Kaukomatka: Koe São Paulo – Brasilian säväyttävä suurkaupunki

São Pauloa kutsutaan eteläisen pallonpuoliskon New Yorkiksi. Brasilian monikulttuurinen metropoli ihastuttaa kulttuurillaan, tyylillään ja eksoottisilla mauillaan.

Avenida Paulista on São Paulon sydän

Tornitalot kurottavat kohti kirkkaansinistä taivasta. Auringossa välkehtivien lasipintojen kanssa vuorottelevat vaaleat tiilitalot. Liikenne on kaoottista ja torvet tööttäävät alituiseen.

Olen Avenida Paulistalla, São Paulon kiihkeänä sykkivässä sydämessä. Väylä rakennettiin vuonna 1891, jolloin sitä reunustivat kahviparoneiden komeat huvilat.

Nyt lähes kolmen kilometrin mittainen katu on 20 miljoonan asukkaan metropolin liike-elämän keskus, jonka varrelta löytyy toimistoja, kauppoja, ravintoloita, museoita ja gallerioita.

Keskustassa on turvallista liikkua, kunhan ei pidä esillä kameroita ja karttoja. Busseja São Paulossa on tuhansia, enkä edes yritä opetella linjoja, mutta metroa on helppo käyttää.

Yksi Avenidan hurmaavimmista rakennuksista on puiden katveessa piileskelevä Casa das Rosas, ruusujen talo. 1930-luvulla rakennetussa huvilassa sijaitsee brasilialaisen kirjallisuuden museo ja kahvila.

Avenida Paulistan kuuluisin rakennus on punaisilla jaloillaan seisova taidemuseo MASP.

Päivänvarjon alla Casa das Rosasin terassilla tilaan vahvan kahvin ja brigadeiron, brasilialaisen suklaaherkun. Niiden voimin jatkan MASPiin, jossa on Etelä-Amerikan kattavin klassisen taiteen kokoelma. Punaisilla jaloilla seisova taidemuseo on kuulu arkkitehtuuristaan.

Pääkadun paras museolöytö on kuitenkin Itaú Cultural. Hohtavan valkoinen sisustus korostaa maan varhaisten luonnontieteilijöiden kuvitusten värikkyyttä.

 São Paulo on Etelä-Amerikan muodin keskus

São Paulo on yksi maailman monikulttuurisimmista kaupungeista. Kaupunkiin on tullut siirtolaisia Italiasta, Japanista, Portugalista, Saksasta, Kreikasta ja Lähi-idästä.

Maahanmuuttajien mukanaan tuomat erilaiset tavat ovat sekoittuneet omaperäiseksi tyyliksi, ja São Paulosta onkin tullut Etelä-Amerikan muodin keskus.

Ostoskeskuksia löytyy tusinoittain, ja niistä kannattaa pistäytyä ainakin Jardinsin hienostokaupunginosan Iguatemissa. Sieltä löytyvät hienoimmat merkkiputiikit ja korkeatasoisimmat ravintolat.

Rakennuksen vaaleana hohtava julkisivu on vastakohta metropolin betoniselle yleisilmeelle. Sisällä koruliikkeiden julkisivut kimaltelevat kuin kangastus.

Iguatemin ostoskeskuksen ravintoloissa on vara valita fine diningista ja sushista pitsaketjuihin.

Ihoa mukavasti viilentävä ilmastointi houkuttelee kiertelemään kaupoissa, istahtamaan ravintoloihin ja katselemaan ihmisvilinää iltaan asti.

 Astu Brasilian makujen maailmaan

Mercado Municipalin yli 80-vuotiaasta kauppahallista on saatavilla kaikki Brasilian eksoottiset maut saman katon alta.

Kauppiaat muistuttavat rantaravintoloiden sisäänheittäjiä houkutellessaan ohikulkijoita maistiaisille. Suomalaiseen makuun erikoisin makuyhdistelmä on taateliin kääritty mansikanpalanen.

