Puutarhurin matkakohteet: tunnetko nämä Englannin ihanat puutarhat?

Kiinnostaako puutarhamatka Englantiin? Poimimme viisi tunnettua ja tuntemattomampaa upeaa käyntikohdetta.

Ihaile veistoksia Pashley Manorin kartanolla

Mutkikkaita oksiaan kurotteleva jyhkeärunkoinen tammi toivottaa tervetulleeksi Pashley Manorin kartanoon.

Satoja vuosia vanha portinvartijapuu muistuttaa ajoista, jolloin tietä pitkin saapuivat bussien sijaan hevosten vetämät vaunut, ja puutarhamatkailijoiden sijaan puistossa promeneerasivat kartanon vieraat. Tammenlehtien lisäksi täällä havisee historia.

Sussexin ja Kentin kreivikuntien rajalla sijaitsevan Pashley Manorin historia ulottuu aina 1200-luvulle saakka.

Huolellisesti suunnitellusta ja hoidetusta puutarhasta löytyvät monet englantilaisten puutarhojen tyypilliset elementit: keittiöpuutarha, ruusukäytävä, lampien ketju ja laaja nurmikenttä.

Kaartuvat käytävät ja pensasryhmien väliin jäävät aukot paljastavat neljän ja puolen hehtaarin puutarhan näkymiä palan kerrallaan. Yksi toisensa jälkeen löytyvät myös puutarhaan sijoitetut veistokset. Osa niistä on pysyviä, mutta suurin osa teoksista kuuluu vuosittain vaihtuvaan näyttelyyn.

Aina touko-kesäkuun vaihteessa Pashley Manorissa vietetään erityistä veistosviikkoa, jolloin avoinna ovat poikkeuksellisesti päärakennuksenkin ovet. Tuolloin myös kartanon sisätilat kukkivat, kun huoneet täyttyvät sadoista niihin tuoduista kukista.

Koe Hidcote Manorin vihreät kammarit

Gloucestershiressä sijaitseva Hidcote Manor on yksi Englannin jäljitellyimmistä puutarhoista. Seurapiirejä kaihtavan Lawrence Johnstonin luoman puutarhan portit ovat nykyään avoinna kaikille.

Vaikka Hidcotessa käy vuosittain 140 000 vierailijaa, siellä on pyritty säilyttämään alkuperäinen yksityiskodin tunnelma. Puutarhaan kuljetaan kutkuttavasti päärakennuksen itäsiiven alakerran kautta.

Aulaa koristaa vaasillinen tuoreita kukkia, ja työhuoneen pöydällä lojuva sanomalehti on jäänyt kesken sotauutisten lukijalta. Liekö jokin puutarhassa vaatinut kiireellisempää huomiota?

Johnston rakensi puutarhan taitavasti erillisistä, leikattujen aitojen rajaamista tiloista, minkä vuoksi Hidcotea voi hyvällä syyllä kutsua huoneiden puutarhaksi, garden of rooms.

Sateisena päivänä Hidcoten punaisten penkkien, red borders, väri taittuu ruskeaan.  Monet Englannin tunnetuimmista puutarhoista, kuten  Hidcote ovat ympäristönsuojelujärjestö National Trustin ylläpitämiä.

Kolmisenkymmentä puutarhan osaa on sijoiteltu näennäisen sattumanvaraisesti, ja niissä kulkeminen muistuttaa enemmän harhailua kuin järjestelmällistä puutarhakierrosta.

Joistakin huoneista näkyy seuraavaan vain pilkahdus. Toisista taas avautuu monien peräkkäisten vihreiden kamareiden näkymä.

Hidcote Manorissa toteutuu sen suunnittelijan tavoite kukan lailla hitaasti avautuvasta salaisuuksien ja yllätysten puutarhasta.

Tee Shakespeare-kierros Stratford-upon-Avonissa

Keski-Englannissa Avonjoen varrella sijaitseva Stratford-upon-Avon on suosittu turistikohde. Kaikkien aikojen tunnetuimman kirjailijan, William Shakespearen, kotikaupungissa vierailee joka vuosi lähes kolme miljoonaa matkailijaa.

Shakespeare-kierroksen kiinnostavin puutarhakohde löytyy vain muutaman minuutin ajomatkan päässä keskustasta.

1500-luvulla Shakespearen tulevan vaimon kotitilalla elettiin perinteistä, omavaraista maalaisarkea. Nykyään Anne Hathawayn kodin puutarha tunnetaan englantilaisen cottage-puutarhan arkkityyppinä.

