Kotimaan parhaat matkakohteet: Kotiliesi testasi kesäkahvilat, ostospaikat, nähtävyydet ja museot

Suomi on täynnä pistäytymisen arvoisia paikkoja. Nappaa tästä Kotilieden toimituksen vinkit matkailijalle ja löydä lomareitin varrelta kotimaan kivat poikkeamiskohteet.

Lahti

Lahti on kaunis kesäkaupunki, josta löytyy ostospaikkoja vaativaan makuun.

Maistuisivatko lagotto-koirakolmikon Salpauselän upeista maisemista nuuskimista kotimaisista tryffeleistä valmistetut Tryfdelin herkut? Vai tahtoisitko löytää uuden persoonallisen tuoksun Petit St Louisin tuoksuvalikoimasta? Liike edustaa yksinoikeudella Suomessa kulttituoksutalo Byredoa. Samalla nappaat kesäkassiisi nuorison himoitseman Support Your Local -paidan tai pari. Melkein vastapäätä edellistä Lahden Rautatienkadulta löytyy kukkakaupan, vintageliikkeen, sisustusliikkeen ja lastenvaatemyymälän yhdistävä Puoti, jonka aina ajan hengessä olevaa valikoimaa ei voi kuin ihailla. Muista myös juuri uusiutunut Radio- ja tv-museo Mastola sekä Lahden taidemuseon yhteydessä toimiva Julistemuseo.

Öjan kalastajakylä, Kokkola

Vireän, noin tuhannen asukkaan Öjan kalastajakylän vierasvenesatamasta löytyy leppoisa kesäkahvila Cafe Bryggan, joka on poikkeamisen väärtti. Kaikki ruoka tulee lähialueelta Kokkolan seudulta. Lähellä on myös poikkeamisen arvoinen pieni kalastajamuseo ja kiva uimaranta. Auringonlasku laiturikahvilassa kruunaa kesäpäivän.

Örö, Kemiönsaari

Viime kesänä veneilimme perheen kanssa Örön saarelle. Paikka on toiminut 100 vuotta rannikkolinnakkeena ja sinne on pääsyt tutustumaan vapaasti vasta muutaman kesän. Siellä on hyvät palvelut: pikkuinen kauppa, rantakahvila, pari hyvää ravintolaa ja kivat saunatilat, joista pääsee mereen uimaan. Majoitustakin löytyy telttailusta hotelliin. Saareen toi tutustua omatoimisesti jalan tai vuokrata fillarin. Viime kesänä  järjestettiin opastettuja kierroksia varuskuntakohteisiin, mies tykkäsi siitä kovasti. Saareen pääsee yhteysaluksella Kasnäsistä, jos ei ole omaa venettä.

Peterzéns, Kustavi

Kustavissa käymme aina Peterzénsin vierasvenesatamassa. Sinne voi tulla veneellä yöksi, vuokrata idyllisen Boathousen tai sitten vain piipahtaa auton tai veneen kanssa syömässä ja terassilla. Lapsille on ajankulua ilmaisesta trampasta, ja äiti viihtyy kauniisti somistetussa sisustus- ja vaatepuodeissa. Kannattaa myös katsoa etukäteen, millaista musiikkiohjelmaa tai muuta ajanvietettä on tarjolla.

Leineperin ruukki, Ulvila

Ruukinkylä Ulvilassa, Porin lähellä on parhaiten säilyneitä ruukinalueita Suomessa. Kauniilla alueella on käsityöpajoja, mylly, kahvila-ravintola sekä tapahtumia.

Westersin puutarha, Kemiö

Ihana inspiroiva puutarha ja mukava päiväkahvittelupaikka Westers Kemiössä on tunnettu yrteistään, mutta paikka on uskomattoman kaunis ihan vain katsella. Vanhassa kivinavetassa on viihtyisä kahvila-ravintola ja sisustustavaraa myyvä puoti. Westersin tapahtumia, taidenäyttelyitä ja konsertteja, kannattaa seurata facebookissa.

