Chelsea Physic Garden on Englannin vanhin kasvitieteellinen puutarha

Huippuvinkit matkailijalle: Lontoon ainutlaatuiset museot

Lontoo on kaupunki, jossa on läkähdyttävä määrä museoita. Kulttuurin ja historian ystäville on tarjolla suurten ja kuuluisien lisäksi myös useita pieniä herkkupaloja.

Lääkeyrttejä Chelsea Pyhsic Gardenin salaisessa puutarhassa

Yksi suloisimmista puutarhoista on piskuinen Chelsea Physic Garden, joka ei varsinaisesti ole museo, vaan maan vanhin kasvitieteellinen puutarha. Se perustettiin 1600-luvulla lääkeyrttien kasvattamiseen.

Erilaisia kasveja on yli 5000, ja leppeän mikroilmaston ansiosta siellä kukoistavat myös oliivi- ja greippipuut.

Kompaktin kokonsa ansiosta puutarhaan riittää tunnin katseluaika. Kasvitietouden päälle voi nauttia paikan kahvilaterassilla herkullisia laventelilla maustettuja skonsseja.

Lontoossa liihottelee tuhansia city-papukaijoja, ja niitä näkee usein tässäkin puutarhassa rosvoamassa siemeniä.

  • 66 Royal Hospital Road. Metro Sloane Square. Auki tiistaista perjantaihin klo 11–18. Pääsymaksu 12 euroa.

Kuuluisan sairaanhoitajan, Florence Nightingalen museo

Florence Nightingale uudisti sairaanhoidon perusteellisesti. Vuonna 1820 syntyneen Nightingalen museosta löytyy runsaasti

Florence Nightingale on tiettävästi maailman tunnetuin sairaanhoitaja

hänen esineistöään kirjeistä vaatteisiin, hoitovälineistä täytettyyn lemmikkipöllöön.

Nightingale ryhtyi sairaanhoitajaksi vanhempiensa vastalauseista huolimatta. Hoitajilla ei ollut tuolloin hyvä maine, vaan heitä pidettiin löyhämoraalisina juoppoina.

Vuonna 1854 Nightingale lähti hoitamaan Krimin sodan uhreja mukanaan 38 vapaaehtoista naista. Britanniaan palattuaan hän jatkoi sairaanhoitajien koulutuksen uudistamista. Hän oli myös tilastotieteilijä ja naisasianainen. Nightingale oli kuuluisuus, vaikka kokikin sen rasitteena.

Nightingalen ansiosta sairaanhoidosta tuli arvostettu ammatti. Hoitajilta vaadittiin rehellisyyttä, siisteyttä, hiljaisuutta ja raittiutta.

Museon kaupasta voi ostaa hauskoja rintanappeja, joissa komeilevat Nightingalen lausahdukset, kuten: ”Sairaanhoito on taidetta”.

  • 2 Lambeth Palace Road, St Thomasin sairaala. Metro Westminster. Avoinna klo 10–17. Pääsymaksu 10 euroa.

Historiallisia 
leyhyttimiä Greenwichissä

Thames-joen rannalla Greenwichissä on useita kiinnostavia museoita: merimuseo, kuninkaallinen observatorio ja kuuluisa Cutty Sark -laiva. Greenwichiin kannattaa varata koko päivä. Kävelykierroksen jälkeen voi piipahtaa elegantissa viuhkamuseossa. Nykyään lähes unohduksiin painuneet viuhkat olivat aikanaan kalliita, käsintehtyjä statussymboleita.

Museossa on esillä pysyvä kokoelma ja vaihtuvia näyttelyitä. Vanhin viuhka on 1100-luvulta. Lumoavan kauniita viilentäjiä on ympäri maailmaa, ja ne ovat kuin pieniä taideteoksia.

Monet Freudin teorioista on sittemmin todettu vääriksi

Museo sijaitsee viehättävässä, 1700-luvulla rakennetussa talossa, ja alakerrassa on komeiden seinämuraalien koristama kahvila.

  • 12 Crooms Hill. Metro Greenwich. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11–17. Pääsymaksu 5 euroa.

Sigmund Freudin 
kotikolo

Tutustumisen arvoinen on myös Sigmund Freudin kotimuseo. Hän ehti asua talossa tosin vain vuoden ennen kuolemaansa, mutta

hänen tyttärensä Anna asui siinä vuosikymmeniä. Anna Freud oli myös kuuluisa psykoanalyytikko, joka keskittyi lähinnä lapsiin.

Freudin perhe pakeni Itävallasta vuonna 1938. He ottivat mukaansa huikean kokoelmansa antiikkia, jota on esillä museossa. Eurooppalaisia ja itämaisia esineitä on työhuoneessa parisentuhatta. Samaisessa huoneessa Sigmund Freud myös kuoli.

Frederick Horniman oli vimmainen keräilijä

Lokoisan näköisen psykoanalyysi-sohvan päälle ei ikävä kyllä saa heittäytyä assosioimaan!

  • 20 Maresfield Gardens. Metro Finchley Road. Auki keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–17. Pääsymaksu 10 euroa.

Keräilijä Frederick Hornimanin outo kokoelma

Jos matkailijan sydän sykkii antropologialle, täytetyille eläimille ja luonnontieteille, kannattaa suunnata Frederick Horniman -museoon.

Herran vimmainen keräily ympäri maailmaa alkoi vuonna 1860, ja jännittävää esineistöä on kertynyt satojatuhansia. Museossa on myös komeat akvaariotilat ja suuri puutarha. Museo on suuri, joten aikaa kannattaa varata runsaasti.

  • 100 London Road. Overground juna-asema Forest Hill. Avoinna klo 10.30–17.30. Sisäänpääsy on ilmainen.

Kodin historiaa ja sisustuksia Geffryen museossa

Aikaa vievä on myös kodin historiasta kertova Geffrye-museo, jossa on brittiläisten olohuoneiden sisustusta 1600-luvulta Geffrye on erinomainen kohde sisustuksenja kodin historian ystävillenykypäivään.

Museo kattaa hienosti keskiluokan vaihtuvat sisustustyylit. Kokoelmanäyttelyssä on esillä huonekaluja, tapetteja, valaisimia ja maalauksia.

Geffrye on erinomainen kohde sisustuksen ja kodin historian ystäville. Vaihtuvat näyttelyt ovat myös kiinnostavia. Parhaillaan museossa on esillä kotien historiaa palvelijoiden näkökulmasta.

  • 136 Kingsland Road. Metro Liverpool Street, Overground juna Hoxton. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10–17. Ilmainen sisäänpääsy.Juttu on julkaistu Kotiliedessä 20/2016.

Lue lisää matkailusta:

Suunnitteletko lomareissua? Katso tästä maailman turvallisimmat matkakohteet
Toimittaja Rauli Virtasen ikimuistoiset matkatarinat: Brasilia, Burma, Kenia ja New York
Firenze hurmaa Italiassa. Nappaa tästä parhaat osoitteet ja vinkit vierailuun!
Mallorca: lähde vuoristoon
Euroopan parhaat kahvilat – valitsimme 10 ihaninta hengähdystaukoa

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huippuvinkit matkailijalle: Lontoon ainutlaatuiset museot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X