Mitä tehdä Hämeenlinnassa? Yli 30 parasta ideaa nähtävyyksiin, aktiviteetteihin ja ravintoloihin

Hämeenlinna on mitä mainioin kohde kaupunkimatkailijalle! Ota talteen vinkkilista Hämeenlinnan kiinnostavimpiin kohteisiin!

Historiallinen ja kaunis Hämeenlinna tarjoaa kotimaanmatkaajalle paitsi kiinnostavia nähtävyyksiä myös herkullisia makuelämyksiä. Hämeenlinna on pullollaan laadukkaita erikoispuoteja ja kiehtovia kirpputoreja. Kokosimme yhteen parhaat vinkit, mitä tehdä Hämeenlinnassa!

Huom! Koronapandemia voi vaikuttaa jutussa esiteltyjen museoiden, ravintoloiden ja liikkeiden aukioloon ja palveluiden saatavuuteen. Tarkista tiedot kunkin palveluntarjoajan nettisivuilta tai somekanavista ennen vierailua.

Mitä tehdä Hämeenlinnassa?

Hämeenlinnan tunnetuin maamerkki on keskiaikainen ja näyttävä Hämeen linna, jonka historia ulottuu 700 vuoden taakse. Linna on täynnä kiehtovia huoneita kuten ritarisali, keskiaikainen keittiö ja kirjurinkamari. Linnaan voi tutustua joko opastetulla kierroksella tai itsenäisesti.

Hämeenlinna on tunnettu myös Aulangon luonnonsuojelualueesta. Englantilaistyyppisen puistometsän rakennutti 1800-luvun lopulla aatelistaustainen miljonääri Hugo Standertskjöld. Tarinan mukaan hän perusti puiston houkutellakseen nuoruudenrakastettunsa Suomeen. Tämä ei kuitenkaan koskaan saapunut ihastelemaan Aulankoa, ja puisto myytiin Hämeenlinnan kaupungille.

Virkistysalueena tunnetulta Aulangolta löytyy muun muassa upea graniittilinna, huvimajoja, näkötorni ja joutsenlampi.

Aulangon graniittilinnassa nähdään kesäisin hämeenlinnalainen lasten ja nuorten harrastelijateatteri Miniteatterin esityksiä. Kuva: iStockphoto

Kulttuurinnälkäisen kannattaa suunnata Verkatehtaalle, jossa järjestetään monipuolisesti erilaisia musiikki-, stand up- ja teatteriesityksiä. Verkatehtaan alueelta löytyy useita kulttuuritoimijoita, esimerkiksi vaihtuvia näyttelyitä esittelevä Galleria KONE, lastenkulttuurille omistettu Galleria ARX ja Hämeenlinnan taidemuseo. Toinen taidemuseon rakennuksista on valtionarkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema.

Lue myös: Tunnetko Aulangon? Puisto on miljonäärin mahtava perintö

Luontoretkiä ja ulkoaktiviteetteja

Kauniita miljöitä luontoretkien tekemiseen löytyy Hämeenlinnasta rutkasti. Aulangon siimeksestä löytyy Sibeliuksen Metsä, joka nimettiin vuonna 2018 luonnonsuojelualueeksi. Hämeenlinnassa syntynyt Jean Sibelius on nuorena saanut innoitusta sävellystyöhönsä juuri kyseisissä maisemissa liikkuessaan. Sibeliuksen Metsässä on luontopolku, jonka infotauluissa kerrotaan Sibeliuksen luontosuhteesta.

Raittiista ilmasta kannattaa lähteä nauttimaan myös Ahvenistolle, hämeenlinnalaisten kesken Apparalle. Ahvenistonjärven ympärillä levittäytyy laajat ulkoilumaastot pururatoineen ja ulkoilureitteineen.

Ahvenistolta löytyy myös suosittu maauimala, joka rakennettiin aikoinaan vuoden 1952 olympialaisia varten. Maauimalassa uitiin olympialaisten nykyaikaisen viisiottelun uintiosuus.

