Koe Keski-Euroopan ihanat joulutorit vaivattomasti jokiristeilyllä

Kun yhdistät Keski-Euroopan tunnelmalliset joulutorit ja jokiristeilyn. Viikon matkalla Reinillä pääset lipumaan elämyksestä toiseen.

Joulu alkaa Amsterdamista

M/s Amacerto odottaa kutsuvasti valaistuna risteilyvieraita, joita on saapunut Amsterdamin satamaan 25 eri maasta. Tarkoituksena on viikon aikana virittää mieli joulunodotukseen kuudessa Reinin varren kaupungissa joulutorien aikaan.

Ensimmäisenä päivänä tutustutaan lähtökaupunkiin. Amsterdamissa on useita viehättäviä joulutoreja, kuten Museumpleinin Winter Market ja kuusia ja joulukukkia myyvä Kukkatori.

Amsterdamin kanavaa iltahämärässä kauniisti jouluvalaistuna.

Amsterdamin joulutunnelma sopii joulurauhan rakastajalle. Autottomuus lisää kanavakehän hiljaista viehätystä.

Dam-aukion keskipisteenä loistaa 40 000 ledvalolla koristettu joulukuusi, ja myös perinteinen Bijenkorf-tavaratalo on kauniisti valaistu.

Palaamme vielä kanavakehän vanhimmalle alueelle. Herengracht, Kaizersgracht ja Prinsengracht on valaistu upeilla tulppaani- ja polkupyöräaiheisilla valoveistoksilla. Joulutunnelman luomisessa luovuus on valttia.

Kävelykierroksen päälle maistuu kahvilassa höyryävän kuuma kaakao, kaupungin suosituin joulunalusjuoma.

Jokiristeily vie Saksaan

Kun jokilaiva lähtee kohti Kölniä, on kiivettävä yläkannelle valokuvaamaan talvista kanaalia.

Yli 1 200 kilometrin pituinen Rein on itseoikeutetusti jouluristeilyn pääosassa. Tärkeää vesireittiä pitkin ovat kulkeneet niin kauppiaat, aatevirtaukset ja edistys kuin eurooppalaisen jouluvieton perinteetkin.

Reiniä pitkin lipuessa näkee historiallisia kohteita ja monipuolista arkkitehtuuria. Rudesheim am Rhine on jouluihmisten mekka.

Jouluyö, juhlayö, joulukuusen koristeleminen ja piparikakkutalon leipominen ovat kaikki saksalaista alkuperää.

Amacerton kapteeni kertoo, että päistä solmittu Stollen-hedelmäkakku on kotoisin Dresdenista ja symboloi kapaloitua Jeesus-lasta.

Rein hemmottelee myös historiallisilla kohteilla ja monipuolisella arkkitehtuurilla.

Matkan varrella on useampikin Unescon maailmanperintökohde: Amsterdamin 1600-luvulla rakennetun kanavakehä ja puolustuslinja, Kölnin katedraali, Reinin keskiosan jokilaakso sekä Strasbourgin Grand ilen alue.

Lasten ilo viimeistelee joulumielen Heidelbergin luistinradalla.

Kölnin joulukuusi on suurin

Ilmassa on taikaa, kun Kölnin katedraali tulee näkyviin. Kaupungin satama on yksi Reinin kauneimmista, vaikka keskiaikainen keskusta pommitettiin lähes maan tasalle toisessa maailmansodassa.

Satamasta on lyhyt matka vanhankaupungin olutpanimoihin, joissa nautitaan lasillinen kölschia. Maalauksellisilla aukioilla tunnelma on täydellisen jouluinen.

Joulutorin sijainti Kölnin filharmonikkojen konserttisalin, roomalais-saksalaisen museon, Dom-hotellin ja Kölnin katedraalin ympäristössä on täydellinen.

Kölnin joulutorin keskellä olevalla lavalla esiintyy päivittäin valovoimaisia viihdetaiteilijoita.

