Kotimaanmatka x 18: Oletko jo tutustunut näihin ihaniin kohteisiin?

Kesällä 2020 paras matka on kotimaanmatka! Kotilieden toimitus kokosi kiinnostavimmat kohteet, joiden avulla tutustut Suomen luontoon ja kuljet kulttuurin ja nautintojen perässä.

Kotimaanmatka luonnon helmaan

1. Kylmäpihlajan majakkasaari: ”Vain tiirojen huuto”

Kylmäpihlajan majakkasaari on Rauman edustalla olevista saarista uloin. Saarelta aukeaa näkymä avoimelle Selkämerelle. Vesibussilla matkaan menee noin 50 minuuttia. Päiväretkikin on mahdollinen, mutta yöpyminen kannattaa.

kotimaanmatka

Kuva: Visit Finland

Vuonna 1952 valmistuneessa majakassa on nykyisin hotelli, jonka jokaisesta huoneesta on merimaisema. Majakan ravintolassa suosittelen maistamaan herkulllista lohikeittoa. Matkan suurin elämys on nukahtaa paikkaan, jossa ei kuulu muuta kuin tiirojen huuto.” Sanna Puhto

Lue myös: 22 yllättävää matkavinkkiä kesä-Suomeen – Kotilieden toimitus antaa matkatärpit omista mökkikunnistaan

2. Astuvansalmen kalliomaalaukset: ”Mitä esi-isät ajattelivat?”

”Kallion seinämästä Ristiinassa erottuu 65 punamultavärillä tehtyä kuvaa: hirviä, ihmishahmoja, kämmenten jälkiä ja veneitä. Nyt jo haalistuneet piirrokset ovat jopa 6 000 vuotta vanhoja. On jännittävää miettiä, millainen maailmankuva taiteilijoilla on ollut. Mitä he ovat pelänneet, mitä toivoneet?

Kuva: OM-arkisto

Kuva: OM-arkisto

Veneestä järveltä päin avautuva näkymä kalliolle muistuttaa kasvoja. Kenties paikka on ollut pyhä ja merkinnyt esi-isillemme yhteyttä luonnonmahteihin, kuten seitakivet saamelaisille. Paikalle pääsee autolla ja pari kilometriä patikoiden (Suurlahdentie 2040) tai risteillen.” Else Turunen

3. Kolin kansallispuisto

kotimaanmatka

Kuva: OM-arkisto

Ehkä parhaiten korkeista vaaramaisemista tunnettu Koli on inspiroinut kansallistaiteilijoitamme, kuten Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa jo sata vuotta sitten. Kansallispuiston maisemat onnistuvat edelleen inspiroimaan. Näkymä vaaran laelta pitkälle Pieliselle tarjoaa uusia elämyksiä joka käyntikerralla. Retkeilyreittejä on 80 kilometriä ja lisäkilometrejä voi taittaa vesiteitse.

Lue myös: Kolin kansallismaisema palkitsee turistin jokaisena vuodenaikana – lue Kolin tarina

4. Klovharu

Kuva: OM-arkisto 

Kuva: OM-arkisto

Karun kaunis Klovharunin luoto oli Tove Janssonin ja taiteilija Tuulikki Pietilän kesäpaikka lähes 30 vuotta. Mökillä on kesällä yksi vierailuviikko, joilloin saarelle saa rantautua omalla veneellä. Tällöin myös opastuksia.

Lue myös: Tove Janssonin sydän sykki Pellingin saaristolle: Katso, miten karulla luodolla oli hänelle kaikki

5. Tammion saari

kotimaanmatka

Kuva: Visit Kotka-Hamina

Haminan edustalla olevan Tammion saaren kalastajakylä on kuin satukirjasta: syreenien reunustamat kujat polveilevat värikkäiden puutalojen keskellä. Vanhassa kalamajassa on viihtyisä kotiseutumuseo, mutta ei muita palveluja, joten pakkaa omat eväät mukaan!

6. Koiteli

Kuva: Visit Oulu 

Kuva: Visit Oulu

Lähes luonnontilainen Koitelin koskialue Kiiminkijoella sijaitsee 25 kilometriä Oulun keskustasta. Yli kolmen kilometrin pituinen koskialue koostuu neljästä kalliosaaresta, joita yhdistävät riippusillat. Alueella on kesäisin palveluita ja tapahtumia.

