Mitä tehdä Oulussa? Kokosimme yhteen 35 parasta nähtävyyttä, kohdetta ja ravintolaa

Oulusta löytyy matkailijalle roppakaupalla tekemistä. Listasimme kiinnostavimmat nähtävyydet ja parhaat ruokapaikat.

Pohditko, mitä tehdä Oulussa? Veden äärellä sijaitsevassa kaupungissa on ihania puistoja ja retkikohteita, kiinnostavia historiallisia nähtävyyksiä ja mainioita museoita.

Ota tästä koosteesta talteen parhaat vinkit Ouluun!

Lue myös: Ookko nää Oulusta? Tee 10 kysymyksen testi ja selvitä, kuinka hyvin osaat Oulun murretta

Mitä tehdä Oulussa? Aloita tutustumalla maamerkkeihin!

Oulun tunnetuin nähtävyys on Toripolliisi-patsas, jonka kanssa yksi jos toinenkin turisti on käynyt ottamassa selfien. 220 senttimetriä korkean, vuonna 1987 pystytetyn patsaan on suunnitellut Kaarlo Mikkonen. Patsaan ympärillä avautuu kauppatori, ja torinrantaan on vain kivenheitto.

Torin laidalla kohoaa Oulun kauppahalli, joka on seissyt paikallaan jo vuodesta 1901 asti. Uusgoottilaista tyyliä edustava kauppahalli on tällä hetkellä remontissa, joka valmistuu näillä näkymin elokuussa 2020.

Torirannassa on kauniita vanhoja aittoja, joista löytyy hurmaavia kahviloita, ravintoloita ja puoteja. Alueen terassit ovat suosittuja paikkoja istuskella kesäiltaa.

Puolen kilometrin päässä torista on Oulun linnan jäännökset. 1600-luvulla rakennetun linnan puurakenteet paloivat ensimmäistä kertaa Pohjan sodassa 1705. Myöhemmin salama sytytti kunnostetut rakenteet ja asevaraston mustaruuti räjäytti suuren osan rakennuksesta 1793. Nykyään linnasta on jäljellä kellari, joka toimii näyttelytilana.

Kellarin päällä kohoaa vuonna 1875 valmistunut tornirakennus, jossa toimii Tähtitornin kahvila. Sen yhteydessä toimii kesällä 2020 Kesäkirjakauppa.

Pikisaaren puukaupunginosassa kannattaa käydä ihastelemassa saaren alkuperäisiä puutaloja ja Vanhaa Villatehdasta, jossa on taiteilijoiden työhuoneita, Galleria Harmaja ja valokuvastudio. Alueelta löytyy myös Oulun vanhin säilynyt puurakennus, jossa toimii Merimiehen kotimuseo. Museossa tutustutaan menneiden vuosisatojen merimiesten ja heidän perheidensä elämään. Pikisaaressa sijaitsee myös Sokeri-Jussin kievari, jossa tarjoillaan lähiruokaa tunnelmallisessa käsinveistetyssä hirsimakasiinissa.

Kesäisin kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin voi tutustua hyppäämällä kaupunkijuna Potnapekan kyytiin. Juna kulkee kahta eri reittiä läpi Oulun näteimpien puistojen ja kaupunginosien. Kumpikin kierros kestää noin tunnin.

Mitä tehdä Oulussa? Oulun tunnelmallinen toriranta vetää puoleensa illanistuskelijoita kesäisin. 

Oulun tunnelmallinen toriranta vetää puoleensa illanistuskelijoita kesäisin.  Kuva: Seppo Saarentola

Lähde luontoon!

Oulussa rantoja, saaria, puistoja ja muita luontokohteita riittää. Kannattaa suunnata vaikka Hupisaarten kaupunginpuistoon, joka on useista saarista ja puistoista koostuva hurmaava puistoalue. Alueen polut ja suloiset valkoiset sillat on rakennettu jo 1860-luvulla. Lähes luonnontilaiset niityt ja lehdot, leikkipuisto, kesäteatteri ja kasvihuone saavat koko perheen viihtymään vaikka aamusta iltaan.

Oulun suosituin uimaranta on Nallikari, jonka pitkä ja upea hiekkaranta houkuttelee auringonpalvojia luokseen. Rantaa on kutsuttu muun muassa Pohjolan Rivieraksi. Rannalta löytyy myös pieni majakka, johon voi kiivetä katselemaan maisemia. Hyvä paikka uimiseen on myös Tuiran ranta.

Nallikari: ranta ja majakka

Nallikarin uimarannalla merelle tähyää pieni majakka.  Kuva: VisitOulu

Oulusta kannattaa lähteä myös päiväretkelle. Vain 25 kilometrin päässä keskustasta sijaitsee upea Koitelinkoski, jonka rannat kutsuvat retkeilijöitä, melojia ja kalastajia. Matkailijoiden suosimaan Hailuotoon on Oulusta viitisenkymmentä kilometriä. Hailuodon valttikortti ovat upeat hiekkadyynit, sympaattiset kalastajakylät ja kiinnostavat kulttuuritapahtumat. Hailuotoon pääsee lautalla.