Jään ihmettelemään kojua, jossa myydään mustia köysikeriä. Saan kuulla, että köydet ovat Etelä-Brasilian karjapaimenten gauchojen suosimaa suussa jauhettavaa tupakkaa.

Mercado Municipalin kauppahallissa on rento tunnelma.

Lounaalle päätän kävellä São Paulon historiallisen keskustan toisella laidalla sijaitsevaan Edifcío Itáliaan, jonka ylimmän kerroksen ravintolasta avautuvat huikeat näkymät koko kaupungin yli.

Hissi sujahtaa nopeasti 165 metriä korkean pilvenpiirtäjän kattoravintolaan. Fine dining -ravintolan mehevistä raaka-aineista valmistettu lohiannos on maukas, mutta suurin nautinto on ympärillä levittäytyvä maisema.

São Paulon tornitalojen merelle ei näy loppua, sillä horisontti on peittynyt ikuiseen usvaan. En malttaisi laskeutua takaisin maanpinnalle.

Ibirapuera on levähdyspaikka

Paulistanot, São Paulon asukkaat, eivät suuntaa rentoutumaan rannalle, vaan Ibirapueran puistoon keskustan länsipuolelle.

Ibirapuera on oiva levähdyspaikka myös matkalaiselle nähtävyyksien kiertelyn jälkeen. Puistosta löytyy paitsi luonnonrauhaa, suuria järviä ja ulkoilureittejä myös museoita ja gallerioita.

Ilmasto São Paulossa on kostean lämmin mutta ei yhtä kuuma kuin vaikkapa Rio de Janeirossa. Paulistanojen tapaan ostan kojusta kävelyretken aluksi mukaan raikasta kookosvettä.

Ibirapueran puistossa kannattaa maistaa brasilialaisten suosikkijuomaa kookosvettä.

Pysähdyn katselemaan maailmankuulun brasilialaisen katutaiteilijan Kobran värikkäitä töitä. Arkkitehti Oscar Niemeyerin suunnittelemat rakennukset taas luovat puistoon futuristista tuntua.

Suurkaupungin vilskeestä muistuttavat täällä vain kaukana häämöttävät pilvenpiirtäjät, sillä liikenteen humina hukkuu puunoksien katveeseen.

Kahvin ja caipirinhan Brasilia

Brasilia on kuulu kahvista ja caipirinhasta, ja São Paulossa on helppo päästä molempien makuun.

Hotelliaamiainen kannattaa jättää väliin ainakin kerran ja suunnata johonkin kaupungin sadoista padarioista. Perinteinen korttelikahvila ja leipomo löytyy lähes jokaisesta kadunkulmasta.

Kahvin tuoksu leijailee kadulle asti, sillä usein juomaa hämmennetään kattilassa ennen kuin se kaadetaan suureen samovaariin. Asiakkaalle kahvi tarjoillaan lasista.

Caipirinhan nautiskeluun sopii vaikkapa puolikasta vesimelonia muistuttavan Hotel Uniquen trendikäs kattoterassi Ibirapueran puiston vieressä tai perinteikäs Bar Veloso Vila Marianan kaupunginosassa. Jalkapallo-teemalla sisustetussa Velosossa pistäytyvät myös kaupungin kuuluisuudet.

Paulistat eli São Paulon asukkaat, käyvät Ibirapueran puistossa urheilemassa ja rentoutumassa.

Caipirinhaa on saatavilla erilaisten hedelmien ja marjojen kera, joista en ole ennen kuullutkaan. Tilaan pinkin caipirinhan viinirypälettä muistuttavan jaboticaba-marjan kera.

Aurinko alkaa laskea ja baariin lankeaa odottava hämy: paulistanot ovat valmistautumassa São Paulon vilkkaaseen ja värikkääseen yöelämään.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 25/2017.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kaukomatka: Koe São Paulo – Brasilian säväyttävä suurkaupunki

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X