Anne Hathawayn museoidun kotitalon vanhin osa on rakennettu 1400-luvulla, korkeampi osa on parisataa vuotta nuorempi.

Anne Hathaway’s Cottage Garden on suloinen huvin ja hyödyn sekoitus. Köynnösteleviä ruusuja olkikattoisen talon seinustalla. Yhtenä ryöppynä unikkoja, kaunokkeja ja jäykkävartisia ritarinkannuksia. Sulassa sovussa kaaleja ja kurjenpolvia, salaatteja ja salkoruusuja.

1 200 neliön cottage garden on soma kuin englantilainen satu. Tämä on punaposkisten mummojen, höyryävien teekupposten ja huivipäisten hanhiemojen puutarha.

Tutustu taiteeseen Marle Placessa

Marle Placen omistaja, taiteilija Lindell Williams on luonut kotinsa ympärille taideteoksen. Rakennusten taakse piiloutuva puutarha kätkee kasvien ohella vaihtuvan taidenäyttelyn.

Nurmikon keskeltä, pensasaidan mutkasta tai latvuksen alta ilmaantuu koko ajan uutta ja yllättävää katsottavaa. Vanhasta syntyy uutta ja tutut materiaalit löytävät tuoreen muodon.

Rautainen hevonen on pysäyttänyt laukkansa keskelle niittyä haukatakseen tupon heinää. Kokonainen rinne on terassoitu ja päällystetty villillä mosaiikilla. Ympäri puutarhaa asetellut uniikit istuimet tarjoavat levähdyshetken lisäksi iloisia oivalluksia.

Marle Placen puutarhassa arvostetaan myös vanhaa. Vuonna 1835 rakennetussa huvimajassa on ajalle tyypilliset lyijylasi-ikkunat.

Osa puutarhaan sijoitetusta taiteesta näyttää asettuneen paikkaansa mutkattomasti, osa taas putkahtelee esiin yllättävissä paikoissa.

Teosten modernit muodot tai odottamattomat materiaalit eivät kuitenkaan nouse pääosaan. Se on varattu itse puutarhalle ja sen lukuisille lajeille.

Kovat materiaalit saavat tarkastelemaan myös kasveja taidenäyttelyn kävijän silmin. Millaiset ovat kukan ääriviivat, löytyykö puun lehdistä linjakkuutta, puhutteleeko pensaiden rakenne?

Greys Court  huokuu  historiaa

Greys Court Oxfordshiressä huokuu monisatavuotista historiaa. Tilan vanhin rakennus on aiemmin paikalla sijainneeseen linnaan liittynyt Great Tower. Nelikulmainen torni edustaa 1300-luvulla vallalla ollutta rakennustapaa – tämän jälkeen tornien muodoksi vakiintui paremmin ammuksia kestävä pyöreä malli.

Kukin Greys Courtin omistajista on muokannut päärakennusta mieleisekseen. Myös puutarha on viehättävän tilkkutäkkimäinen yhdistelmä erilaisia tiloja ja tunnelmia.

Kartanon puiston ydin on punatiilisen aidan ympäröimä moniosainen muuripuutarha. Siirtymät porttien läpi johdattavat kirsikkatarhaan, vanhanaikaisten ruusujen tuoksuvaan ruusutarhaan, koristeelliseen keittiöpuutarhaan ja edelleen laajaan pergolaan.

Sen kattona kiemurtelevat 120-vuotiaan sinisateen ryhmyiset oksat, joiden välistä pilkahtelee vain hiukan sinisateen kukintoja vaaleampi taivas.

Perinteikäs kartanomiljöö houkuttelee puutarhamatkailijoiden lisäksi myös elokuvaväkeä. Greys Courtissa on kuvattu jaksoja Downton Abbeyn, Hercule Poirotin ja Midsommerin murhien kaltaisiin suomalaistenkin rakastamiin englantilaissarjoihin.

Greys Courtin vanhan pergolan käytävillä leikkivät valo ja varjo. Lähes kaikissa puutarhakohteissa on teehuone, tea room, johon kannattaa poiketa lepuuttamaan jalkojaan ja nauttimaan kuppi virkistävää teetä, a nice cup of tea.

Mikäli matkalaukussa on tilaa, puutarhojen myymälöistä löytyy mukaan pakattavaksi viehättäviä tarvikkeita sekä mielenkiintoisia taimia. EU-maista voi tuoda pienehköjä määriä kasveja omaan käyttöön.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Puutarhurin matkakohteet: tunnetko nämä Englannin ihanat puutarhat?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X