Kulttuuri

Matkavinkit merelliseen Kustaviin - näin saariston virkeä matkailukunta tarjoaa parastaan

Kustavi on suosittu mökkikunta, joka moninkertaistaa väkilukunsa kesäkausina. Saaristomeren virkeä matkailukohde tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa myös kesäreissullaan saarien läpi pyöräilevälle ja autoilevalle sekä mereltä saapuvalle veneilevälle vieraalle. Tutustu vinkkeihimme!

Kustavi muuntui kalastajapitäjästä matkailukunnaksi

Tuhannen asukkaan Kustavi sijaitsee lounaisrannikolla, noin tunnin ajomatkan päässä Turusta. Kustavi koostuu 2000 saaresta, joiden rannoilla asuneiden tärkeänä elinkeinona olivat vuosisatoja merenkulku ja kalastus. Aikanaan merestä nostettiin erityisesti haukea, jota laivattiin kaljaaseilla aina Tukholmaan asti.

Katanpää Saaristomerellä

Merenkulun hiivuttua alkoi saaristokunnan tieverkko kehittyä vähitellen 1900-luvulla. Merkittävin edistys tuli vuonna 1953, jolloin lauttaliikenne yhdisti Ströömin salmen jakaman kunnan Kivimaalta Vartsalaan.

Kohenevat liikenneyhteydet alkoivat kasvattaa myös Kustavin suosiota kesämökkikuntana, ja 1980-luvun alussa kesäasuntoja kunnassa oli jo parisen tuhatta. Lisää kesäasukkaita toi Kataisten silta, joka vuonna 1982 yhdisti Kustavin vihdoin mantereeseen.

Kirkko Katanpäässä

Nyt kunnan alueella on jo 3000 loma-asuntoa, joiden ansioista Kustavin väkiluku on 15-kertainen kesäaikaan. Matkailu on vähäväkisen kunnan tärkeä tulonlähde, mikä onkin synnyttänyt seudulle monipuolista yritystoimintaa.

Paikalliset yrittäjät tarjoavat vierailleen konstailematta paikallista osaamista perinteitä unohtamatta.

Meri siintää horisontissa Saaristomerellä

Kustavin maaperää halkovat jyrkkäreunaiset halkeamalaaksot, joista syvin salmi on Ströömi. Jylhyys näkyy myös kallioisten saarien rinteillä sekä jäkälä- ja sammalpeitteisillä jyrkänteillä, jotka voivat nousta suoraan parikymmentäkin metriä. Kustavin vaihtelevassa luonnossa viihtyvät myös linnut, kuten merihanhet, -kihuat ja –kotkat, joita bongarit tulevat ihastelemaan.

Vaikka Kustavissa sininen meri pilkehtii tämän tästä autoteidenkin varsilla, kannattaa veneillä Ströömin väylää pitkin Selkämeren kansallispuiston eteläisimpään käyntikohteeseen, Katanpäähän.

Matalapuustoinen, kanervikkoinen ja kallioinen Katanpää on entinen vankien ja varusmiesten saari. Kasarmialue edustaa Venäjän viimeisen tsaarin, Nikolai II:sen aikaista rakennuskantaa 1910-luvulta. Tuolloin saari toimi venäläisten merilinnoitusketjun pohjoisimpana osana.

Saaren historian monista vaiheista muistuttaa myös mukulakivikatu, jonka venäläiset sotavangit ovat naputelleet satamasta tykkipattereille.

Saarella on luontopolkuja, ja suojaisia poukamia voi suunnata tutkimaan vaikka saaren kahviosta vuokratulla kajakilla. Kasarmirakennuksissa on tarjolla majoitusta ja satamakahvilasta voi ostaa aamupalaa ja lounasta.

Ryhmät voivat tiedustella Katanpään oman m/s Urho–aluksen kuljetuksista. Lauantaisin ja sunnuntaisin saarelle pääsee myös Uudestakaupungista uljaasti kaljaasi Olgalla.

Saariston aitoja makuja – suosi laadukkaita ravintoloita

Saariston yksinkertaiset ja tuoreet herkut kruunaavat vierailijan lomapäivän. Panostus monipuoliseen kahvila- ja ravintolatoimintaan näkyy, ja paikallisia makuja tarjoavat kunnassa useat yrittäjät.

Makean nälkään Kustavin keskustassa kannattaa poiketa Kahvila Maggiassa, jonka kakkuvitriinissä riittää valinnanvaraa.

Keskustassa on myös keittiömestari Per-Erik Silverin Restaurant Grill –ravintola, jonka laadukkaita mutta maltillisesti hinnoiteltuja saaristolaisravintolan makuja vieras jää kaipaamaan. Jotta herkut eivät jää maistelematta, paikkavaraus kannattaa tehdä erityisesti illalliselle. Pihapiirissä on ravintolan oma herkkupuoti ja tarjolla on myös majoitusta vaikkapa vanhassa saaristolaispoliisin putkassa.

