Kreikan parhaat saaret

Nämä ovat Kreikan saariston upeimmat kohteet! Kokeneet Kreikan-matkaajat kertovat, mihin saariin he ovat ihastuneet

Kreikan saaristossa on useita vähemmän tunnettuja helmiä, jotka kutsuvat reissaajia tutkimusmatkalle. Ota talteen vinkit täydelliselle Kreikan-lomalle!

Kreikan saaristo houkuttelee matkailijoita vuodesta toiseen. Santoríni, Kreeta, Kos, Ródos, Mýkonos, Korfu ja Skópelos ovat hurmanneet turistit niin lähtemättömällä tavalla, että porukkaa riittää matkailusesongin aikana tungokseen asti. Kreikkaan kuuluu kuitenkin yli tuhat saarta, joten saaristosta löytyy yksi jos toinenkin harvinaisempi helmi. Kolme kokenutta Kreikan-matkaajaa paljasti Kotiliedelle Kreikan parhaat saaret.

Lue myös: Venetsian idylliset saaret – Nämä 5 saarta on pakko kokea itse!

Ovatko nämä Kreikan parhaat saaret?

Léros

Hurmaava Léroksen saari on säilyttänyt alkuperäisen kreikkalaisen luonteensa. Ihmiset noin 8000 asukkaan saarella ovat ystävällisiä, ja saarella on useita pieniä kyliä ja kauniita rantoja uimiseen. Saarella on suuri luonnollinen lahti, joka sota-aikana toimi Italian laivaston tukikohtana. Saarella on myös paljon ulkoilureittejä.

Saaren nähtävyyksiin kuuluvat Agia Marinan kylän yläpuolella vuorella kohoava 1300-luvulla rakennettu linna ja Bauhaus-tyylinen, Mussolinin käskystä rakennettu kaupunki Lakkí. Saarta ympäröivät historian monet kerrokset, sillä Léros oli Italian hallussa vuodet 1912-1948. Esimerkiksi sotilasjuntan aikana Léros toimi poliittisten vankien karkotuspaikka.

Saareen ihastui aikoinaan suomenruotsalainen kirjailija Göran Schildt, joka rakennutti Lérokselle Spilian kylään. Hänen leskensä Christine Schildt viettää edelleen puolet vuodesta saarella. 1970-luvulla ilmestynyt Schildtin romaani Dianan saari käsittelee saarta ja sen ihmisiä.

Lerokselle ei voi lentää suoraan Suomesta. Omatoimisesti sinne pääsee Kosilta päivittäin nopealla aluksella, Ateenasta Olympic Airwaysin potkurikoneella tai Blue Star Ferriesin lautalla.

Kannattaa vierailla myös Leroksen naapurisaarella, Lipsossa. Saarelle pääsee samalla lautalla kuin Lerokselle. Se on pieni, noin 600 asukkaan saari, jolla sijaitsee muutamia hotelleita ja hyviä tavernoita. Kauniita lahtia kirkkaine vesineen riittää! Vanha kaupunki hurmaa ja saari sopii mainiosti kävelyretkiin.

Kreikan parhaat saaret, Leros

Pantelin lahti Léroksella.

Ikaría

Ikaría on noin 8000 asukkaan saari, jonka eteläosasta löytyy ranta, joka on nostettu maailman kymmenen kauneimman rannan listalle. Seychelles Beachin kivirannalla kohoaa upeita kallioita, joilta voi hyppiä mereen.

Saaren eteläosasta löytyy myös kuumia lähteitä. Rantaveteen voi mennä istuskelemaan ja nauttimaan kuumasta kylvystä. Viileät, mereltä tulevat aallot ja rantakivien välistä pulppuileva kuuma vesi saavat aikaan kiehtovan kontrastin.

Ikarían pohjoisrannoilla puolestaan on toisinaan niin kovat aallot, että siellä voi jopa lainelautailla.

Saarella eletään rentoa elämää. Harva ravintola tai kahvila on auki ennen kello yhtätoista. Päivä alkaa vasta puoliltapäivin eikä saarella turhaan stressailla muutenkaan. Ikaríalla on myös suurin määrä yli 100-vuotiaita kreikkalaisia. Saaren villiyrtit ja kalapainotteinen ruokavalio tuovat ihmisille pitkää ikään.

Saari on vuoristoinen, joten siellä kannattaa ehdottomasti vuokrata nelivetoinen auto liikkumiseen. Julkista liikennettä ei juurikaan ole, joten ainut mahdollisuus nähdä saarta on oma auto.