Ahveniston olympiapuiston perustettiin vuoden 1952 Olympialaisia varten. Nykyään alue on suosittu ulkoilu- ja vapaa-ajanviettoalue. Kuva: Visit Häme

Retkeilemään voi lähteä myös Evon retkeilyalueelle. Alueelta löytyy niin lyhyempiä luontopolkuja kuin pidempiä retkeilyreittejäkin yhteensä 70 kilometrin verran. Jääkauden muovaama kumpuileva luonto, järvet ja kuiva kangasmetsä muodostavat seesteisen kokonaisuuden.

Evon metsissä viihtyvät muun muassa amerikanmajavat, ilvekset ja liito-oravat.

Evon retkeilyalueelta löytyy sopivia luontopolkuja ja retkeilyreittejä kaikenikäisille. Kuva: Visit Häme

Tutustu Hämeenlinnan kiinnostaviin museoihin

Historian havinan voi tuntea Hämeenlinnassa vahvana. Hämeen linnan kupeessa sijaitseva Vankilamuseo perehdyttää kävijän vankeinhoidon karuun historiaan. Samalta alueelta löytyy myös Museo Militaria, joka esittelee Suomen sotahistoriaa.

Vankilamuseo toimii vuonna 1871 rakennuksessa, joka oli Suomen ensimmäinen sellivankila. Museo toimi vankilana aina vuoteen 1993 asti. Kuva: Visit Häme

Hämeenlinnassa pääsee vierailemaan myös Jean Sibeliuksen syntymäkodissa, jonka näyttely kertoo tarinoita Sibeliuksen nuoruusvuosista. Sibeliuksen syntymäkodissa järjestetään säännöllisesti kamarikonsertteja.

Palanderin talossa tutustutaan porvariperheen kaupunkielämään sata vuotta sitten. Erityisen hurmaava museo on jouluna ja pääsiäisenä, jolloin esillä on erityiset teemanäyttelyt. Museoon pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla.

Palanderin talo huokuu menneiden aikojen tunnelmaa. Kuva: Visit Häme

Parinkymmenen kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitsee Designmuseo Iittala. Museossa on esillä muun muassa Iittalan lasiesineitä esittelevä näyttely sekä lasinpuhalluksen tekniikoita ja välineitä esittelevä näyttely.

Hämeenlinnan parhaat ravintolat ja kahvilat kutsuvat herkuttelemaan

Kulinaristin ei tarvitse Hämeenlinnassa pettyä. Jugendtyyliseen vanhaan kauppiaskotiin perustettu Ravintola Piparkakkutalo tarjoilee paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Perinteikkään ravintolan klassikkoannoksia ovat muun muassa karitsan potka ja talon pippuripihvi, jälkiruoaksi sopii talon oma piparkakkujäätelö.

Tyylikäs Ravintola Uoma valmistaa herkkuja pohjoismaisista mauista laadukkaita raaka-aineita käyttäen. Kesällä aterioissa maistuvat oman kasvimaan herkut.

Pitsat kannattaa käydä syömässä yli 30-vuoden ikään varttuneessa Popinossa. Kesäisin rennolla otteella herkkuja tarjoilee myös nuorekas Popino Street Food.

Kahvilla kannattaa piipahtaa tyylikkään rennossa Hemmassa, jossa tarjoillaan suussa sulavia kakkuja. Lauantaisin kahvilassa herkutellaan brunssilla. Saman katon alta löytyy kampaamo.

Kun viinihammasta alkaa kolottaa, suunnaksi on otettava Nooran viinibaari. Kodikkaan ja tunnelmallisen viinibaarin laajasta valikoimasta löytyy jotakin jokaiselle viinin ystävälle. Viinilasillisen kyytipojaksi voi tilata vaikka herkullisia juustoja.

Cocktailien tai mocktailien ystävän kannattaa suunnata upeasti sisustettuun Bar Skogsteriin. Perjantaisin baariin katetaan tapasbuffet, lauantaisin kuullaan livemusiikkia.

