Mitä tehdä Turussa x 35: Parhaat nähtävyydet, aktiviteetit ja ravintolat

Ainutlaatuisia ruokaelämyksiä, kiinnostavaa keskiaikaista kulttuurihistoriaa, uniikkeja putiikkeja ja kiehtovia taide-elämyksiä – tätä kaikkea on Turku! Suomen vanhimmasta kaupungista löytyy toinen toistaan kiinnostavia kohteita tutustuttavaksi kotimaanmatkailijalle.

Kaunis Turku on kulttuurin, historian ja makuelämysten kehto, joka ei jätä kotimaanmatkailijaa kylmäksi! Kaupungissa riittääkin tekemistä vuoden ympäri. Kotiliesi listasi, mitä tehdä Turussa!

Lue myös: Nämä ovat Turun parhaat kahvilat! Löytyykö suosikkisi listalta?

Mitä tehdä Turussa: Historiallinen Turku kiehtoo

Yksi Turun kiinnostavimmista maamerkeistä on luonnollisesti yli 700 vuotta vanha Turun linna. Opastetuilla kierroksilla uppoudutaan keskiaikaiseen linnanarkeen, ja linnassa järjestetään myös muun muassa prinsessakursseja lapsille sekä konsertteja ja monenlaisia työpajoja.

Luostarinmäen käsityöläismuseo on ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka selvisi Turun palosta vuonna 1827. Ulkoilmamuseo avattiin yleisölle jo vuonna 1940, ja museohenkilökunta on pukeutunut alusta asti teeman mukaisesti 1700- ja 1800-lukujen tyylisiin asuihin.

Turun vanhimmassa rakennuksessa eli Qwenselin talossa pääsee tutustumaan 1700-luvun sisustukseen ja suomen kirurgian isän Joseph Pippingin perheen elämään. Saman rakennuksen 1800-luvulla rakennetussa siivessä toimii Apteekkimuseo, joka kokoaa yhteen vuosisatoja vanhoja apteekkiesineitä. Kannattaa vierailla myös Qwenselin talon ja Apteekkimuseon sisäpihalla Café Qwenselissä, jossa tarjoillaan itse tehtyjä leivonnaisia ja juomia 1700-luvun tyyliin.

Myös Turun tuomiokirkko on vaikuttava palanen kaupungin keskiaikaista historiaa.

Turun parhaat ravintolat kutsuvat herkuttelemaan

Turku on yksi Suomen parhaista ravintolakaupungeista, ja yksi hauskimmista tavoista tutustua siihen on osallistua Turku Food Walkiin. Mukana kierroksessa on kymmenen Aurajoen rannan kiinnostavaa ravintolaa ja kahvilaa, joista viidessä pääsee aterioimaan ostamalla 44 euron arvoisen kortin. Kortin voi ostaa joko Visit Turku -verkkokaupasta tai Turun matkailuneuvonnasta.

Myös vuoden 2018 ravintola tulee Turusta, sillä Suomen Gastronominen Seura valitsi vuoden ravintolaksi Kaskiksen. Intiimi Kaskis tarjoilee lähiruokapainotteisia makuelämyksiä, ja ravintola on niin suosittu, että pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen.

Toinen ravintola, johon kannattaa tutustua, on ravintola Bassi, joka on erikoistunut kala- ja äyriäisruokiin. Bassin ruokalistan tähti on upea äyriäisvati – sellaista ei ole tarjolla Turussa missään muualla! Listan muita herkkuja ovat muun muassa osterit, savustetut katkaravut ja sinisimpukat.

Katsasta myös Mami, skandinaavista ruokaa tarjoileva Smör sekä Blanko. Myös Turun Kauppahallissa kannattaa käydä haistelemassa ja maistelemassa, ja erityisesti lounasaikaan löytyy kivoja ruokailuvaihtoehtoja.

Lue myös: Nämä ovat Turun parhaat ravintolat – Löytyykö suosikkiravintolasi listalta?

mitä tehdä turussa, turku, tekemistä turku

Aurajoki houkuttelee varrelleen vierailijoita

Moni Turussa vieraileva jää pyörimään Aurajoen rannalle, eikä ihme, sillä joenvarteen on kertynyt toinen toistaan sympaattimsepia ruokapaikkoja. Joenvarsi kuhisee elämää erityisesti kesäisin, ja nurmialueet ovat suosittuja alueita piknik-retkelle. Toinen uniikki piknikvaiheoehto Turussa on vuokrata piknikvene Låna ja lähteä piknikille Aurajoelle.