Ikariálla on lentokenttä ja sinne pääsee Ateenasta lentäen. Saarelle pääsee myös yhteysaluksella, mutta matka on pitkä.

Kreikan parhaat saaret, Ikaros

Gialiskarin ranta Ikaroksella.

Pátmos

Pátmos sijaitsee Lipson ja Léroksen naapurissa. Se on kreikkalaisille tärkeä ja monille pyhä saari. Iso, vanha bysanttilainen luostari 1100-luvulta hallitsee saarta. Tosin siellä ei nykyään ole kuin noin 15 munkkia. Luostarissa on hieno museo ja kirjasto, josta löytyy muun muassa Markuksen evankeliumi 500-luvulta.

Puolimatkassa luostarilta Skálaan eli pääkaupunkiin on luola, jossa kerrotaan Johanneksen saaneen Raamatun Ilmestyskirjaan talletetun ilmestyksensä. Sekä luola että luostari ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Saarelta löytyy myös viehättävä vanha kaupunki ja paljon hienoja putiikkeja, jotka myyvät kreikkalaisista design-tuotteista. Rannan tuntumassa viehättäviä kahviloita ja tavernoita.

Kreikan parhaat saaret ovat lauttamatkan päässä: Pátmokselle kulkee sama lautta kuin Lerokselle ja Lipsolle.

Kreikan parhaat saaret, Patmos

Johannes Teologin luostari Pátmoksen saarella.

Lue myös: Koe vihreä Irlanti: löydä länsirannikon 5 helmeä

Tsekkaa myös nämä Kreikan ihanat saaret

Tílos: Pieni ihanuus kaukana kaikesta. Eristyneisyys on taannut viehättäviä outouksia: täällä on museon mukaan esimerkiksi aikanaan taapertanut pienikokoisia norsuja! Vaeltajalle tämä on herkku, koska rinteillä on yhä antiikinaikaisia kiviteitä, joita talsia. Saarelle pääsee esimerkiksi lautalla lähisaarilta.

Kálymnos: Pesusienten sukeltajien saari on nykyään kalliokiipeilijöiden paratiisi. Muut voivat ihmetellä näitä ihmishämähäkkejä kallioseinämillä tai vain nautiskella rennosti mustekalaa mutustellen. Kauniit kylät, ihanat rannat ja kiinnostava tippukiviluola hurmaavat. Aivan tuntematon saari ei ole turisteille, vaan se on Kosin ohella Dodekanesian saarista tunnetuimpia.

Póros: Lähellä Ateenaa sijaitseva saari, jonne pääsee lautalla Pireuksesta monta kertaa päivässä. Ulkomaalaisia turisteja on vain vähän, mutta kreikkalaiset matkaavat saarelle viikonloppuina nauttimaan kirkasvetisistä rannoista. Saarella sijaitsee Villa Galini -niminen huvila, jossa sanotaan Henry Millerin kirjoittaneen romaaninsa Marussin kolossi.

Sérifos: Kykladien rauhallinen ja jylhän upea saari, jonne ei tehdä seuramatkoja. Korkealla vuorella sijaitsee pääkylä Chóra, josta löytyy muun muassa venetsialaisaikainen linna. Satama suojaisessa lahdessa. Saarelle pääsee laivalla Pireuksesta. Hotelleja ja tavernoita löytyy.

Lue myös Seurasta: Kreikan leppoisat saaret – boheemi Poros ja tyylikäs Spétses

Mitkä sinun mielestäsi ovat Kreikan parhaat saaret? Kerro kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Kreikka on ehdoton suosikkimaani Euroopassa, jo vuodesta
2000 lähtien matkustellut Kreikassa, viimeksi 2019 Kreikan
Santorinin-saarella, edellisillä kerroilla 2000: Santorini, 2013:
Rodos ja 2018: Kos. Varsinkin Kreikan ikiaikainen valtio- ja
kulttuurihistoria ovat lähellä sydäntäni sekä myös paikallinen
kreikkalainen väestö sekä kreikkalainen ruoka ja uiminen
Välimeressä sekä Kreikan luonto, kasvillisuus, puusto ja
eläimistö.

Kommentoi juttua: Nämä ovat Kreikan saariston upeimmat kohteet! Kokeneet Kreikan-matkaajat kertovat, mihin saariin he ovat ihastuneet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X