Kasveista kiinnostuneen kannattaa vierailla Kasvitieteellisessä puutarhassa, joka on yksi pohjoisimmista tieteellisistä puutarhoista. Kansallispuistoista Oulua lähellä sijaitsevat Perämeren kansallispuisto ja Rokuan kansallispuisto.

Lue myös: Suomen kansallispuistot top 10 – näissä upeissa kohteissa jokaisen pitäisi vierailla

Mitä tehdä Oulussa? Hupisaarten kaupunginpuiston lampien ja joenuomien yli kuljetaan valkoisia siltoja pitkin. 

Hupisaarten kaupunginpuiston lampien ja joenuomien yli kuljetaan valkoisia siltoja pitkin.  Kuva: VisitOulu

Oulun museot kutsuvat kulttuurin ja historian äärelle

Taiteen ystävälle Oulun taidemuseo on vierailun arvoinen paikka. Kesällä 2020 museossa pääsee ihastumaan Ellen Thesleffin Aurinkosuudelma-näyttelyyn. Pohjoinen valokuvakeskus esittelee kiinnostavaa elokuvataidetta. Historiasta innostuvan kannattaa suunnata Kierikkikeskukseen tutustumaan arkeologiseen näyttelyyn, jossa perehdytään Pohjois-Pohjanmaan esihistoriaan.

Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyt kertovat Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun historiasta. Museossa on myös Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoihin perustuva näyttely, mutta toistaiseksi se on rakennusteknisistä syistä suljettu. Museon ympärillä avautuu Oulun suosituimpiin puistoalueisiin kuuluva Ainolan puisto, josta löytyy muun muassa kaupungin vanhin laakeripoppeli ja useita muita vanhoja puistopuita. Puistossa kannattaa poiketa Kahvila Kiikussa, jossa kahvia särvitään kasvihuoneissa ja auringossa kylpevällä terassilla.

Retkelle voi lähteä myös Turkansaaren ulkomuseoon, joka on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo. Idyllinen museo sijaitsee kolmella saarella 16 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Museoon pääsee joko autolla tai vaikka pyöräillen.

Lue myös Anna.fi: Listasimme kotimaan helmet! Herkkusuiden Porvoo, hienostunut Hanko, kulturelli Mänttä ja historiallinen Oulu ovat kotimaanmatkailun aatelia

Ravintola Uleåborg 1881.

Tunnelmallinen Ravintola Uleåborg 1881 toimii upeassa vanhassa makasiinirakennuksessa.  Kuva: Norman Ojanen

Herkuttele Oulun parhaissa ravintoloissa ja kahviloissa

Oulusta löytyy monta mainiota herkuttelupaikkaa nälkäiselle. Fine diningin ystävän kannattaa suunnata testaamaan Ravintola Uleåborg 1881:n menun antimet. Tunnelmallisessa makasiinirakennuksessa sijaitsevaa ravintolaa pidetään Oulun parhaana ravintolana.

Kävelykatu Rotuaarilla sijaitseva Kauppuri 5 -ravintola on saanut tunnustusta Oulun parhaana hampurilaispaikkana. Upeassa vaaleanpunaisessa jugend-talossa sijaitsevan kahvila-ravintola Puistolan menuissa näkyvät paikalliset raaka-aineet. Tunnelmallinen Gastropub Toripolliisi tarjoilee sesongin mukaan vaihtuvissa menuissaan pohjoisia makuja kestävän kehityksen ja ekologisuuden huomioiden.

Iltapäiväkahvit voi käydä hörppäämässä esimerkiksi herkkusuita hemmottelevassa Kakkukahvila Mira PoPpinsissa, artesaanikahveihin erikoistuneessa Potnia Artisan Coffee Roasterissa tai valoisassa ja modernissa Puistokahvila Makiassa.

Mitä muuta Oulussa voi tehdä? Paljasta suosikkinähtävyytesi tai -kohteesi kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Oulussa myös aivan ihana eko- ja kierrätyshenkinen ravintola Tuba Food & Lounge, jossa kaikki huonekalut ja astiat kierrätettyjä, ruoka käsintehtyä ja paljon lähiraaka-aineita. Ihanan omaleimainen paikka, jossa viihtyy myös perheen pienemmät.
Samassa pihapiirissä myös tälle kesälle avattu patio Voimala 1889 ravintolan toimesta, jossa ohjelmaa joka viikko. Mm. viikonloppuisin elävää musiikkia ja keskiviikkoisin patiokaraoke. Ehdotttomasti Oulun aurinkoisin patio 🙂

Kommentoi juttua: Mitä tehdä Oulussa? Kokosimme yhteen 35 parasta nähtävyyttä, kohdetta ja ravintolaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X