Linnavuoret

Suosittelen käymään Suomen eri linnavuorilla. Ne ovat muinaisten suomalaisten pakopaikkoja, jonne on vetäydytty pakoon vainolaista jopa karjan ja muonan kera. Linnavuorilta on upeat näkymät ja ne sijaitsevat usein vesistöjen äärellä. Useilta niistä on tehty merkittäviä arkeologisia löytöjä. Itse olen käynyt ainakin Janakkalassa Hakoisten linnavuorella, Kuhmoisissa, Vesilahdella ja Rapolassa Sääksmäellä, joka on Suomen suurin muinaislinna. Linnavuoria on noin sata, joten niitä löytyy ympäri Suomea, myös saaristosta. Ruotsissa linnavuoria on peräti toistatuhatta ja Virossakin useita satoja. Ilmainen huvi!

Kokkolan Vohvelikahvila

H. Renlundin museoalueelta Kokkolasta löytyy entisessä Forsnabban leipomorakennuksessa sijaitseva rento ja idyllinen Vohvelikahvila, joka tuo virtaa muuten uneliaaseen museoalueeseen. Päivää on mukava paistatella kahvilan pihamaalla vohveliherkkujen äärellä. Kahvilan kuittia näyttämällä alueen museoihin pääsee puoleen hintaan. Kahvilaa kutsutaan myös taideleipomoksi, sillä siellä myydään myös taidetta.

Tertin kartano, Mikkeli

Mummolaan ajellessa pysähdytään aina  Tertin kartanossa kahvilla ja savukalaleivillä. Kesällä siellä on ihana istuskella keittiöpuutarhan lomaan tehdyllä terassilla. Kartanon pitopöytä on laajalti kehuttu, monet myytävistä tuotteista on valmistettu Tertin omista raaka-aineista perinteisillä resepteillä. Pihapiiriä ympäröi neljä hehtaarin puutarha ja arboretum muuripuutarhoineen ja yrttimaineen.

Tampereen Pupukahvila

Tampereen pupukahvilan pupuja

Pupukahvilassa voi seurata pupujen touhuja.

Läheltä rautatieasemaa löytyy eläinten ystävän kahvila. 3D Crush Cafén palvelussa yhdistyvät vegaaniset herkut, 3D-tulostus ja puputerapiahuone. Pupujen huoneessa voi seurata pupujen touhuja ja syöttää söpöläisiä sääntöjen mukaan. Pupuja ei saa jahdata, mutta pupu saa loikata itse syliin jos haluaa. Kahvittelun yhteydessä voi myös tulostaa kierrätysmuovista esimerkiksi rikkoutuneen pienlaitteen osan tilalle uuden tai vaikka korun.

Härmän Rati, Järvenpää

Härmän Rati on tunnelmallinen lounaspaikka, jossa raaka-aineet ovat luomua ja lähiruokaa. Toinen pääruoka on aina vegaaninen, minkä vuoksi sinne on kasvissyöjänkin kiva mennä. Kaksfooninkinen pohjalaistalo on siirretty Tuusulanjärven perinnemaisemaan Alahärmän Ojalan kylästä.

Takaladon Liha ja Kala, Hamina

Lihakauppa Haminassa myy kotimaisia, pääsääntöisesti lähiseudulla tuotettuja raaka-aineita. Laajassa tuotevalikoimassa on paljon myös erikoisuuksia sekä kausittain vaihtelevia tuotteita, kuten riistalihaa. Meidän perhe on pari kertaa ostanut täältä strutsia.

Kahvila+Keittiö Sylvi, Nuutajärvi

Mutkatonta kotiruokaa lähellä tuotetuista raaka-aineista. Perustajana ja keittiön puolella häärii muotoilija, lasitaiteilija Anu Penttinen. Lounasta saa klo 17 asti.

