita. Hauskoja ja omaperäisiä ovat esimerkiksi polkupyörän sisä- kumista valmistetut riipukset, jotka muistuttavat kasviornamentteja. Nuorten vaatesuunnittelijoiden Je Suis Belle -showroom löytyy Parisi Udvar –rakennuksesta. Se on legendaarinen, 1800-luvun tavaratalo, jossa jo itsessään on arkkitehtoonista ihasteltavaa. Paloma on puolestaan kuuluisassa Wagner–talossa toimiva, korkeatasoisten suunnittelijoiden myymä- löiden kokonaisuus. Ihasteltavana ja ostettavana on muun muassa laadukkaita nahkatuotteita.

WonderLab, Veres Palne ut 3.   Jesuisbelle.hu  Paloma, Kossuth Lajos, ut. 14.

Veli Bej -kylpylä Budapestissa
Veli Bej‘n turkkilainen kylpylä on hiljattain uudistettu. Naiset ja miehet kylpevät ja saunovat siellä samoissa tiloissa.

4 KYLPY TURKKILAISEEN TAPAAN

Hikeä pukkaa pintaan jo ennen saunoihin ja altaisiin pääsyä. 1500-luvulta peräisin olevan Veli Bej’n turkkilaisen kylpylän ilma on kosteanlämmin. Kylpylä on Budapestin kylpylöistä vanhimpia. Hiljattain restauroidussa Veli Bej’ssä saa terveyshoitoja, ja siellä voi pulahtaa viiteen eri altaaseen ja niiden eri lämpöisiin mineraalivesiin. Saunavalikoimasta löytyy jopa infra-punasauna. Siitä ei pidä hämääntyä, että saunoissa kylki kyljessä istuvat niin miehet kuin naisetkin. Alunperin turkkilaiset kylpylät olivat yksinomaan miesten seurustelupaikkoja. Veli Bej Bath ei ole yhtä suuri eikä tyyliltään niin korea kuin kuuluisa Gellertin kylpylä. Kylpeminen maksaa noin 10 euroa.

Irgalmas.hu/veli-bej-furdo

Szimpla Kert -rauniobaari Budapestissa
Pestin juutalaiskortteleista löytyy rauniobaareja. Iltaisin baarina toimivassa Szimpla kertissa avautuu sunnuntaiaamuisin luomutori.

5 YÖLLÄ RAUNIOBAARIIN

Seikkailunhaluisen kannattaa suunnata illalla Pestin juutalaiskortteliin ja siellä rauniobaareihin. Ne ovat värikkäitä ja boheemeja illanviettopaikkoja. Toisen maailmansodan pommituksissa kärsineissä ja korjaamatta jääneissä taloissa toimii nykyisin opiskelijoiden ideoista syntyneitä baareja. Szimpla kert Kazinczy utcan varrella on rauniobaareista tunnetuin. Rakennuksen seinät ovat pystyssä, mutta katto hajalla ja ylhäällä pilkottaakin öinen taivas. Illanistuja voi valita paikkansa vanhasta Trabantista, baarijakkaralta tai pöytäryhmästä. Baari on auki aamuun asti, kunnes se muuttuu sunnuntaiaamuisin luomutoriksi. Siellä lähiseudun tuottajat myyvät juustojaan, paprikoitaan, makkaroitaan ja säilykkeitään. Naisjoukko pilkkoo aamutuimaan vihanneksia lounaskeittoa varten.

Szimpla kert, Kazincy utca 14.

Lue myös:

Pietari: 5 tärppiä matkailijalle Ravintolavinkit New Yorkiin Ruoka.fi: Riika: Viisi Ravintolatärppiä – Kotiruokaa ja kolmen ruokalajin illallisia

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Budapest x 5: matkailijan vinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.