Lento myöhässä, lentokorvaukset

Lento myöhässä? Voit saada satojen eurojen lentokorvaukset – rahaa jää lunastamatta miljardien edestä

Jos lentosi myöhästyy, olet oikeutettu saamaan apua – ja mahdollisesti lentokorvauksia jopa 600 euron edestä.

Onko lento myöhässä? Myöhästynyt lento voi tuoda tuntuvat lentokorvaukset.

Lue lisää: Lomalle pääsee lentämättäkin – 6 kiinnostavaa matkaa, jotka voit tehdä ilman lentokonetta

Eurooppalaiset lentoyhtiöt noudattavat EU:n asetusta EC261/2004, jonka mukaan yli 3 tunnin myöhästymisestä on maksettava matkustajalle korvaus, mikäli viivästys ei johtunut poikkeusolosuhteista ja lento on tapahtunut EU-alueella. Saman asetuksen mukaan myös lentoyhtiön ylibuukkauksen tai liian myöhäisen perumisen vuoksi lennolta jäänyt matkustaja on oikeutettu korvauksiin.

Lentokorvaukset jäävät usein lunastamatta

Tästä huolimatta EU:ssa jää vuosittain lunastamatta jopa yli 5 miljardin euron edestä lentokorvauksia, kertoo lentomatkustajia korvausasioissa avittava Air Help. Air Helpin tutkimuksen mukaan jopa 87 prosenttia lentomatkustajista ei tunne oikeuksiaan, eivätkä he tiedä, milloin he ovat oikeutettuja korvauksiin.

Lentomatkustamisessa usein jääkin matkustajan vastuulle tietää, milloin myöhästynyt lento oikeuttaa korvauksiin.

Lento myöhässä? Korvaussumma vaihtelee

Jos lento viivästyy ja lopulliseen matkakohteeseen saavutaan yli 3 tuntia myöhässä, matkustajalla on oikeus saada korvauksia. Korvauksen määrä kuitenkin riippuu tilanteesta – matkan pituudesta ja viivästyksen kestosta.

Jos lennon lähtö myöhästyy yli viisi tuntia, lennon voi perua, jolloin lentoyhtiön on palautettava lipun hinta. Myös jatkolennolta myöhästyminen voi oikeuttaa korvauksiin, jos lennot sisältyvät samaan varaukseen ja määränpäähän on saavuttu ainakin kolme tuntia myöhässä.

Korvauksille saa kuitenkin heittää hyvästit, jos lennon myöhästyminen johtuu poikkeuksellisista olosuhteista. Poikkeuksellinen olosuhde tarkoittaa ongelmaa, joka on lentoyhtiön toiminnan ulottumattomissa. Esimerkiksi lentokoneen valmistajan valmistajavirhe tai huono sää lasketaan poikkeuksellisiksi olosuhteiksi. Tavallinen, huollon yhteydessä ilmenevä koneen tekninen vika kuitenkaan ei.

Yli kahden tunnin myöhästymisissä apu ei ole kaukana

Vaikka lennon myöhästyminen ei oikeuttaisikaan korvauksiin, kokonaan tyhjän päälle ei tarvitse lentokentällä jäädä. Vähintään kahden tunnin myöhästymisissä on mahdollista saada lentoyhtiön kustantamat ateriat ja virvokkeet. Lentoyhtiö on silloin myös velvoitettu tarjoamaan kaksi maksutonta puhelua ja sähköpostia.

Jos ateriat on ehditty jo maksaa itse, lentoyhtiöltä voi pyytää korvauksia myös jälkikäteen. Kuitit kannattaakin siksi muistaa pitää tallessa. Pidemmissä odotuksissa matkustajalla on myös oikeus hotellimajoitukseen ja kuljetukseen majoituspaikan ja lentoaseman välillä.

Myöhästynyt lento voi oikeuttaa myös vahingonkorvauksiin. Korvausta hakiessa kannattaa kuitenkin olla varautunut todistamaan vahingosta aiheutuneet kulut – esimerkiksi esittämään lennon myöhästymisen takia käyttämättä jääneen junalipun. Pelkkään mielipahaan vetoaminen harvoin poikii korvauksia.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Euroopan Unioni: Lentomatkustajan oikeudet, Air Help

Keskustelu

lentoni oli myöhässä vuorokauden lennolla Bergen – Helsinki 28.12 .2019,josta minullalla oli jatkolento Bangkokiin lentoyhtiö Sas. lähetin korvaushakemukseni ja soitin yhtiöön joka sanoi asian olevan kunnossa, kun korvausta ei kulunut katsoin korvauslomaketta uudelleen ja huomasin puuttuvan tiedon lomakkeesa, töytin lomakeen uudelleen ja nyt tuli ilmoitus että korvauhakemuksni on yli 2kkuukautta vanha joten korvaus 600e hylätään, nyt kysyn mihin voi ottaa yhteydesseä asiasta. terveisin jorma partanen

Kommentoi juttua: Lento myöhässä? Voit saada satojen eurojen lentokorvaukset – rahaa jää lunastamatta miljardien edestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X