Joulun markkinat ja tapahtumat Tallinnassa

Ota tästä talteen parhaat vinkit jouluisesta Tallinnasta. Tarjolla joulupuuhien lisäksi hienoja käsitöitä ja jouluisia herkkuja!

Raathuoneen tori, Tallinna

Raatihuoneen tori

Perinteiseltä joulutorilta löytyy käsitöitä, koruja, hattuja, kynttilöitä ja koristeita. Tunnelmaa kohottavat valtava joulukuusi sekä lukuisat glögikojut, joista saa monenmakuista ja -vahvuista lämmikettä. Tarjolla on myös perinteistä virolaista jouluruokaa: possua, hapankaalia ja verimakkaraa.

Raekoja plats, Tallinn

Taidetta piparitaikinasta

Ihastele design-pipareita! Piparkakkumania-näyttelyssä virolaiset taiteilijat ja muotoilijat tekevät taidetta piparkakkutaikinasta. Viime vuonna teemana oli olympialaiset, tänä vuonna taidehistoria. Käy katsomassa mitä kaikkea siitä syntyy!

Design- ja arkkitehtuurigalleria, Pärnumnt 6, Tallinn

Konvehteja Mestaripihalla

Tänne sisäpihalle kannattaa poiketa! Mestaripiha piiloutuu vanhojen talojen syliin, vain parinsadan metrin päässä Raatihuoneen torilta. Sen suojaiselle pihalle kelpaa paeta kaupungin hulinaa ja tuiskuavia tuulia. Pihan käsityöläiset myyvät puodeissaan joululahjoiksikin sopivia käden töitä: lasia, keramiikkaa, nahkaa, takorautaa, villaa, huopaa….

Pihan sydän on Chocolats de Pierre, soma ja romanttinen kahvila. Se hurmaa käsintehdyillä konvehdeilla, kakuilla ja kaakaolla. Kannattaa pistäytyä myös korusuunnittelija Jaan Pärnin galleriassa. Suomessa vuosia asunut taiteilija puhuu hyvää suomea ja osaa kertoa paikan historiasta, sillä juuri hän sai parikymmentä vuotta sitten idean kunnostaa Mestaripihan tyhjät ja rapistuneet tilat käsityöläisten puodeiksi.

Korujen lisäksi Pärn pyörittää pihalla myös pikkuista hotellia, jossa on yöpynyt jopa kuninkaallisia – ihan incognito, tietenkin.

Mestaripiha, Vene 6, Tallinn.

Joulukylässä kuin ennen

Viron ulkomuseo sijaitsee puolen tunnin matkan päästä vanhasta kaupungista länteen. Matka kannattaa, sillä perillä odottaa viehättävä metsäinen puistoalue, joka esittelee menneiden aikojen asumuksia ja tapoja.

Kun kurkistan vanhaan taloon, ovelta tulee vastaan takan lempeä lämpö. Sekä emäntä, joka maistattaa juuri valmistamaansa ohramakkaraa.

Joulukylä, Viimsi

Talot on myös koristeltu kuten silloin ennen. Kyläkaupassa voi ostaa 1930-luvun tavaraa ja kievarissa maistella perinneruokia. Tunnelma on kotoisa, aito ja mukavasti arkinen. Hämärälläkään eivät valonheittimet loista, vaan valoina käytetään mieluummin lyhtyjä ja kynttilöitä. Historia on läsnä, mutta lempeästi: kävijää muistutetaan, että kurjimpinakin aikoina on Virossa joulua vietetty, vaikka sitten salaa.

Ulkomuseon Joulukylässä pääsee kokemaan eri aikakausien jouluvalmisteluja sekä osallistumaan perinneleikkeihin ja hevosrekiajeluihin.

Viron ulkomuseo, Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinna.

Viimsissä napakelkalla

Viimsissä, puolen tuonnin matkan päässä Tallinnasta itään, voit tutustua virolaisiin meriperinteisiin. Rannalla sijaitseva Ulkomuseo on kuin soma, vanha kalastajakylä aitoine taloineen. Joulunalusviikonloppuina lapsia leikitetään ja laulatetaan- tai lykätään koiravaljakon kyytiin.

Napakelkkaa Viimisissä

Lauantaimarkkinoilta voi ostaa tuoretta, savustettua ja säilöttyä kalaa ja pihalla grillata perinteistä jouluherkkua, verimakkaraa.

Samalla lipulla pääsee myös muutaman sadan metrin päässä sijaitsevaan Rantakansan museoon. Vanhassa koulutalossa voi perehtyä rannikon ja saariston asukkaiden elämään menneinä aikoina. Kurkkaa vaikka petiin: Käsityötä sängyssä -näyttelyssä esitellään liinavaatteita kautta aikojen.

• Viimsin ulkomuseo, Rohuneeme tee 51;
Rantakansan museo, Nurme tee 3, Viimsi.

Kuusenkoristeita ja villisikaa

Jos joulukuuseesi mahtuisi vielä kimmeltävä koriste tai kaksi, käväise Shishin tehtaanmyymälässä Viimsissä. Edellisvuoden mallit myydään täällä 50-80 prosenttia halvemmalla. Jos kuusesi kuitenkin seuraa mieluummin koristetrendejä, Shishin uusimpia upeuksia voit ostaa esimerkiksi Nu Nordikin designmyymälästä, Vabaduse Väljak 8.

Muuta kuin silmänruokaa myydään Viimsi Lihapoodissa, joka on niin suosittu, että joulun aikaan sinne joutuu joskus jonottamaan. Valikoima on meikämarkettia laajempi: villisikaa, peuraa, vasikkaa, verimakkaraa, ja yrityslahjanakin suosittu kokonainen savustettu pikkupossu.

• Outlet: Rohuneeme 1/17, Viimsi
• Lihakauppa: Rohuneeme tee 35, Viimsi.

Teksti: Mia Kuntsi
Kuvat: Pauliina Salonen

Lue myös jouluiset vinkit Tukholmasta!

Artikkeli on julkaistu Kotiliedessä 22/13.

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulun markkinat ja tapahtumat Tallinnassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X