Kulttuuri

München päivässä - matkailijan vinkit

Siemaile olutta puistossa ja nuuhki historiaa kuninkaiden palatsissa. Torilta saat herkkuja.

1. Englischer garten -kaupunkipuisto

You’re my wonderwall, puistomuusikko laulaa Oasis-yhtyeen sanoin, ja penkillä tekee mieli hytkyä. Aurinko paistaa puiden välistä ja valaisee kreikkalaistyylistä temppeliä keinotekoisella kukkulalla.

Saksan laajin kaupunkipuisto levittäytyy 373 hehtaarin alueelle ja tarjoaa huilauspaikan. Täältä löytyy järvi, jossa veneillä, joki jossa surffata, lenkkeily- ja ratsastuspolkuja, pallokenttiä ja pieniä oluttupia. Puisen kiinalaistyylisen tornin, chinese towerin, juurella on iso terassialue. Sään salliessa kulkijat kokoontuvat nauttimaan olutta ja pikkusuolaisia. Vehreyden keskellä hengitys tasaantuu, kun ajatukset heittäytyvät vapaalle.

2. Residenz-palatsi

Baijerin kuninkaiden entinen asunto ja edustustila oli vielä 1300-luvulla vallihautojen ympäröimä linna. Hallitsijasukujen palatsikäytössä 1508–1918 se laajeni seitsemän sisäpihaa käsittäväksi kortteliksi. Sisällä pystyy aistimaan, millaista on ollut elää ruhtinassuvun osana edustustiloissa. Toinen toistaan seuraavat huoneet käytävillä olivat vain kulissia ja vallan merkkejä, oikeat asumistilat sijaitsivat takana. Ruhtinaan ei siis ole tarvinnut kiivetä korkealle kovan näköiselle vuoteelle tai pelätä, että joku kävelee yllättäen sisään ovettomaan tilaan.

residenz palatsi munchenissa
Baijerin kuninkaiden ylellisessä Residenz-palatsissa tuntee olevansa pieni osa historian suurta jatkumoa.

Vaikuttavan Antiquarium-tunneliholvin rakennutti Bavarian herttua Albrekt V vuosina 1568–71. Renesanssiajan holvin seinillä ja katossa on freskoja enkeleineen ja reunoille on valikoitu viisautta huokuvia patsaita ja latinankielisiä lauseita.

Miltäköhän keisarista on tuntunut, kun hän on täällä illallistanut ja ihaillut taideaarteitaan? Onko hänkin tuntenut nöyrtymistä ja pienuutta ajankulun edessä, ylpeyttä ihmisen kyvystä luoda kauneutta?

Bayerin hallitsijat rakensivat Residenziä satojen vuosien ajan, kunnes syttyi toinen maailmansota. Rakennus tuhoutui monesta kohtaa. Osia palatsista onkin rakennettu uudelleen.

3. Oluttavat & Octoberfest

Höfbräuhaus ja Augustiner ovat tunnettuja oluttupia aivan kaupungin keskustassa. Jälkimmäisessä viihtyvät myös paikalliset.

Vilkkaana ajankohtana voi olla vaikea löytää istumapaikkaa, vaikka isot salit ovat täynnä pitkiä pöytiä. Augustinerissä tarjoilijat huhkivat litran tuoppeja pöytiin, ja tarjolla on suolaisia rinkeleitä, pretzeleitä. Meteli on kova, sillä halli kaikuu ja nousuhumalaisilla asiakkailla riittää juttua.

october fest munchenissä

Octoberfestin aikaan tuvissa on ruuhkaa. Yli kuusi miljoonaa kävijää keräävässä kansanjuhlassa nautitaan baijerilaisista juomingeista 16 päivän ajan. Taustalla soi tietenkin perinteinen puhallinmusiikki.

Meno on reteää ja riehakasta. Ihmiset laulavat ja tanssivat, ja ilmassa tuoksuvat perinteiset käristetyt liha- ja makkararuoat. Matkailija voi myös ihmetellä juhlijoiden tyyliä, sillä osa kävijöistä pukeutuu perinteisesti baijerilaisittain: miehet polvihousuihin ja henkseleihin, naiset maalaismekkoihin.

4. Viktualienmarkt – toritunnelmaa

Herkuttelijan kannattaa piipahtaa kaupungin sydämessä olevalla ruokatorilla. Viktualienmarkt on perustettu jo 1807 ja sen pienissä kojuissa myydään erilaisia makeita ja suolaisia herkkuja, hedelmiä, vihanneksia, käsitöitä ja lahjatavaroita. Torin laidalta löytyvät erikoiskaupat. Niissä myydään lihaa, kalaa, juusto- ja ja leivonnaisia. Kauppoihin saattaa syntyä ruuhkaa, mutta ihmisillä on leppoisa asenne. Myös olutterassi löytyy. Paljon kävellyt turisti nauttii lepohetkestä.

5. Maailman suurin tiedemuseo

Tämä museo vaatii aikaa, onhan läpikäytävänä kahdeksan kerrosta ihmiskunnan kehitystä. Kannattaa vierailla ainakin vierailla museon alla, jossa voi eläytyä kaivostyöhön. Toisaalla selviää, että tarvitsemme metalleja kaikkialla.

Kun öljynporauslautoilta siirtyy uusiutuvan energian ja edelleen astrofysiikan osastoille, voi hämmästellä, miten suuri kyky ihmisellä on luoda uutta.

Ilmailuosastolla pääsee kurkistamaan lentokoneiden sisään ja merenkulun kehitystä esitellään sekä pienoismallien että aitojen purje- ja höyrylaivojen avulla.

maailman suurin tiedemuseo munchenissä
Deutshes-museon alla voi tutustua työhön hiilikaivoksessa ja yläkerroksissa pääsee kurkoittelemaan tähtiin.

Tämä vuonna 1903 perustettu museo valaisee myös monien erikoisalojen historiaa: tekstiilien, lelujen, lääkkeiden ja soittimien.

Avaruutta käsittelevällä osastolla tulee oudon haltioitunut olo. Zeissin planetariossa näkyy kupoliin heijastettuina planeettoja ja tähtiä. Klassinen musiikki hivelee ja arkiset asiat saavat perspektiivinsä.

Museossa vanha tekniikka rinnastuu uuteen ja mietityttää. Mitä uutta ihminen vielä keksii? Käynnistä jää kiitollisen hämmentynyt olo.

Lue lisää matkajuttuja: Mikä on Suomen paras matkailukohde? Pietari on lähimatkailijan toivekohde Budapest x 5: matkailijan vinkit Mallorca: lähde vuoristoon

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: München päivässä - matkailijan vinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.