Ihmiset

Pakollista luettavaa jokaiselle matkustavalle naiselle: 10 vinkkiä turvalliseen reissuun

Etenkin yksin matkustaessa turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Listasimme 10 vinkkiä, jotka jokaisen matkustavan naisen tulisi tietää.

Kaikkeen varautuminen voi tuntua turhalta liioittelulta, mutta tosipaikan tullen kiität itseäsi.

1. Mieti minne matkustat

Toiset maat ovat turvallisempia kuin toiset. Jos haluat matkustaa mahdollisimman rennosti, maailman turvallisimmat matkakohteet ovat valintasi.

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat myös hyvän kuvan maan yleisestä turvallisuustilanteesta.

2. Maksa enemmän

Vaikka halvat lennot houkuttelisivat, kannattaa miettiä askel pidemmälle. Etenkin yksin matkustaessa ei tee mieli rullata painavan matkalaukun kanssa pitkin pimeitä katuja tuntemattomassa paikassa. Valitse siis lennot, jotka saapuvat ja lähtevät päiväsaikaan, vaikka ne maksaisivatkin enemmän.

Yksin matkustavan naisen täytyy pitää huolta turvallisuudestaan.

Samoin majoitus kannattaa valita hyvämaineiselta ja keskeiseltä alueelta. Säästät aikaa ja hermojasi, kun et joudu seikkailemaan useissa eri kulkuvälineissä auringon laskeuduttua.

3. Tee matkustusilmoitus

Uhkaavassa tilanteessa viranomaiset saavat sinut kiinni ja voivat varoittaa kriisistä tai sen uhasta – kunhan olet tehnyt matkustusilmoituksen. Matkustusilmoituksen tekemällä annat henkilötietosi, matkan aikana voimassa olevat yhteystiedot ja matkaa koskevat tiedot ulkoministeriölle hätätapauksia ja kriisitilanteita varten.

Matkustusilmoituksen voit tehdä osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

4. Tarkista matkavakuutus ja eurooppalainen sairaanhoitokortti

Tarkista aina ennen matkaa, että matkavakuutuksesi on voimassa. Tarkista myös, mitä kaikkea vakuutus korvaa. Kirjoita ylös, missä matkakohteesi lähin lääkäri tai sairaala on.

Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti on kätevä, kun matkustat EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja sairastut äkillisesti tai sinulle sattuu tapaturma. Voit käyttää korttia maiden julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa. Kun näytät eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi hoidon antajalle, sinun tulisi saada hoito samaan hintaan kuin maassa asuvien henkilöiden.

Voit tilata eurooppalaisen sairaanhoitokortin Kelan asiointipalvelusta. Kortti on ilmainen. Huomaa, että eurooppalainen sairaanhoitokortti pitää uusia ajoittain.

5. Ota passista ja asiakirjoista kopiot

Ota passistasi paperikopio mukaan käsilaukkuun, jätä yksi hotellihuoneeseen ja pidä yksi liitteenä sähköpostissa. Lähetä liite myös läheisillesi.

Ota kopiot myös kaikista muista asiakirjoista, ja pidä niistä paperiversioiden lisäksi sähköiset versiot.

Näin sinulla on kaikki tärkeät tiedot tallessa, jos passisi tai asiakirjasi katoavat tai ne varastetaan.

6. Kerro matkasuunnitelmasi

Jos olet liikkeellä yksin, kerro matkasuunnitelmastasi etukäteen Suomessa sekä matkan aikana mahdollisimman monelle luotettavalle ihmiselle. Voit tehdä matkasuunnitelman kirjallisena ja lähettää sen läheisillesi.

Reppureissaaja ja pitkiä aikoja ulkomailla matkaava voi päivittää kuulumisia ja matkan etenemistä sosiaalisessa mediassa.

Majoituksessa yksin liikkuvan kannattaa kertoa, minne on menossa seuraavaksi. Jos lähdet retkelle, kerro minne menet, miten ja koska suunnilleen palaat, niin sinua osataan kaivata.

7. Jemmaa rahaa

Vanha neuvo, mutta aina ajankohtainen: älä laita kaikkea käteistä samaan paikkaan. Piilopaikkoja voi olla useita. Osa rahoista voi olla lompakossa, osa matkatavaroiden sekaan jemmattuna, osa vaikka kaulassa roikkuvassa piilopussukassa.

Varman päälle pelaava matkustaa kahden luottokortin kanssa.

8. Sulaudu joukkoon

Kartta kannattaa vaihtaa puhelimeen, niin turisti-leima ei loista sinusta kilometrien päähän. Ole kuitenkin kartalla siitä, minne olet menossa.

Käytä puhelimen karttaa, älä paperista versiota.

Katukuvassa parhaiten joukkoon sulautuvat ne, jotka kävelevät päämäärätietoisesti ja varmasti eteenpäin eivätkä pysähdy aprikoimaan jokaiseen kadun kulmaan. Kuvittele, miten kävelisit, jos olisit paikallinen ja pyri siihen.

9. Pidä puhelin käsillä

Älä anna kuljettajan höynäyttää sinua. Pidä puhelin myös kulkuneuvossa esillä, tarkkaile tietä ja kysy reitistä, jos se vaikuttaa epäilyttävältä.

Sovi aina maksu etukäteen, ettei tule yllätyksiä.

Etenkin pitkillä siirtymillä heikomman turvallisuusluokituksen maissa ota auton rekisteristä kuva ennen kyytiin hyppäämistä ja lähetä kuva ystävälle. Voit soittaa valepuhelun saapumispaikkaan ja kertoa olevasi matkalla ja arvioidun saapumisajan.

10. Sormus pelastaa tunkeilijoilta

Vaikka et olisi kihloissa tai naimisissa, kannattaa sormus välillä pujottaa nimettömään. Pääset helpommin eroon tunkeilijoista, kun kerrot miehesi odottavan sinua.

Lapseton voi viedä huijauksen astetta pidemmälle ja pitää sukulaisten lasten kuvia lompakossa.

 

Millaisia neuvoja noudatat itse? Jaa parhaat matkustusvinkkisi kommenteissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pakollista luettavaa jokaiselle matkustavalle naiselle: 10 vinkkiä turvalliseen reissuun

SB

Matkustan 60-70 päivää vuodessa, kylläkin työn merkeissä. Tässä jutussa ei ollut kyllä ollut hirveästi vinkkejä yksin matkustaville naisille -ihan yleisiä juttuja.

Liisa134

Ota kännykkään matkalaukustasi kuvia: oleellisin sisällöstä, laukku suljettuna niin, että nähdään, millainen laukku on päältä päin. Joku kuva, josta selviää laukun mittasuhteet. Ota kuva laukun merkistä ja muista mahdollisista tuntomerkeistä. Niiden avulla on paljon helpompi edetä, jos laukku katoaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.