Lue myös: Mitä tehdä Oulussa? Kokosimme yhteen 35 parasta nähtävyyttä, kohdetta ja ravintolaa

Kotimaanmatka kulttuurista kiinnostuneelle

7. Mathildedalin kylä: ”Kesätunnelma oli siinä”

Mathildedaliin muuttavat ne, jotka ovat totaalikyllästyneitä Helsingin hektisyyteen. Kesällä sinne matkustavat ne, jotka haluavat imeä edes hieman suloisen ruukkikylän tunnelmaa.

kotimaanmatka

Kuva: Petri Salmela

Lähdin viime kesänä katsomaan, mikä Mathildedalissa on niin ihanaa. Ajelin suoraan Mathildedalin ytimeen Matildankartanolle, jossa isäntäpari pyörittää omaa leipomoa. Vehreällä pihalla seurueet istuivat piknikkieväineen omenapuiden alla. Kesätunnelma oli siinä! Kylän kiertää helposti jalan, joten kurki jokainen kadunpätkä.” Seija Killström

Lue myös: Mathildedal on suloinen ruukkikylä ja oiva retkikohde – nappaa parhaat vinkit kesäretkelle!

8. Helsingin Jätkäsaari: ”Moikkaa pissaavaa poikaa”

”Olet ehkä pistäytynyt täällä matkalla Tallinnaan, mutta upouusi kaupunginosa on oman kesävisiittinsä arvoinen. Aloita kierros Clarion-hotellin yläkerran Sky Room -baarista. Cocktail kädessä voi ihailla korkealta avautuvia maisemia.

kotimaanmatka

Kuva: Jukka Konttinen / Visit Helsinki

Jatka matkaa kohti Länsisataman uutta terminaalia 2:ta, jota kelpaa ihailla vaikka vain ulkoa. Moikkaa matkalla jättimäistä pissaavaa poikaa, Tommi Toijan patsasta Bad Bad Boy. Urbaanit korttelit ovat kiinnostavia, kaikki omanlaisiaan sisäpihoja myöten. Saukonpaaden kärjessä on mahdollisuus grillata eväitään. Aivan meren rannassa, ihan kaupungissa.” Mia Kuntsi

9. Louhisaaren kartano

kotimaanmatka

Kuva: OM-arkisto

Kartanoelämää, 1600-luvun palatsiarkkitehtuuria, kalmilainen hyötypuutarhamiljöö, kummituksia, C. G. E. Mannerheimin syntymäkoti… Fleming-suvun Louhisaari Maskussa on kesäkohteiden ykkösiä.

10. Presidentin Kotkaniemi

Kuva: Arttu Muukkonen / Kotkaniemen kotimuseo

Kuva: Arttu Muukkonen / Kotkaniemen kotimuseo

Suomen tasavallan kolmas presidentti P .E. Svinhufvud osti perheelleen Kotkaniemen tilan jo vuonna 1908. Koti säilyi hänen tukikohtanaan läpi presidenttikauden ja aina kuolemaan saakka. Nykyinen kotimuseo avattiin peruskorjauksen jälkeen loppuvuodesta 2017.

11. Sibeliusten Ainola

kotimaanmatka

Kuva: OM-arkisto

Tuusulan Rantatiellä sijaitseva Ainola oli säveltäjä Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti kuudella vuosikymmenellä. Kotimuseossa on mahdollisuus tutustua 1900-luvun alkupuolen taiteilijaelämään, jossa taide, koti ja luonto kietoutuivat yhteen.

12. Göstan paviljonki

Kuva: OM-arkisto 

Kuva: OM-arkisto

Taiteen ja arkkitehtuurinystävän kesäkohde on Mänttä, sen Kuvataideviikot ja Serlachius-museot. Vuonna 2014 avattu Serlachius-museoiden laajennusosa Göstan Paviljonki on puuarkkitehtuurin taidonnäyte. MX_SI:n suunnittelema rakennus yhdistyy lasikäytävällä viereiseen kartanoon.

