Visby

Gotlanti on muutakin kuin suloinen Visby – 6 vinkkiä kierrokselle

Gotlannin ainoa kaupunki Visby on vierailemisen arvoinen, mutta kannattaa kierrellä myös muualla saaressa. Käy käsityöläisten studioilla ja syö kalaa, jonka lasinpuhaltaja on kypsentänyt hehkuvan lasimassan sisällä.

Gotlanti on muutakin kuin keskiaikamarkkinat tai Peppi Pitkätossu -elokuvien kuvauspaikka, joka on muutettu museoksi. Se on inspiroiva saari, jonne monet muualle muuttaneet taiteilijat ja käsityöläiset palaavat.

Käy Visbyssä ja sen lähiseudulla katsomassa, mitä kaikkea kaunista saaren rauhassa syntyy.

Annika Gustavsson

1. Fossiili korvassa

Pistäisitkö korvaasi koristamaan 430 miljoonaa vuotta vanhan fossiilin? Hopeaseppä Annika Gustavsson tekee koruja, joiden mallina ovat hänen Gotlannin rannikolta löytämänsä pienet fossiilit.

Ne ovat somia muistoja matkalta saareen ja sen pitkään historiaan. Annikan studio ja kauppa sijaitsevat Visbyn vanhassa kaupungissa.

 

Kvinnfolki

2. Naisten tekemää

Laadukkaita käsitöitä kannattaa käydä katsomassa Kvinnfolkissa. 15 naisyrittäjää myy tuotteitaan yhteisessä puodissa – kätevää niin ostajille kuin myyjillekin, jotka vuorottelevat kassalla.

Myynnissä on lammastuotteita, villaa, pellavaa, keramiikkaa. Maista myös gotlantilaisten paljon käyttämää karhunlaukkaa, jota täällä myydään tahnana, balsamicona ja öljyn mausteena.

 

Kalasavustamo

3. Lounas kalasavustamossa

Jo autosta noustessa sen tuntee, savukalan mehevän tuoksun. Katthammarsvikin kalasavustamo tarjoaa matkaajalle herkullisen syyn pysähtyä.

Mukaan voi ostaa savustettua kampelaa, lohta, silakoita, makrillia tai katkarapuja. Tai niitä voi nauttia pienessä ravintolassa merta samalla silmäillen.

Muista myös maistaa gotlantilaista sahramipannukakkua. Riisistä ja mantelista valmistettu pannari nautitaan kermavaahdon ja sinivatukkahillon (salmbärsylt) kera.

 

Dan Leonette

4. Kuin haaksirikkolaivan aarteita

Tunnetko jo rakun? Se on erityisesti Japanissa käytetty tekniikka, jolla keramiikkaan poltetaan kiinnostavia pintoja. Näin käsitellyt esineet voivat olla pinnalta eloisasti halkeilleita, ikiaikaisen vihertäviä tai hehkuvan kuparisia.

Keramiikkataiteilija Dan Leonette on huomannut, että ne puhuttelevat yllättäen miehiä.

”Monet näistä kuparipintaisista esineistä näyttävät siltä kuin ne olisivat olleet haaksirikkoutuneessa laivassa upoksissa satoja vuosia. Se vetoaa mieheen, josta tuntuu, että juuri hän löysi tämän tietyn astian.”

Amerikkalainen taiteilija on asunut Gotlannissa vuodesta 1986. Hänellä on Kräklinbossa studio ja galleria vanhassa meijerissä.

Joka torstai Leonette pitää näytöksiä rakun poltosta. Silloin hän tuntee itsensä taikuriksi, joka luo tulesta taidetta näyttävin menoin.

 

Gotlanti

5. Lasinpuhaltajan illallinen

Saisiko olla lasipaistettua kalaa? Lasin ja ruoan yhdistäviä elämysillallisia tarjoaa lasinpuhaltaja Jennie Olofsson omalla studiollaan Norrlandan pikkukylässä.

Päivisin hän puhaltaa lasista persoonallisia maljakoita ja laseja ja pitää samalla pientä lasipuotiaan vanhassa ladossa.

Muutamana kesäiltana studion pöydät raivataan myyntituotteista ja katetaan lasilautasin ja itse puhalletuin lasein. Illallisvieraiden silmien edessä kala kääritään märkään sanomalehteen, ja Jennie valuttaa sen päälle sulaa, hehkuvaa lasia.

Yli tuhatasteinen lasi kypsentää kalan puolessa tunnissa, minkä jälkeen se halkeaa itsestään – ja kala tarjoillaan pöytään.

Nimekäs kokki on jo palkattu. Ensimmäinen lasi-illallinen tarjoillaan 10.7.2017.

 

Gotlanti

6. Idyllinen majapaikka Gotlannin eteläkärjessä

Jos haluaisi majoittua Gotlannissa jonnekin muualle kuin Visbyhyn, minne kannattaisi mennä? Paikallinen valokuvaaja Malin Vinblad antaa vinkin:

”Gotlannin eteläkärjessä, 90 kilometriä Visbystä, on paikka johon rakastuin ensi käynnillä. Holmhällar on pieni paikka, jonne vie vain yksi tie.

Perillä on paljon komeita raukkeja eli kalkkikivipaaseja ja kaunista rantaa. Se on ihastuttava yhdistelmä kiven harmautta, meren sineä ja ruohon vihreää. Etsin paikasta alun perin kuvauspaikkoja, joita löysinkin, mutta olen palannut perheeni kanssa yhä uudestaan.

Holmhärrarissa voi yöpyä sympaattisessa majatalossa, pensionaatti Holmhällarissa. Siellä on sekä pieniä mökkejä että yksinkertaisia huoneita. Hinnat ovat edulliset ja ruoka hyvää husmanskostia. Paikan suosiosta kertoo sekin, että monet palaavat tänne yhä uudelleen.”

 

Lue lisää Gotlanti-vinkkejä:

Lähde matkalle Gotlantiin – lue vinkit ja tärpit

Gotlanti – kirjailija Anna Janssonin tarinat sijoittuvat kotisaarelle

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gotlanti on muutakin kuin suloinen Visby – 6 vinkkiä kierrokselle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X