Taipalsaaren Veikkojen jäätelökioski

Urheiluseura mainostaa pallojaan vaatimattomasti vain Etelä-Karjalan suurimmiksi, mutta isompia palloja en ole saanut mistään.

Ars Auttoinen, Padasjoki

Ars Auttoinen Komugi Ando: Vajamaja, 2016

Ars Auttoinen Komugi Ando: Vajamaja, 2016

Täällä käyn joka kesä. Suomalais-japanilainen pariskunta osti vanhan kansakoulun Auttoisten kylältä Padasjoelta muutama vuosi sitten, ja on järjestänyt kesäisin kunnianhimoisia taidenäyttelyitä. Paikka on sopivan robusti ja joka vuosi siellä on vastassa yllätys. Mukulatkin tykkäävät.

Iittalan Lasimäki

Kesämieli ei kaipaa kovin vaativaa tai vaivaavaa taidetta, joten lomalla on kiva pistäytyä Naivistit Iittalassa -näyttelyssä. Värikkäät ja vähän vinksahtaneet kuvat kertovat usein enemmän tekemisen ilosta kuin teknisestä taituruudesta. Mutta sehän mökkeileviä ite-ihmisiä ilahduttaakin.

Kun näyttely on ”suoritettu”, palkinto haetaan viereisestä Kultasuklaan tehtaanmyymälästä. Siellä voi katsoa, kuinka mansikoita dipataan suklaaseen ja ostaa matkaevääksi vaikka pussillisen silakoita. Suklaisia totta kai.

Suomussalmen Hiljainen kansa

Kymmenissä riveissä seisovat ”variksenpelättimet” ovat näyttävä näky, jonka kohdalla on pakko pysähtyä joka kerta, kun Suomussalmella päin liikkuu. Hiljainen kansa seisoo 5. tien varressa Suomussalmen keskustasta noin 30 kilometriä Kuusamoon päin. Paikalla voi nauttia kesäaikaan kahvit kesäkahvilassa.

Farmors Cafe, Högsåra

Kotimaan matkakohde: Farmors cafe

Farmors Cafen kakkupöytä löytyy lossimatkan takaa.

Turun saaristossa, kymmenen minuutin lossimatkan takana idyllisellä Högsåran saarella, on kesäkahvila, josta saa loistavaa ruokaa ja suussasulavia herkkuja. Esimerkiksi legendaarista mansikkamarenkikakkua on saatava… Paikka on myös purjehtijoiden suosikki.

Parikkalan Patsaspuisto

Parikkalan patsaspuiston patsaita

Betonipatsaat ovat melkein kuin eläviä Parikkalan patsaspuistossa.

Jos et vielä ole löytänyt Parikkalan Patsaspuistoa, ota tänä kesänä suunta itään ja pistäydy paikalla. Vuonna 2010 kuolleen itseoppineen taiteilijan Veijo Rönkkösen puutarha on kaunis ja yllättävä, oikea lumottu maailma. Siellä miehen tekemät viitisensataa patsasta joogaavat, leikkivät ja kujeilevat. Kurinalaisesti ja hiljaisesti eläneen miehen luomat hahmot onnistuvat koskettamaan kävijää aivan ainutlaatuisella tavalla. Mene ja hämmästy!

Jalavan kauppa

Taivalkoskella on tosi symppis kyläkauppa. Sieltä voi ostaa syötävää, kosmetiikkaa ja perinteisiä pohjoissuomalaisia käsitöitä ynnä muuta tavaraa joko itselle tai tuliaisiksi. Samalla voi juoda kahvit ja herkutella perinteisillä kotileivoksilla. Taivalkoski tunnetaan Kalle Päätalon kotipaikkana, joten isäntä Jalavalla voi olla kirjailijasta jokunen tarina kerrottavanaan.