150 puisen kojun keskipisteenä oleva joulukuusi on Reininmaan suurin. Sen valot tanssivat ja kimaltelevat kauniisti kuin kultareunaisen leningin helmat. Torin keskellä olevalla lavalla esiintyy päivittäin valovoimaisia viihdetaiteilijoita.

Kojujen tarjonta on runsasta ja laadukasta: myytävänä on käsityöläisten taidonnäytteitä lasista puhalletuista kuusenkoristeista leluihin.

Kölnin joulutorien joukossa on myös vaaleanpunainen, jonne homoseksuaalit kokoontuvat joulun juhlintaan.

Katedraalin aukiolle palatessa on poikettava Kölnin virallisen veden eli Eau de Colognen omassa kaupassa. Mukaan lähtee muisto hyvältä tuoksuvasta kaupungista.

Reinin ihana joulupääkaupunki

Amerikkalaiset risteilymatkustajat eivät pidä siitä, että tiheä sumu peittää Reinin varren upeat satulinnat. Sumu tekee kannella tähystämisestä tutkimusmatkan.

St Goarshausenin kylän lähellä näkyviin ilmestyy 120 metriä pinnan yläpuolelle kohoava Loreleyn ”kuiskaava kallio”. Tarun mukaan kalliolla istuva Loreley-neito yrittää lumota joella kulkevat laulullaan, ja syöstä heidät kuolemaan. Tässä Rein on kapeimmillaan, joten voimakas virta ja vedenalaiset kivet ovat aiheuttaneet onnettomuuksia.

Lounaan jälkeen jokilaiva kiinnittyy Rudesheim am Rhinen satamaan. Reinin joulupääkaupunkina tunnettu kylä on jouluihmisen unelmien täyttymys.

Rudesheim am Rhine on jouluihmisen paratiisi.

Kadut ovat täynnä toinen toistaan jouluisempia puoteja ja tunnelmallisia viinitupia.
Viini on Rheingaun lahja Euroopalle, sillä Nibelungin saagan neitojen ja ritareiden lisäksi viinialue voi ylpeillä historiallisilla viinitiloillaan. Rieslingistä tehtyjen valkoviinien ohella alueella tuotetaan kevyitä punaviinejä.

Strasbourgin hienostunut  joulutori

Saavuttaessa Baden-Wurttenbergin osavaltiossa sijaitsevaan Kehliin ollaan kirjaimellisesti Saksan ja Ranskan rajalla.

Strasbourgin joulu on tarkasti vartioitu. Tarkastuspisteellä katsotaan käsilaukkuihin ennen kuin pääsemme keskustaan.

Keskiajalla rakennettu katedraali Notre Dame valvoo Strasbourgin joulutoria. Ylös katsoessa tornit näyttävät kohoavan taivaaseen asti.

Paras näkymä kaupungin yli aukeaa kirkon näköalatasanteelta, jonne johtaa 332 porrasta.

Adventtia tällä torilla on vietetty vuodesta 1570 lähtien. Tarjonta joulutorilla on hienostunutta. Täällä nautitaan hanhenmaksalla täytettyjä rinkeleitä Alsacen erinomaisten viinien kera.

Tunnelmallisimmat joulutorit löytyvät Grand Ilen eli Strasbourgin pääsaaren Petite Francen kaistaleelta.

Karusellit kuuluvat eurooppalaiseen jouluperinteeseen. Strasbourgissa myös aikuiset lisäävät joulutunnelmaan kierroksia karusellissa.

Kapeiden kanavien halkoma Pikku Ranska on kapeista kujista muodostuva labyrintti, joka avaa joulumielellä olevalle kulkijalle aukion toisensa jälkeen. Kojut ovat täynnä koruja, kynttilöitä ja Alsacen herkkuja.

Keskustaan päin palatessa poikkeamme teelle mestarikondiittori Christian Meyerin teehuoneeseen ja nautimme palan jumalaista kakkua.

Artikkeli on julkaistu Kotilieden Joulu -lehdessä 22/2017

Keskustelu

Kommentoi juttua: Koe Keski-Euroopan ihanat joulutorit vaivattomasti jokiristeilyllä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X