Restaurant Grill Kustavi

Pop-Up Ravintola Kipinä tarjoaa neljän ruokalajin menun muutaman keittiön tervehdyksen kera paikallisista raaka-aineista modernissa miljöössä luonnon keskellä. Herkut loihtii elokuun ensimmäiselle viikolle asti vaihtuvat keittiömestarit eri maista. Pöytävaraus varmistaa paikan kolmeen kattaukseen, joita on torstaista sunnuntaihin alkaen kello 13.

Saariston kalaisia, aitoja makuja voi maistella lossimatkan päässä, Vartsalan saaren länsireunalla Vuosnaisten Meriasemalla ja Kustavin kalatuvassa. Molemmat ravintolat tarjoavat saaristolaislounasta noutopöydästä. Meriasemalla ruokailun hinta määräytyy lautaselle kerättyjen herkkujen painon mukaan.

Muistoksi tuliaisia: keramiikkaa, saaristolaisleipää, saaristolaisvillapaitoja…

Vuosnaisten Meriaseman kupeesta, Vartsalanniemen Osnäsin satamasta matka voi jatkua lautalla kohti Ahvenanmaata ja saariston pohjoista rengastietä Brändön Åvaan. Ennen lähtöä kannattaa kuitenkin poiketa vielä Suomen pienimmässä kenkäkaupassa tai ostaa tuoreita leivonnaisia kesäleipomosta.

Kun matkaa jatkaa Vartsalan saaressa, kannattaa poiketa Vartsalan vanhalla koululla. Siellä on oman kynttiläpajan tuotteiden lisäksi tarjolla myös lahja- ja sisustustuotteita. Myymälän ohessa on viihtyisä kahvila, ja yösijaakin voi pihapiiristä kysyä.

Kustavin käsityöläiskylä

Kustavin Käsityökylästä löytyy matkamuistoja, käyttöesineitä ja sisustustuotteita. Kustavin savipajan keramiikkaesineiden dreijausta voi seurata, samoin seppien takomisnäytöksiä sekä hopeapajassa koruntekijöiden kädentaitoja. Vehreän nostalgisessa pihapiirissä aika pysähtyy ja lapsillekin riittää nähtävää.

Jos viileys yllättää reissaajan, aidon saaristolaisvillapaidan tai -pipon voi ostaa Kustavin keskustasta Merineuleen myymälästä. Merihenkisiäkin naisten ja lasten vaatteita löytyy myös vaateputiikki Studio di Modasta, joka tarjoaa myös korjausompelupalveluja.

Keltaisesta puodista löytyy puolestaan kaikkea kumisaappaista nuppineuloihin. Puodista löytyy myös upea valikoima ompelulankoja neulomisen ystäville.

Paikallisten tuottajien vihanneksia ja marjoja voi ostaa keskustan suvitorilta, joka on auki muina päivinä tiistaita ja torstaita lukuun ottamatta.

Peterenz Kustavissa

Hyvän unen majapaikat meren äärellä

Merituulessa uni maistuu, ja valinnanvaraa yöpymispaikoista saariston kuningaskunnasta löytyy nostalgisista Itätalon talonpoikaiskartanosta erikoisempaan jurttamajoitukseen, jota on tarjolla meren rannalla Lootholmassa. Vierasvenesataman alueelta löytyy ravintolapalveluiden ohella myös ruohokattoisia luksusmökkejä, mutta yöpyä voi myös omassa matkailuvaunussa tai teltassakin uimarannan läheisyydessä.

Saaristomeren rannalle pääsee myös Peterzensin vierasvenesataman kaislakattoisissa Boat Houseissa, jotka voi sijainnista riippuen varata joko aamu- tai ilta-aurinkoon suuntaavalla terassilla. Kivenheiton päässä mökkialueesta on myös saaristoherkkuja tarjoava ravintola sekä merellisiin vapaa-ajan vaatemerkkeihin keskittyvä designshop, jossa on myös lahja- ja sisutustavaroita myynnissä.

Volter Kilven kirjallisuusviikot vuosittain Kustavisssa

Vuonna 1874 syntyi Kustavissa kirjailija Volter Kilpi, jonka 1930-luvulla ilmestynyt laaja Saaristosarja nousi suomalaisen kirjallisuuden klassikoksi.  Omaperäinen kieli ja syvällinen ihmiskuvaus olivat Kilven teoksille ominaista.

Kustavissa vietetään joka kesä Volter Kilven kirjaillisuusviikkoa. Vuonna 2017 tapahtuma järjestetään 12.-16.7., jolloin tarjolla on teatteriesityksiä, lukudraamaa ja kirjallisia konsertteja.

Työkaluja vajan seinällä Kustavissa

Lue myös nämä matkajutut kotimaasta:

Vieraile Ilomantsissa – viisi vinkkiä matkalle

Puutarhurin matkakohteet kotimaassa – tunnetko jo nämä seitsemän upeaa puutarhaa?

Ainola oli Jean Sibeliuksen ja Ainon rakas koti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matkavinkit merelliseen Kustaviin - näin saariston virkeä matkailukunta tarjoaa parastaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.