Kesäaikaan jokea risteilevät erilaiset jokilaivat, joilla voi lähteä katsastamaan kaupunkia hieman toisesta vinkkelistä. Myös höyrylaivaristeily Turusta Naantaliin ja takaisin on hauska päiväretki-idea. Monessa laivassa toimii ravintola, baari tai yökerho, ja kannattaa piipahtaa ainakin ravintolalaiva Donnassa ja Aussie Barissa.

Lue myös: Suomi on maailman paras matkakohde – Mitä tehdä Suomessa x 16

Vieraile Turun parhaissa museoissa

Turku on täynnä toinen toistaan kiehtovampia museoita. Aboa Vetus & Ars Nova on loputtoman kiehtova historian ja nykytaiteen näyttelyitä esittelevä museo. Wäinö Aaltosen museo eli WAM toimii Turun kaupungin taidemuseona, ja siellä järjestetään runsaasti vaihtuvia näyttelyitä, teemapäiviä ja luentoja. Turun taidemuseossa puolestaan pääsee ihastelemaan klassikkotaideteoksia aina Helene Schjerfbeckin teoksista Akseli Gallen-Kallelaan.

Merikeskus Forum Marinumiin tutustuminen on elämys koko perheelle, ja näyttelyissä tutustutaan muun muassa elämään merellä, meripelastusveneisiin ja merivoimien erilaisiin aluksiin. Sibelius-museo puolestaan on monipuolinen musiikkimuseo, jonka kokoelmissa on noin 2000 soitinta. Museossa järjestetään myös konsertteja.

mitä tehdä turussa, turku, tekemistä turku

Kiinnostavaa kulttuuria Turun täydeltä

Turusta ei kannata lähteä kokematta monipuolista ja ainutlaatuista kulttuurielämää. Kiinnostavia nykytanssiesityksiä tarjoilee tanssiryhmä Aurinkobaletti, jonka kotinäyttämö sijaitsee Manillan tehdaskiinteistössä. Manilla on myös monen muun kulttuurialan toimijan koti, ja siellä järjestetään vuosittain satoja kulttuurialan tapahtumia.

Kiehtovia kulttuuritapahtumia järjestää myös nykytaidetila Kutomo, jota ylläpitää taiteilijavetoinen Ehkä-tuotanto.

Turussa kannattaa pyrkiä kuuntelemaan myös Turun filharmonisen orkesterin konserttia. Palkittu filharmoninen orkesteri on yksi maailman vanhimmista orkestereista

Turku on myös mitä mainioin teatterikaupunki, ja kaupunginteatterin ohjelmistoon tutustumisen lisäksi kannattaa piipahtaa muun muassa TEHDAS teatterissa, Åbo Svenska Teaterissa ja Linnateatterissa.

Ainutlaatuiset putiikit tarjoilevat löytöjä

Mitä tehdä Turussa, jos tavoitteena on shoppailu? Turussa on myös sympaattisia putiikkeja toinen toisensa perään. Mikäli etsii kotimaisia design-vaatteita, kannattaa piipahtaa Televisio Lifestyle StoressaKUI Design puolestaan myy kauniita sisustustuotteita, lahjatavaroita ja tekstiilejä. PUF Designmarket on puolestaan palkittu designin ja muodin myymäläkonsepti, jossa myytävät tuotemerkit vaihtuvat kuukausittain.

Lukutoukan kannattaa suunnata Sammakon kirjakauppaan, joka on tunnelmallinen kivijalkakirjakauppa Turun keskustassa.

Mikä sinusta Turussa on parasta? Kerro kommenteissa parhaat vinkkisi, mitä tehdä Turussa!

Avainsanat

Keskustelu

Kannattaa kävellä koko jokiranta Forum Marinumilta Vähätorille tai Vanhalle Suurtorille. Matkalla voi piipahtaa Förillä, jokilaivoilla, terasseilla (esim Nooan kattoterassi vierasvenesatamassa ja Cafe Art ulkopöytineen kirjastosillan vieressä) ja ravintoloissa. Muutama museokin on jokirannassa.