Sympaattiset puodit houkuttelevat tekemään löytöjä

Kiehtovia erikoisliikkeitä Hämeenlinnasta löytyy useita. Käsityöihminen hullaantuu perinteikkäästä Wetterhoffin talosta löytyvästä Wetterhoffin myymälästä. Laajan lankavalikoiman helmiä ovat Wetterhoffin omat langat. Ne teetetään Wetterhoffin omilla resepteillä Norjassa ja Italiassa ja värjätään Suomessa. Puodista löytyy sisustustavaraa ja erilaisia käsityötarvikkeita.

Askartelijan aarreaitta on Vanajaveden rannassa sijaitseva Askartelukauppa.

Wetterhoffin myymälän monipuolinen lankavalikoima on Hämeen laajin. Kuva: Visit Häme

Noin 10 minuutin päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitsee pieni lähitila ja sisutuspuoti-kahvila Tiirinkosken tehdas. Tilalta voi ostaa kuratoituja ja tyylikkäitä tanskalaisia sisustustavaroita, ruukkuja, kodin pientavaraa ja kauniita vaatteita. Lisäksi myynnissä on tilan omien lampaiden villaa, tilan omia härkäpapuja ja pihalla laiduntavan karjan lihaa.

Vierailulle kannattaa laittaa kumisaappaat jalkaan!

Tiirinkosken tehtaan valikoimassa riittää ihasteltavaa. Kuva: Visit Häme

Hämeenlinnan naapurikunnassa Parolassa, vartin ajomatkan päässä Tiirinkosken tehtaalta, sijaitsee Parolan Rottingin myymälä. Myymälässä on esillä kaikkien Parolan Rottingin rottinkikalusteiden mallit. Löytönurkasta voi löytää aarteita ja mallikappaleita hyvään hintaan.

Hämeenlinna on kirppiksillä kiertelijän unelmakaupunki

Kirpputori Suomen kasarmin aarteet on paratiisi löytöjä metsästävälle. Kirpputorilla on myynnissä astioita, huonekaluja ja kodin pientarvikkeita eri vuosikymmeniltä. Hinnat ovat edullisempia kuin pääkaupunkiseudun kirppiksillä, joten matkaan kannattaa lähteä kauempaakin. Kannattaa ottaa haltuun myös kirpputorin Facebook-sivu, jonka kautta tuotteita voi varata.

Löytöjä kannattaa käydä tekemässä myös Kirppari Aarreaitassa ja Kantolan Kellarissa. Kirjojen ystävä puolestaan suuntaa tutkimaan tunnelmallisen antikvariaatti Fantikvan valikoimaa.

Mitä Hämeenlinna-helmiä listauksesta jäi puuttumaan? Kerro kommenteissa parhaat vinkkisi, mitä tehdä Hämeenlinnassa! 

Avainsanat

Keskustelu

Tervetuloa Palanderin talon naapuriin, käsityötalo Willa Vaskeen. Sen kahvilassa suklaanurkkaus, jossa myydään käsinvalmistamiani Kirsin Suklaita. Teen suklaat Vasken keittiössä, vanhassa leivintuvassa vuodelta 1861. Kesällä sopii kahvitella ulkona suurten pihapuiden katveessa, ja ihailla Willan gallerian taidenäyttelyitä sekä käsityöläisten kättentöitä. http://www.facebook.com/kirsinsuklaat

Parola sijaitsee Hämeenlinnan naapurikunnassa Hattulassa. Parola ei siis ole oma kuntansa.

Kesäteatterissa on mielettömän laadukkaita ja äärettömän hauskoja esityksiä! Ja upea paikka!

Kankaisten tilalla on upea kahvila, ihastuttava käsityöaitta sekä marjojen itsepoimintaa (tai poimittuna) sekä lampaita, kaneja yms. eläimiä. Ihastuttava alue!

Naivistit Iittalassa… 50:n naivistitaiteilijan teoksia..auki joka päivä 10-19…koko kesän 29.8.asti

Ravintola Boran italialaiset pizzat ovat todella herkullisia! Sijaitsee Hätilässä sopivasti matkalla Hämeenlinnan keskustasta Aulangolle.

Kommentoi juttua: Mitä tehdä Hämeenlinnassa? Yli 30 parasta ideaa nähtävyyksiin, aktiviteetteihin ja ravintoloihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X