Joulu Saarenmaalla: joulumusiikkia, kuusenoksa-giniä ja spa-majoitusta

Saarenmaa luo lumoavat puitteet joulunvietolle. Kuressaare juhlistaa joulua muun muassa runsaalla joulumusiikkiohjelmallaan. Kaupungin hotellit tarjoavat joulutunnelmaa ja jouluruokaa.

Saarenmaa on Viron suurin saari, ja sen pääkaupunki Kuressaare suosittu kesäkohde. Talvella nähtävää ja koettavaa riittää edelleen. Jos kaipaat rauhallista ja ystävällismielistä lomaa, luonnonrauhaa ja ulkoilua, Saarenmaa tarjoaa juuri niitä. Joulu Saarenmaalla on kokemisen arvoinen elämys.

Lue myös: Mitä Virosta kannattaa ostaa? Näitä parin euron tuliaisia et todellakaan olisi keksinyt itse!

Kuressaaren ihastuttavan ilmapiirin luovat näyttävän Piispanlinnan lisäksi merenranta ja romanttiset vanhat puutalot, jotka sopivat yllättävän hyvin yhteen kaupungin uuden ilmavan arkkitehtuurin kanssa.

Joulu Saarenmaalla alkaa jo joulukuun alussa

Jouluun virittäydytään jo joulukuun alkupuolella. Kaupungin historiallisella pääaukiolla seisoo moneen kertaan poltettu Laurentiuksen kirkko. Ensimmäisen kerran se paloi jo vuonna 1612, seuraavan kerran noin sata vuotta myöhemmin ja vielä viimeisen kerran vuonna 1828. Kirkko on kuitenkin onneksi aivan kunnossa ja tarjoaa runsaasti joulumusiikkia.

Esimerkiksi vuoden 2019 joulukuussa siellä laulaa suosittu Evelin Samuel Randvere uuden nuoren aviomiehensä, pianisti Johan Randveren säestyksellä. Myös kuuluisa virolainen koloratuurisopraano Elina Nechayeva esiintyy joulukuun aikana. Tarjolla on myös bluesia, ja musikaalisävelmiä.

Joulukuusi-gini Lahhentagge

Kuressaaren kaupunkikuvaa hallitsee upea Kuressaaren Piispanlinna. Linna on joulunpyhät suljettu, mutta ennen ja jälkeen joulun voit tutustua 1300-luvulta asti rakenteilla olevan linnaan. Linnan tornista näkee kauas, ja historiamuseossa saa käsityksen linnan merkityksestä Virolle.

Joulun aikaan Kuressaare juhlistautuu. Keskusaukiolle pystytetään komea joulukuusi valaisemaan loppuvuotta. Vuonna 2018 kaupungin joulukuusi jatkoi kuitenkin elämäänsä vielä joulun jälkeenkin.

Virossa virinnyt energinen yritteliäisyys ulottuu Saarenmaalle asti. Saarenmaalaista giniä tislaava Lahhentagge-tislaamo – tai pikemminkin yrittäjänvaimo – keksi hommata Kuressaaren joulukuusen tislaamoon ja käyttää oksat ja neulaset maustamaan yrityksen tonic-vettä!

Keksintö villitsi koko Viron, ja nyt maan kaupungit kilpailevat, kenen joulukuusi kelpaa seuraavaa tonic-satsia maustamaan. Tänä vuonna voiton vei Pärnun joulukuusi. Nyt Lahhentagge-tonic on levinnyt jo Saksaan ja Tsekkiin sekä jopa Bon Marche -tavarataloon Pariisiin. Niin ja Sikke Sumarin uuteen Sikke’s-ravintolaan Helsinkiin.

Joulu Saarenmaalla: hotellivinkit

Lähellä Piispanlinnaa on kolme tasokasta spa-hotellia. Spa-osastot uima-altaineen ja hierontoineen tuovat rentouttavan elementin hotelliasumiseen.

Arensburgs Boutique Hotel & Spa -hotellissa musisoidaan.

Hotellissa on joulupäivänä 25.12. buffet-illallinen ja joulukonsertti. Erikoistarjous majoituksesta Kotilieden lukijoille 99 euroa (normaalihinta 120 e) koodilla Kotiliesi.

Naapurissa Johan Spa Hotel tarjoaa ”Waiting for Christmas” -hotellipaketin kahdelle sunnuntai-torstaina hintaan 89 e, ja perjantai-lauantai-joulunodotuksen kahdelle hintaan 109 e. Pakettiin sisältyy muun muassa runsas joulubuffetti ja spa-osaston käyttö.

Joulupäivänä tarjotaan runsas jouluillallinen kello 19 hotellin Pähkel-ravintolassa hintaan 30 e, ja joulumusiikkia kuullaan tämänkin illallisen yhteydessä.

Saaremaa Spa Hotel Meri kehottaa puolestaan tiedustelemaan joulumatkapaketteja suomalaisilta matkanjärjestäjiltä: Ikaalisten Matkatoimisto, Matkapojat ja Pohjolan Matka.

Mainio kalaravintola löytyy muuten Piispanlinnan läheisyydestä. Hurmaavassa puutalossa sijaitseva ravintola on nimeltään Ku-kuu, ja se keskittyy paikallisten kalastajien merenantimiin. Tarjolla on toki myös lihaa ja kasvisaterioita. Oluen ystävät ilahtuvat paikallisen Pöiden-olutpanimon monipuolisesta tarjonnasta, jota myydään kaupungin Coop-kaupoissakin.

Ku-kuu-ravintolassa on tarjolla paikallisten kalastajien saaliita, joulu saarenmaalla, saarenmaan joulu

Ku-kuu-ravintolassa on tarjolla paikallisten kalastajien saaliita.

Tuliaisia Saarenmaalta

Saarenmaalaisen joulukuusitonickin lisäksi voi kotiin viemisiksi ostaa paikallisia kauniita käsitöitä tai paikallista meriruo’oista valmistettuja juomapillejä, joita ei tarvitse heittää kertakäytön jälkeen pois. Pestävät pillit kestävät pitkään ja elämänsä lopussa maatuvat kokonaan. Nämä ja paljon muuta löydät viehättävästä Pallopsoni-design-kaupasta osoitteessa Kauba 1.

Mahtava löytö shoppailijalle on Mareti Kaubamaja, jossa käytetyt trendikkäät vaatteet ovat edullisia ja selkeästi esillä osoitteessa Suur-Sadama 18 b.

Perinteiset käsityöt ovat suosittu tuliainen.

Perinteiset käsityöt ovat suosittu tuliainen.

Näe myös Thule Koda

Jos matkassa on mukana lapsia, kannattaa tutustua kaupungin uuteen hienoon Thule Koda -elämyskeskukseen. Se jännittävät näyttelyt vievät löytöretkelle Saarenmaan historiallisen rooliin muinaisena Ultima Thulena, jonka kreikkalainen löytöretkeilijä Pytheas löysi noin vuonna 325 ennen ajanlaskun alkua.  Kerrassaan kiehtova paikka, joka lupaa olla auki joka päivä. Sen pihassa on jättiläiskokoinen Kämmen-patsas. Kämmenellä on otettu yksi jos toinenkin selfie.

Mutta onko Saarenmaan joulu valkoinen? Siinäpä arvoitus, sillä merellinen ilmasto voi tarjota niin valkeaa kuin mustaakin joulua.

Parina viime vuonna lumi on satanut juuri sopivasti jouluaatoksi.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulu Saarenmaalla: joulumusiikkia, kuusenoksa-giniä ja spa-majoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X