Vaihtoehtoisesti vaikka Ruissaloon kävelemään. Reittejä on useita, esim. Kansanpuistosta rantareittiä Honkapirtille, siitä edelleen Saaronniemeen. Kesällä pääsee vesibussilla, ympäri vuoden bussilla Puutorilta.

Jos haluat yöpyä erikoisessa paikassa, laivahostelli Bore on kyllä sellainen. Entinen Välimerelläkin risteillyt Kristiina Regina. Hyvä aamiainen ja talvella lähes aavemaisen rauhallinen paikka nukkua. Turun linnan vieressä.

Ehdottomasti Turun mielettömän kiinnostava ja ainutlaatuinen galleriatarjonta! Kaupungissa on useita nykytaiteen gallerioita, joihin on vieläpä vapaapääsy. Turku on Suomen nykytaidepääkaupunki!

Jos tunnelmallista kirjakauppaa kaipaa, palveleva ja valikoimiltaan yllättävä Pieni Kirjapuoti on ehdoton paikka!

Lapsiperheitä kiinnostaa varmastikin kesällä Kupittaan leikkipuisto. Käsityöläismuseon edustalta löytyy mukava kahvila ja siitä onkin kiva jatkaa tutustumaan vanhanajan Turkuun josta löytyy käsittöläisä esittämässä taitojaan. Täältä voi myös lähettää erikoisleimalla Turku aiheisen postikortin kaverille vaikka Tampereelle 🙂 Tähtitorninmäellä on leppoisaa kävellä ja katsella kauniita jugendtaloja. Tähtitornin vierestä on hyvät näkymät kaupungin yli.

Pieni kirjapuoti Yliopistonkadun ja Humalistonkadun kulmassa on myös tutustumisen arvoinen. Sielläkin on kiva kahvila!

Ja matkailijoiden kannattaa hyödyntää liikkumisessaa Föliä (joukkoliikenne) ja/tai kaupunkipyöriä.

Ruisssloon pääsee myös näin kesäajalla vesibussilla Martinsillan kupeesta ja Forum Marinumilts bussilipun hinnalla.

Kannattaa tsekata matkailijaliput ja Fölin reitit ja aikataulut: foli.fi

Tänä kevään on valmistunut uudistunut Sokos Wiklund. Sokos Wiklundista löytyy ihanat ruokapaikat kuten Venni, Trattoria ja Rapiod. Jos haluaa hyviä drinksuja niin kannatta käydä kattoterassilla Walo Rooftop Barissa samalla näkee huikean ihanat maisemat Turun yli. Walo pääse Sokos Wiklundin Coffee Housin kahvilan maisema hissillä. Ja jos kahvihammas kolottaa niin voi jäädä vaikka Coffee Housin kahville. Joko juoda kahvit siellä tai ottaa Take away. Tervetuloa Suomen Turkun tääl olis paljon katseltava sano turkulainen.

Turun Kauppahallissa on monta hyvää ravintolaa ja muuta mukavaa. 1 maan parhaista kalakaupoista/ravintoloista on Herkkunuotta, joka tarjoaa huokeaan hintaan lounasta iltapäivään asti. Kotiin voi viemiseksi ostaa tuliaiset Vanhasta Turku kaupasta, käsintehtyä suklaata Joy4foodista tai leivoksia Suomen paras leipomo-kisan voittajalta MyBakerystä. Hallista löytyy myös kaupungin paras sushi paikka Kado sushi. Jokaiselle jotakin ja lämmin tunnelma!

Turun Kauppahallin Kalaliike S. Wallin, joka on hallin wanhin (1887) ja ainoa alkuperäinen putiikki. On aloittanut toimintansa Turun Kauppatorilta ennen Kauppahallin valmistumista. Huikean ihana lounastarjonta, jolle joutuu useimpina päivinä jonottamaan. Leppoisat ja asiantuntevat myyjät ja näyttävästi laitetut tiskit. Kala on varmasti tuoretta! Nälkä tulee jo katsellessa! Lämmin suositus!

Kommentoi juttua: Mitä tehdä Turussa x 35: Parhaat nähtävyydet, aktiviteetit ja ravintolat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X