Näyttävä suhkulähde Pietarhovissa

Pietari: 5 tärppiä matkailijalle

Pietari ei ole vain kulttuurikaupunki. Se on kuin tunteita tuottava taideteos, jossa kaikkea on jopa vähän liikaa.

1. Mökille Pietarhoviin

Pietarista 25 kilometrin päässä sijaitseva Pietarhovi on kerta kaikkiaan käymisen arvoinen paikka. Tämä Versaillesia mukaileva yli 600 hehtaarin puistoalue palatseineen ja suihkulähteineen tarjoaa sopivina annoksina makupaloja keisarillisesta loistosta. Kiinni Suomenlahdessa sijaitseva pikkuruinen palatsi Monplaisir, minun paikkani, esittelee keisarillisia käsityksiä mökkielämästä. Siellä Pietari Suuren vaimo saattoi kokata miehelleen ja siellä Katariina Suuri tapasi rakastajiaan tai istui vain terassilla merta katsellen. Aikaa vierailulle kannattaa varata reilusti. Matkalla Pietarhoviin voi ihailla presidentti Putinin mahtipontista Pietarin residenssiä.

Pietarhovi on avoinna tiistaita ja kuukauden viimeistä torstaita lukuun ottamatta joka päivä klo 10–17.

Pietarhoviin pääsee paikallisbussilla Baltiskajan metroasemalta, Avtovon metroasemalta, lähijunalla Baltian asemalta (Baltiski Voksal) sekä risteilyaluksella Eremitaašin alapuolelta Nevan rannalta.

Taksilla matkustaen viiden tunnin reissun hinnaksi tulee noin 80 euroa riippuen yhtiöstä tai matkustajan neuvottelutaidoista. Taksi hakee hotellista sovittuna aikana ja tuo takaisin.

2. Erartassa nykytaidetta

Vasilinsaarelle perustettiin pari vuotta sitten yksityisellä rahalla ERARTA. Se tarjoaa viidessä kerroksessa 2000 taideteoksen läpileikkauksen Venäjän nykytaiteesta viimeisen 60 vuoden ajalta. Erarta on myös projekti, joka pyrkii tekemään venäläistä nykytaidetta ja designia tunnetuksi maailmalla.

Aikaa pitää varata ja käyntiohjeisiin tutustua paikan päällä, jotta mitään ei jäisi kokematta. Valokuvata sekä saa että pitää. Museo tarjoaa ostettavaksi kehystettyjä kopioita maalauksista. Pohjakerroksessa on tyylikäs ravintola, kolmannessa kerroksessa kahvila.

Vasilinsaari, Vasilevski ostrov 29, dom 2. Avoinna joka päivä klo 10–22. Vasileostrovskajan metroasemalta matkaa runsaat 2 km. www.erarta.com

Taideteos Erartassa

ERARTAssa voi kokea paljon erilaisia tunteita – inhosta ihastukseen.

3. Hääpareja ja puutarhoja

Pietari Suuren syntymän 200-vuotisjuhlallisuuksiin vuosina 1872–74 rakennettu Aleksanterin puutarha sijaitsee Iisakin kirkon takana Nevan rannalla. Sen erikoisuutena on suihkulähde, joka reagoi puistossa soitettavaan musiikkiin. Siellä voi seurata hääparien ylenpalttista ilakointia, mikä on ilmiö ja suorainen nähtävyys.

Pietarissa on toki useita kävelemään houkuttelevia käymisen arvoisia puistoja, kuten Kasvitieteellinen puutarha tai Kesäpuisto, joka sijaitsee Fontanka-kanavan suulla omalla saarellaan ja on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Hääpari Aleksanterin puutarhassa

Lähes aina voi Pietarissa seurata hääparien valokuvaamista. Useilla pariskunnilla on runsaasti erilaista kuvausrekvisiittaa ilmapalloista pylväisiin.

4. Pieniä iloja

Coffeehouse Sicaffe Grand löytyy Iisakin aukion kupeelta osoitteesta Bolšaja Morskaja 35, toinen osoitteesta Gorohovaja 2. Kahvilaravintola tarjoaa maistuvan kahvin, viinin ja väkevien sekä syötä- vän lisäksi ”taiteellisia” elämyksiä, ihanan toiletin ja erittäin ystävällisen henkilökunnan palveluksia. Nevski Prospektin ja Malaja Sadovajan kulmassa sijaitseva mykistyttävä herkkukauppa ja kahvila Food Hall Kupetz Eliseevs on aina kokemisen arvoinen. Palmujen alla nautittu kahvi kruunaa päivän. Ihanat leivonnaiset ja upeat tuliaiset, mutta venäläisyys on niistä kaukana. Siellä ei saa valokuvata.

Ravintola Pepper Moonin, Ulitsa Rubinšteina 9, sisustus tarjoaa kulttuurisia elämyksiä, ruoka on kohtuuhintaista ja maukasta. Tila on jaettu seurusteluun sopiviin looseihin.

Sicaffe-kahvila Pietarissa

Sicaffen suojassa voi herkuttelun lisäksi nauttia hauskasta interiööristä.

5. Tehtaat kutsuvat

Pietarissa on käynnissä monia kiinnostavia tehdasprojekteja, kun vanhoja tehdasalueita otetaan sekä kulttuurikeskuksiksi että asuinkäyttöön.

Ligovski prospekt 74:ssä sijaitseva Loft Projekt Etagi on jo joitakin vuosia sitten vanhaan Smolnan leipomoon perustettu galleriakeskus, hostelli ja kasvisravintola, jossa viihtyy pitkään. Vain 20 minuutin kävelymatkan päässä Talvipalatsista sijaitsevalla Uuden Hollannin saarella on taidetta, konsertteja, tapahtumia, laajat nurmikentät, leipomo-kahvila ja myynnissä orgaanisia maataloustuotteita.

Yhä voimissaan on Moskovan aseman lähettyvillä sijaitseva, yökerhoja, baareja ja kahviloita sisältävä taidegalleria- ja työhuonekompleksi Puškinskaja 10 osoitteessa Ligovski prospekt 53.

 

Lue lisää:
Pietari on lähimatkailijan toivekohde

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pietari: 5 tärppiä matkailijalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X