Kotimaanmatka: Parhaat kaupat, ravintolat ja majoitukset

13. Inkoo: ”Kolmen minuutin koukkaus”

”Kesäiset löytöni olen tehnyt mökkimatkalla Helsingistä Raaseporiin. Pysähdyn Inkoossa, mikä vie muutaman minuutin päähän isolta tieltä. Pistäydyn usein sisustus- ja kasvikauppa HUONEettRUMissa, joka sijaitsee upeassa 1800-luvun kivinavetassa. Mukaan tarttuu helposti pieniä sisustustuotteita ja erikoisempia viherkasveja.

kotimaanmatka

Kuva: Kristiina Kurronen

Samalla kannattaa käydä tien toisella puolella Inkoon kirkossa. Se on minusta yksi Suomen kauneimmista kivikirkoista. Kirkon vaikuttavaa keskiaikaista maalausta Kuolemantanssia tullaan katsomaan ulkomaita myöten.” Sanna Mansikkamäki

14. Kirkkonummi: ”Tien päässä odottaa aarre”

”Kirkkonummella silmä lepää loputtomissa peltomaisemissa, mutta tien päässä odottaa aina aarre. Luontokohteiden Meikon ja Porkkalanniemen lisäksi alueella on ainakin kaksi paikkaa, jotka tekevät minun kesäni.

Vain viisi kilometriä Kirkkonummen keskustasta, Eestinkylässä on ehdoton kesäsuosikki, Maatilapuoti. Pieni punainen torppa on kuin vanhanajan maakellari täynnä ihania herkkuja. Punahattuiset hillopurnukat, lähipellon viljasta jauhetut jauhot ja multaiset porkkanat ovat ehtaa silmänruokaa. Mukaan tarttuu aina jotakin – ainakin kahvi ja paikan päällä leivottu pulla.

Kuva: Karin Lindroos

Kuva: Karin Lindroos

Toinen Kirkkonummen helmi on Hvitträsk, jossa saa museon, kahvilan ja henkeäsalpaavat maisemat samassa paketissa. Gesellius, Lindgren ja Saarinen rakensivat järvenrantaan hulppean ateljeekotinsa, jonka kupolikattojen värit ja krumeluurit tuntuvat lähes eksoottisilta.

Taiteilijasielun sydän sykkii ateljeehuoneelle, jonka suurista ikkunoista avautuu todellinen mielenmaisema. Kävele käynnin päätteeksi rantaan ja hengitä syvään. Täällä Suomen suvi on kauneimmillaan.” Anni Reenpää

15. Amurin helmi

kotimaanmatka

Kuva: Visit Tampere

Tampereella Amurin puutalokorttelissa sijaitseva kahvila Amurin helmi tuoreine pullineen on todellinen kesäklassikko. Tutustu samalla museokorttelissa entisaikaiseen elämään ja asuntoihin, jotka on sisustettu eri vuosikymmenten tyyliin.

16. Fasaanin antiikkiliike

Kuva: Hermanni Suppanen

Kuva: Hermanni Suppanen

Helsingin Ullannlinnassa sijaitsevan antiikki- ja vintage-tyylisen osto- ja myyntiliikkeen kellaritilassa on tilaa tuhat neliötä, joten tavaraa riittää erityyppisten sisustajien makuun. Myymälä myös Lohjan Muijalassa.

17. Petit St Louis

kotimaanmatka

Kuva: Petit St Louis

Lahden keskustassa sijaitseva kivijalka­myymälä Petit St Louis tuo kansainvälisen tuulahduksen pikkukaupunkiin. Valikoimassa muun muassa Acnea, Marvista ja Armor Luxin raitapaitoja. Sekoitus vaatteita, kenkiä, kosmetiikkaa, ihania tuoksuja ja herkkuja.

18. Arctic Tree House -hotelli

Kuva: Antti Kurola

Kuva: Antti Kurola

Pohjoiseen matkaavien kannattaa harkita yöymistä Arctic Tree House -hotellin jaloillaan seisovissa käpylehmissä. Ne tarjoavat ylellistä mukavuutta ja skandinaavista sisustusta pohjoisen luonnon keskellä. Jokaisesta huoneesta avautuu näkymä metsään ja pohjoiselle taivaalle.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotimaanmatka x 18: Oletko jo tutustunut näihin ihaniin kohteisiin?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X