Tjudan koulu, Kemiö

Vanhojen tavaroiden metsästäjille kiinnostava kohde Kemiössä. Rakennus ja pihan teltta on tupaten täynnä kaikenmoista ihmeellistä vanhaa: astioita, vaatteita, huonekaluja, vanhan remontoinnissa tarvittavia osia, mattoja, työvälineitä ja satunnaisia erikoisia löytöjä. Kummallisin näkemäni asia on kuivattu hylkeennahka. Tjudan koulu on auki lauantaisin, aukiolo kannattaa tarkistaa facebook-sivuilta.

Tiirinkosken Tehdas, Hämeenlinna

Tiirikosken tehdas Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kupeessa sijaitsevalle Tiirinkoskelle kannattaa kurvata pelkän fiilistelyn takia. Pihapiirissä voi katsella lampaita, ylämaankarjaa ja muita maatilan eläimiä. Vuonna 1910 rakennetussa tiilinavetassa on silmiä hivelevän ihana maalaisindustrialistinen lifestyleliike ja kahvila. Myynnissä on sisustustuotteita, laadukkaita vaatteita ja oman tilan lampaanvillatuotteita ja elintarvikkeita. Kahvilasta saa muun muassa tilan omista härkäpapujauhoista tehtyjä leivonnaisia.

Heila-lähiruokatori, Heinola

Heinolan Heilasta haetaan eväät mökkimatkalla. Heila myy ilman välikäsiä yli 250 suomalaisen pientuottajan ja yhteistyöyrityksen tuotteita: lihaa, leipää, pienmyllyjen tuotteita, vihanneksia, marjoja, juustoja, tilaviinejä, itähämäläistä sahtia sekä käsityötuotteita lypsyjakkaroista räsymattoihin. Myös kahvila ja lähiruokaravintola.

Frantsilan Kehäkukka, Hämeenkyrö

Frantsilan kehäkukka Hämeenkyrössä

Frantsilan pihapiiristä Hämeenkyröstä löytyy monenlaista ihmeteltävää.

Soma koulurakennus vuodelta 1875 seisoo sopivasti Valtatie 3:n varrella Hämeenkyrön keskustassa ja tarjoaa iloista virkistystä matkaajalle. Kahvilassa ja kasvisravintolassa saa vatsantäytettä, yrtti- ja lahjamyymälästä tuliaisia, ja kesällä pihapiiristä löytyy hauskoja käsityöpuotejakin.

Visavuori, Valkeakoski

Taiteilija Emil Wikströmin museo Sääksmäellä on maamme ensimmäinen erämaa-ateljee, se rakennettiin vuosina 1893-1912. Visavuoressa on nähtävänä kiinnostava taiteilijakoti, ateljee tähtitorneineen sekä Wikströmin lapsenlapsen pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä esittelevä moderni Kari-paviljonki vaihtuvine näyttelyineen. Upeat maisemat korkealta kalliolta Vanajavedelle. Myös hyvin hoidettu puutarha opastuskyltteineen perinnepuutarhoista kiinnostuneille. Perille pääsee myös vesibussilla Tampereelta tai Hämeenlinnasta, jos haluaa ihailla hämäläistä järvimaisemaa enemmänkin. Museokahvila ja -myymälä.

Talomuseo Glims, Espoo

Paikka on jokakesäinen vierailukohde lapsille, sillä Glimsin pihalla pääsee silittelemään lampaita. Glims on vanha espoolainen maatila Karvasmäen kylässä Bembölessä. Museoalueen muodostavat 11 alkuperäisillä paikoillaan olevaa rakennusta, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. Glims on toiminut maatilana ainakin 1500-luvulta 1900-luvun alkuun saakka. Alue muutettiin museoksi vuonna 1958.

Lue lisää kotimaan matkavinkkejä:

Punkaharjun kansallispuisto on monipuolinen matkailukohde
Suljettu Isosaari avautuu vihdoin yleisölle
Tutustu Helsingin kummitustaloihin
10 suosituinta matkailukohdetta Suomessa

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotimaan parhaat matkakohteet: Kotiliesi testasi kesäkahvilat, ostospaikat, nähtävyydet ja museot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X