Päätön Aleksi ajelee hissillä Kruununhaassa – tutustu Helsingin kummitustaloihin

Tiesitkö, että Helsingissä on monta kuuluisaa kummitustaloa? Helsingin kaupunginmuseo on listannut talot, joiden liepeillä saattaa hyvinkin törmätä kummitukseen jos toiseenkin.

Helsingin kaupunginmuseon museolehtori Anna Finnilä on koostanut kummitustarinoista kierroksen, johon voi tutustua itsenäisesti tai maksusta Kaupunginmuseon järjestämänä.

Suurin osa kummituksista asustaa keskustan liepeillä, mutta onpa yksi eksynyt Helsingin Tuomarinkyläänkin. Lähde nyt Kotilieden matkaan tutustumaan Helsingin hurjiin kummitustaloihin!

Valkea Rouva kaipaa menneiden aikojen loistoa

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

Villa Kleineh on Kaivopuiston vanhin rakennus, ja se valmistui vuonna 1839. 1850-luvulla huvilan osti ravintoloitsija Louis Kleineh. Talossa kummittelee Valkea Rouva, jonka sanotaan olevan Kleinehin toinen puoliso.

Sodan jälkeen Valkea Rouva pelotteli talossa majoittuneen englantilaisen valvontakomission sisäkköä. Kukaan ei tarkalleen tiedä, miksi Valkea Rouva ei saa rauhaa, mutta hänen on epäilty kaipaavan huvilan entisiä loiston aikoja, jolloin hän sai kestitä kansainvälistä vierasjoukkiota.

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

Villa Kleineh on nykyään Alankomaiden suurlähettilään virka-asunto.

Villa Kleineh, Itäinen Puistotie 7.

Aleksanterin teatterin kummitus on pysynyt pitkään piilossa

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

Vanhat ooppera- ja teatterirakennukset tunnetaan siitä, että niissä kummittelee paljon. Aleksanterin teatterissa kummittelee varsinainen oopperan kummitus, joka muutti taloon Bomarsundin linnoituksen raunioista kerättyjen tiilten mukana. Onkin mahdollista, että kummitus on Bomarsundin pommituksissa surmansa saanut upseeri.

Oopperan kummitus on nähty viimeksi vanhan oopperan viimeisessä esityksessä ennen kuin rakennus otettiin teatterikäyttöön. Kummitus avasi tuolloin näyttämön oven kesken näytöksen.

Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23–27.

Kansallisteatterissa vaeltaa monta kummitusta

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

Kansallisteatterissa kummitteli ennen sotia harmaa nainen, jonka henkilöllisyydestä ei ole tietoa. Sittemmin teatterin kummitukset ovat olleet miespuolisia.

1950-luvulla näyttämön alla hiiviskeli mies, jota luultiin ensin yövartijaksi. Hieman myöhemmin paljastettiin kuolleen näyttelijän Aarne Leppäsen muotokuva. Kuinka ollakaan – muotokuvan mies oli täysin sama, joka oli hiiviskellyt lavan alla.

Näyttelijä Urho Somersalmi on puolestaan liikuskellut kuoltuaan teatterissa kirves kädessään. Sekä Aarnen että Urhon muotokuvat löytyvät edelleen Kansallisteatterin galleriasta.

Kansallisteatteri, Läntinen teatterikuja 1.

Harmaa Rouva soittaa pianoa Svenska Klubbenilla

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

Kruununhaassa sijaitsevalla Ruotsalaisella klubilla kummittelee Harmaa Rouva, jonka henkilöllisyydestä ei ole varmaa tietoa. Harmaan Rouvan on epäilty emännöineen talossa 1900-luvun alussa. Huhujen mukaan emännällä olisi ollut onneton romanssi autonkuljettajansa kanssa.

Harmaa Rouva soittaa toisinaan klubilla pianoa tyhjissä huoneissa, huojuttaa raskaita kattokruunuja vimmatusti ja napsauttelee lattialankkuja kulkiessaan.

Svenska Klubben, Maurinkatu 6.

Ruiskumestari etsi lempituoliaan

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

Kruununhaassa sijaitsee Helsingin vanhin puutalo: Ruiskumestarin talo, joka on nykyään museokäytössä. Talo aukeaa vierailijoille kesäkuussa.

Ruiskumestari Alexander Wickholm osti talon 1859. Tukeva mies istui mielellään neliskulmaisella kivellä talon pihalla ja poltteli piippua. Wickholmin kuoltua kivi vietiin hänen hautansa viereen. Pian alkoivat ovet ja ikkunat paukkua ja vintiltä kuului kummallista kolinaa.

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

Ruiskumestarin tyttärentytär Martta Bröyer päätteli, että kolistajan täytyy olla isoisä, joka etsii lempi-istuintaan. Kivi siirrettiin vanhalle sijalleen ja kummittelu loppui siihen paikkaan.

Ruiskumestarin talo, Kristianinkatu 12.

Kruununhaan Aleksi juttelee tyhjissä huoneissa

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

Vironkadun ja Meritullinkadun kulmatalossa kummittelee Aleksi, päätön eversti. Kummitus saattaa myös olla upseeri tai onnettoman rakkauden takia hirttäytynyt merimies.

Aleksin on kuultu juttelevan jonkun kanssa talon tyhjissä huoneissa. Talo on Helsingin yliopiston käytössä, ja Aleksi käy myös mielellään selailemassa tutkijoiden papereita. Öisin Aleksi ajelee pää kainalossaan vanhalla hissillä ylös ja alas.

Vironkadun ja Meritullinkadun kulmatalo, Vironkatu 1.

Tuomarinkylän Natalia suree lapsiaan

Lähde kävelykierrokselle Helsingin kummitustaloihin!

1800-luvun puolivälissä Tuomarinkylän kartanossa vietettiin Natalia Kavaleffin ja Johan Stjernschantzin häitä. Nuoren parin esikoispoika syntyi pari vuotta myöhemmin, mutta kuoli neljän päivän ikäisenä.

Seuraavana vuonna Natalia kuoli synnytettyään kaksostytöt. Sittemmin valkoasuinen Natalia on nähty vaeltelemassa kartanon tiluksilla. Kenties hän suree lapsiaan, eikä saa rauhaa.

Tuomarinkylän kartanomuseo, Tuomarinkyläntie 7.

Lähde: Anna Finnilä, Helsingin kaupunginmuseo

Lue myös:

Nämä ovat Suomen 10 suosituinta matkakohdetta Instagramissa – Suomenlinna ylivoimainen ykkönen
Hanna Sumari paljastaa parhaat matkavinkit Saarenmaalle – nämä tärpit kannattaa ottaa talteen!
Tallinnan Telliskivi on kulinaristin unelmakohde – katso tästä 10 ravintolavinkkiä
Kuninkaallinen Tukholma hurmaa matkailijan – vieraile näissä monarkkien suosimissa kohteissa
Katso kuvat risteilyalukselta: Tältä näyttää hulppea Norwegian Getaway

Keskustelu

Kommentoi juttua: Päätön Aleksi ajelee hissillä Kruununhaassa – tutustu Helsingin kummitustaloihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X